G4Media.ro

Europa Liberă: Beijingul vrea să exporte în alte țări modelul politic comunist…

Sursa foto: www.gov.cn

Europa Liberă: Beijingul vrea să exporte în alte țări modelul politic comunist „made in China”. Documente secrete

De zeci de ani, lumea se întreabă dacă China este în stare să-și exporte sistemul autoritar. Un nou raport bazat pe documente guvernamentale nemaivăzute de public arată experimentul prin care Beijingul încearcă să facă acest lucru în alte țări, notează Europa Liberă.

Raportul, publicat pe 13 iunie de Consiliul Atlantic, un think tank de la Washington, a analizat 1.691 de documente ale Ministerului Comerțului de la Beijing din anii 2021-2022.

Cercetătorii au găsit 795 de programe guvernamentale, precum traininguri sau schimburi de experiență cu oficiali străini.

Documentele arată explicit că rolul lor este să promoveze idei și practici desprinse din modelul economic și politic chinez în țări din Europa de Est, America Latină, Africa și Asia.

„Sunt dovezi tangibile în favoarea unei ipoteze din ce în ce mai populare în rândul experților”, spune Niva Yau, autoarea raportului și membră a grupului China Globală la Consiliul Atlantic, pentru Europa Liberă.

„Putem demonstra acum din propriile cuvinte ale statului chinez, din propriile documente”.

Citește articolul complet pe Europa Liberă

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

4 comentarii

 1. Deci nu eram dus cu pluta când spuneam ca principala schimbare trebuie făcută la China! Taxe din partea UE si SUA, astfel fabricile vor produce local, nu vor mai exporta know-how și nu, nu se va trăi mai bine, dar se va trăi! Lăsând Rusia-Chiba să te cucerească este practic un fel de Auschwitz permanent! Deci argumentul economic nu tine in fața argumentului supraviețuirii!

  • Vezi ca tocmai renunta Arabia Saudita sa foloseasca dolarul in tranzactiile cu petrolul. O sa foloseasca yuan si euro. Toti cauta sa puna la pamant America.

  • vezi-ti de treaba, mai citeste si te mai informeaza un pic, nu e asa de simplu sa rupi legatura petrol-dolar … numa daca nu vrei sa-ti faci sepuku

 2. Propun sa inceapa cu Ungaria. Orban pare a fi unul dintre cei mai solizi admiratori ai modelului comunist chinez…
  … iar ungurii s-au dovedit a fi indragostiti de Orban, judecand dupa succesul electoral!
  Deci… drumul e deschis!
  Mai nasol de UDMR, va trebui sa invete chineza!😁