G4Media.ro

Distrugerea pădurilor s-a accelerat în 2022, în pofida promisiunilor la nivel mondial

sursa foto: Unsplash/ Alex Dukhanov

Distrugerea pădurilor s-a accelerat în 2022, în pofida promisiunilor la nivel mondial

Distrugerea pădurilor a crescut cu 4% anul trecut la nivel mondial, comparativ cu 2021, potrivit unui nou raport, informează marţi DPA, citată de Agerpres.

În total, 6,6 milioane de hectare de pădure au fost pierdute în 2022 – o suprafaţă de peste o dată şi jumătate mai mare decât cea a Elveţiei, potrivit Forest Declaration Assessment.

Raportul, dat publicităţii marţi la Washington de către organizaţii ştiinţifice şi asociaţii civile, printre care fundaţia dedicată protecţiei mediului WWF, a juxtapus distrugerea globală a pădurilor cu promisiunile publice ale ţărilor, companiilor şi investitorilor de a depune eforturi pentru a pune capăt acestui fenomen.

Ţările, companiile şi investitorii au promis public să depună eforturi pentru a pune capăt distrugerii globale a pădurilor şi pentru refacerea a până la 350 de milioane de hectare de terenuri distruse până la sfârşitul anului 2030.

Raportul susţine, însă, că lumea era foarte departe de acest obiectiv în 2022. Agricultura, construcţia de drumuri, incendiile şi exploatarea forestieră în scopuri comerciale se numără printre principalii factori de distrugere a pădurilor, potrivit acestui document.

„Pădurile lumii sunt în criză”, a declarat Erin Matson, de la firma de consultanţă Climate Focus şi coautoare a raportului.

„Toate aceste promisiuni au fost făcute pentru a stopa defrişările, pentru a finanţa protecţia pădurilor. Dar oportunitatea de a face progrese trece pe lângă noi an de an”, a subliniat aceasta.

Potrivit lui Matson, defrişările ar trebui reduse cu 27,8% până la sfârşitul acestui an pentru a respecta promisiunile actuale.

Există, însă, evoluţii pozitive, se arată în raport. Spre exemplu, 50 de ţări sunt pe cale să pună capăt defrişărilor.

Brazilia, Indonezia şi Malaysia, care găzduiesc păduri tropicale de mari dimensiuni, considerate rezervoare importante de CO2 şi cu un rol important în lupta împotriva schimbărilor climatice, au înregistrat, de asemenea, progrese în ceea ce priveşte combaterea pierderilor.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...