G4Media.ro

Sinodul Bisericii Catolice consideră „urgentă” integrarea femeilor în procesele de decizie/ Raportul…

Sursa foto: © Zatletic | Dreamstime.com

Sinodul Bisericii Catolice consideră „urgentă” integrarea femeilor în procesele de decizie/ Raportul nu vizează însă și o poziţie oficială cu privire la problemele LGBT

Sinodul Bisericii Catolice, alcătuit din episcopi şi laici, a abordat sâmbătă chestiunea diaconatului feminin, considerând „urgentă” integrarea femeilor în procesele de decizie la finalul unei reuniuni mondiale desfăşurate la Roma, informează Agerpres, citând AFP.

„Este urgent să garantăm că femeile pot să participe la procesele de luare a deciziilor şi să îşi asume roluri de răspundere în activitatea pastorală şi în minister”, se afirmă în documentul de 42 de pagini publicat sâmbătă seară după ce a fost supus unui vot la care au participat cei 365 de membri ai sinodului, inclusiv papa Francisc.

Rezultat al unei dezbateri de aproape o lună, acest document consultativ, ale cărui paragrafe au fost adoptate cu o majoritate de două treimi, este prezentat ca o „piatră de hotar” înainte de o a doua Adunare Generală care va avea loc în octombrie 2024 la Vatican.

Numeroase femei au vorbit despre „o Biserică care răneşte”, precizează documentul, regretând că „clericalismul, machismul şi folosirea necorespunzătoare a autorităţii continuă să marcheze faţa Bisericii şi să afecteze comuniunea”.

Textul pledează, de asemenea, pentru „o cercetare teologică şi pastorală privind accesul femeilor la diaconat”, o opţiune „inacceptabilă pentru unii”, care cristalizează diviziunile, în timp ce rolul de diacon rămâne, ca şi cel de preot, rezervat bărbaţilor.

Prezentată ca o prioritate, chestiunea rolului femeilor a stârnit cea mai mare rezistenţă, două propuneri primind cel mai mare număr de voturi „nu”, care au reprezentat aproximativ 20% din voturile exprimate.

„Asta confirmă faptul că acestea sunt întrebări deschise: studiul este în curs de desfăşurare. Mai este încă un drum lung de parcurs”, a comentat cardinalul Mario Grech, secretarul general al Sinodului, în cadrul unei conferinţe de presă, în timpul căreia a afirmat că Biserica „creează spaţii pentru toată lumea”.

Poligamia, hirotonirea bărbaţilor căsătoriţi, lupta împotriva violenţei: timp de aproape o lună, membrii Sinodului Episcopilor, veniţi de pe toate continentele şi asistaţi de aproximativ o sută de experţi, au dezbătut viitorul Bisericii Catolice în grupuri de lucru şi în spatele uşilor închise.

După o vastă consultare de doi ani a credincioşilor din întreaga lume, acest simpozion, care face obiectul unei comunicări foarte restrânse, a fost inaugurat pe 4 octombrie pe fondul unor aşteptări puternice de deschidere şi al îngrijorării unor conservatori care se tem de o abatere de la doctrină.

Pentru prima dată, 54 de femei, precum şi mai mulţi laici, au avut dreptul de a vota în acelaşi mod ca şi episcopii şi cardinalii catolici, un punct de cotitură dorit de papa Francisc.

„Este pentru prima dată când diversitatea perspectivelor din diferite culturi şi continente a fost exprimată atât de puternic şi de clar”, a declarat unul dintre participanţi, sub rezerva anonimatului.

Potrivit Reuters, raportul de sâmbătă seară nu a adoptat însă o poziţie oficială cu privire la problemele LGBT, în pofida discuţiilor anterioare potrivit cărora sinodul ar fi putut să ceară Bisericii Catolice să fie mai primitoare faţă de comunitatea LGBT.

Un paragraf din documentul final precizează: „În diferite moduri, persoanele care se simt marginalizate sau excluse din Biserică din cauza statutului lor matrimonial, a identităţii sau a sexualităţii, cer, de asemenea, să fie ascultate şi sprijinite”.

Documentul afirmă că participanţii la sinod au avut un „sentiment profund de dragoste, milă şi compasiune” pentru cei care se simt răniţi sau neglijaţi de Biserică, dar nu au cerut o mai mare incluziune.

Francis DeBernardo, directorul executiv al New Ways Ministry, care se ocupă de catolicii LGBT, a declarat că raportul „îi dezamăgeşte foarte mult” pe cei care se aşteptau la o rezoluţie mai favorabilă pentru comunitatea LGBT.

Într-o declaraţie, el a spus că este „important ca Biserica Catolică să se ridice la înălţimea celor mai bune idealuri ale sale de a fi un ‘cort’ lărgit în care toţi sunt bineveniţi, toţi sunt respectaţi şi toţi sunt trataţi în mod egal”.

Potrivit AFP, această primă sesiune plenară se va încheia duminică dimineaţă cu o slujbă prezidată de papa Francisc în Bazilica Sfântul Petru.

După alegerea sa ca papă în 2013, episcopul Romei a început să reformeze guvernarea Bisericii Catolice, pe care o doreşte mai puţin piramidală şi mai apropiată de credincioşi.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

1 comentariu

  1. So, pope’s trans-action was suspended. :))