G4Media.ro

Fost ministru al sănătății al Poloniei a fost inculpat pentru publicarea informațiilor…

Foto: Facebook Adam Niedzielski

Fost ministru al sănătății al Poloniei a fost inculpat pentru publicarea informațiilor medicale private ale unui medic care critica guvernul

Adam Niedzielski, care a ocupat funcția de ministru al sănătății în guvernul partidului Lege și Dreptate (PiS, populist de dreapta) în perioada 2020-2023, a fost acuzat de procurori pentru un incident în care a publicat informațiile medicale private ale unui medic care criticase noile reglementări introduse de ministru, relatează News from Poland.

Dacă va fi găsit vinovat, Niedzielski este pasibil de o pedeapsă de trei ani de închisoare pentru abuz de putere prin publicarea informațiilor, care includeau faptul că medicul își prescrisese singur medicamente pentru sănătate mintală.

„Procedurile se referă la abuzul de putere de către un funcționar public în persoana ministrului sănătății prin prelucrarea ilegală a datelor cu caracter personal privind sănătatea unei persoane identificate, prin dezvăluirea [datelor] prin intermediul mass-mediei într-o intrare pe portalul de internet X”, au anunțat procurorii din Varșovia.

Procedând astfel, Niedzielski a „[acționat] în detrimentul interesului privat al unei persoane private”, au adăugat ei, menționând că notificări privind o suspiciune de infracțiune din partea ministrului au fost depuse, printre alții, de către Camera medicală supremă din Polonia.

Niedzielski (care a renunțat la dreptul de a-și păstra anonimatul asupra numelui și imaginii sale) își susține nevinovăția. El a declarat pentru radiodifuzorul RMF că nu va face niciun comentariu public și că „așteaptă cu calm încheierea cazului în instanță”.

În luna august a anului trecut, Niedzielski a publicat o postare pe X (pe atunci cunoscut sub numele de Twitter) în care a răspuns criticilor unui medic privind modificările introduse de Ministerul Sănătății care restricționează capacitatea medicilor de a emite rețete digitale.

Niedzielski l-a acuzat pe medic că a spus „minciuni” presei cu privire la noul sistem și a precizat că „medicul și-a eliberat ieri o rețetă pentru un medicament psihotrop și analgezic”. El a inclus numele complet al medicului în tweet-ul său.

Acțiunile sale au fost criticate pe scară largă de personalități din comunitățile medicală și juridică. Niedzielski a demisionat din funcția de ministru al sănătății la scurt timp după aceea, iar în decembrie, ministerul sănătății a fost amendat cu 100 000 de zloți (23.500 Euro) – sancțiunea maximă posibilă – de către agenția poloneză pentru protecția datelor.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...