G4Media.ro

Grecia beneficiază din nou de un rating suveran de tip „investment grade”…

Sursa foto: Pixabay

Grecia beneficiază din nou de un rating suveran de tip „investment grade” din partea S&P

S&P Global este prima din cele trei mari agenţii de rating care a decis să includă din nou Grecia pe lista ţărilor care beneficiază de un rating suveran de tip „investment grade” (recomandat pentru investiţii – n.r.), pentru prima dată după criza datoriilor din 2010, transmite Reuters, preluată de Agerpres.

Vineri seară, agenţia de evaluare S&P Global Ratings a majorat, cu o treaptă, ratingul pentru datoria suverană a Greciei, de la „BB+/B”, până la „BBB-/A-3”, perspectiva asociată fiind una stabilă, astfel că Grecia a ieşit din categoria investiţiilor speculative.

Celelalte două mari agenţii de rating, Fitch şi Moody’s, atribuie Greciei un calificativ cu o treaptă sub nivelul „investment grade”.

S&P Global şi-a motivat decizia prin poziţia bugetară stabilă a Greciei şi se aşteaptă ca autorităţile de la Atena să îşi atingă ţinta de surplus bugetar, ceea ce va ajuta la reducerea datoriei guvernamentale.

Grecia nu mai beneficiază de un rating de tip „investment grade”, care înseamnă un risc redus de intrare în incapacitate de plată, din 2010 când a izbucnit o criză a datoriilor suverane care a durat un deceniu, în care autorităţile de la Atena au fost nevoite să ceară mai multe pachete de ajutor internaţional în valoare de aproximativ 260 de miliarde de euro. Grecia a ieşit din criza datoriilor în 2018, dar a fost singura ţară din zona euro cu un rating suveran de tip „junk” (nerecomandată investitorilor n.r.).

S&P se aşteaptă ca „noi reforme structurale economice şi bugetare, cumulate cu fonduri europene substanţiale, să susţină o creştere economică robustă în 2023-2026”.

Autorităţile de la Atena mizează pe o accelerarea ritmului de creştere economică până la 3% în 2024, după un avans de 2,3% în acest an, mai mult decât dublu faţă de ritmul de creştere din zona euro. De asemenea, oficialii eleni mizează pe un surplus bugetar de 2,1% din PIB anul următor, graţie investiţiilor mai mari şi veniturilor solide din turism.

Guvernul conservator de la Atena speră că îmbunătăţirea ratingului de către S&P va conduce la intrări mai mari de capital şi o reducere a costurilor cu împrumuturile pentru companiile elene. „Pe termen scurt şi mediu, ne aşteptăm la intrări din partea fondurilor de investiţii, îmbunătăţirea activelor băncilor şi costuri mai favorabile cu împrumuturile pentru companii”, a spus un oficial din conducerea Ministerului grec de Finanţe.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează