G4Media.ro

Opera din Sydney aniversează 50 de ani de existenţă cu un spectacol…

Sursa foto: sydneyoperahouse.com

Opera din Sydney aniversează 50 de ani de existenţă cu un spectacol de lumini şi tururi gratuite

Opera din Sydney celebrează vineri 50 de ani de existenţă cu un spectacol laser care va ilumina clădirea emblematică, informează Reuters, citată de Agerpres.

Inaugurată oficial de regina Elisabeta a II-a pe 20 octombrie 1973, clădirea Operei este unanim considerată ca unul dintre cele mai impunătoare proiecte arhitecturale ale secolului al XX-lea, vizitată anual de 10,9 milioane de persoane.

Clădirea va fi luminată vineri de un spectacol laser creat de artistul audio-vizual australian Robin Fox, iar sâmbătă 37.000 de vizitatori sunt aşteptaţi pentru a participa la tururi gratuite în prima zi a porţilor deschise organizate de operă în ultimii opt ani.

”Un simbol global şi o comoară naţională împlineşte 50 de ani”, a spus prim-ministrul australian Anthony Albanese într-un mesaj publicat pe platforma X, fostă Twitter.

”La mulţi ani unui simbol australian”.

În 1956, cu prilejul unei competiţii internaţionale de proiecte arhitectonice pentru Opera House, Jorn Utzon din Danemarca a fost desemnat câştigător dintre cele 233 de proiecte depuse de arhitecţi din toată lumea.

Construcţia a început în 1959 şi ar fi trebuit să se încheie în patru ani, potrivit planurilor iniţiale, dar după ce Utzon a demisionat ca urmare a unei schimbări în guvern, a diferenţelor de design şi a creşterii costurilor, structura a fost terminată abia după 14 ani.

Sydney Opera House a fost înscrisă pe lista Patrimoniului Mondial UNESCO în 2007.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează