G4Media.ro

Cel mai vechi ziar studențesc din Europa, salvat de la închidere după…

sursa foto: Facebook/Universitatea din Edinburgh

Cel mai vechi ziar studențesc din Europa, salvat de la închidere după ce voluntarii care-l editează au colectat peste 3000 de lire sterline

„The Student”, fondat în 1887 la Universitatea din Edinburgh, cel mai vechi ziar studenţesc din Europa, a fost salvat de la închidere după ce echipa de voluntari care îl editează a colectat peste 3.000 de lire sterline printr-o urgentă acţiune de finanţare participativă, scrie The Guardian conform Agerpres.

Publicaţie distribuită gratuit, The Student a fost fondat de romancierul Robert Louis Stevenson, cunoscut pentru volumele ”Comoara din insulă” şi ”Kidnapped”, care a fost şi primul editor artistic al publicaţiei.

Ziarul, deşi independent financiar până la un anumit moment, s-a confruntat cu pericolul închiderii după ce asociaţia de studenţi din universitate s-a retras dintr-un parteneriat de lungă durată care stipula ca ziarul să relateze despre alegerile din cadrul asociaţiei şi să le publice reclamele.

Publicaţia a lansat un apel iniţial pentru o finanţare de 1.000 de lire sterline, dar după ce editorul scoţian DC Thomson, care publică The Sunday Post şi The Beano, a donat 730 de lire sterline, suma a depăşit 2.000 de lire sterline. Până miercuri la ora 9:30, campania de finanţare a strâns peste 3.300 de lire sterline.

”Am rămas uimit. Nu m-am aşteptat să primim atât de multă susţinere”, a spus Lucy Jackson, preşedinta The Student.

Ziarul, care îşi desfăşoară activitatea prim munca a 25 de voluntari, are drept principală sursă de venituri taxa de 10 lire sterline pe care o plătesc studenţii pentru abonament şi nu este dependent de nicio finanţare din partea universităţii sau a asociaţiei studenţeşti.

”E bine, pe de o parte, pentru că ne permite să rămânem independenţi editorial”, a spus ea. ”O mare parte din ştirile noastre sunt despre activitatea universităţii şi sunt destul de critice, aşa că e foarte important să avem o astfel de independenţă”.

Cu un tiraj bilunar de 750 de exemplare, The Student a încercat să obţină publicitate suplimentară din partea unor afaceri locale, dar pandemia şi criza financiară a îngreunat demersul.

Cluburile şi restaurantele locale ajung la studenţi în mod gratuit, prin reţelele de socializare, a adăugat Jackson.

Ziarul a fost o pepinieră pentru mulţi jurnalişti proeminenţi şi personalităţi publice, printre care fostul lider laburist Gordon Brown, care a fost şi editor al publicaţiei; prezentatoarea BBC Laura Kuenssberg; jurnalistul politic James Kirkup; scriitoarea scoţiană Amy Liptrot.

Joe Sullivan, redactorul-şef al publicaţiei, a declarat pentru BBC că cele mai mari cheltuieli sunt generate de ediţia pe print, dar echipa a considerat esenţial ca publicaţia să-şi continue apariţia tipărită şi nu doar online, unde şi-ar fi pierdut din vizibilitate.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...