G4Media.ro

STUDIU Un model de inteligență artificială ar putea îmbunătăți îndepărtarea tumorilor în…

Sursa foto: Pexels / Anna Tarazevich

STUDIU Un model de inteligență artificială ar putea îmbunătăți îndepărtarea tumorilor în timpul operațiilor de cancer de sân

Un model care utilizează tehnologia inteligenței artificiale (AI) poate detecta dacă toate celulele canceroase au fost îndepărtate în timpul operației de cancer de sân, arată un nou studiu, relatează Euronews.

Cercetătorii din SUA afirmă că au dezvoltat un nou model de inteligență artificială (AI) care poate prezice dacă țesutul canceros a fost îndepărtat în întregime în timpul operațiilor de cancer de sân.

Aceștia spun că acest lucru ar putea crește șansele ca toate celulele canceroase să fie îndepărtate și ar putea preveni ca pacientele să fie supuse mai multor proceduri.

După ce un chirurg îndepărtează o tumoare canceroasă și o cantitate mică de țesut sănătos din jurul cancerului, țesutul este examinat cu ajutorul unei mamografii și de către specialiști.

Un patolog va căuta să vadă dacă celulele canceroase rămân prezente pe marginea țesutului îndepărtat pentru a determina dacă există un risc ca țesutul canceros să rămână în sân.

Dar testele efectuate de patolog pot dura până la o săptămână, potrivit autorilor studiului de la Universitatea din Carolina de Nord (UNC).

„Unele cancere se pot simți și vedea, dar nu putem vedea celulele canceroase microscopice care pot fi prezente la marginea țesutului îndepărtat. Alte tipuri de cancer sunt complet microscopice”, a declarat autorul principal Kristalyn Gallagher, profesor asociat la UNC.

„Acest instrument de inteligență artificială ne-ar permite să analizăm cu mai multă acuratețe tumorile îndepărtate chirurgical în timp real și să creștem șansele ca toate celulele canceroase să fie îndepărtate în timpul operației. Acest lucru ar preveni necesitatea de a aduce pacienții înapoi pentru o a doua sau a treia operație”, a adăugat ea într-un comunicat.

Modelul de inteligență artificială al cercetătorilor funcționează prin antrenarea pe o cantitate mare de date – în acest caz, sute de imagini de mamografii și rapoartele patologice corespunzătoare.

În cele din urmă, modelul a reușit să diferențieze marginile pozitive de cele negative din imagini. Acesta s-a dovedit a fi la fel de eficient ca și oamenii, „dacă nu chiar mai bun”, au declarat cercetătorii.

Descoperirile au fost publicate în revista Annals of Surgical Oncology.

„Este ca și cum am pune un strat suplimentar de sprijin în spitalele care poate nu ar avea această expertiză disponibilă imediat”, a declarat Shawn Gomez, coautor și profesor de inginerie biomedicală și farmacologie.

„În loc să fie nevoiți să facă o presupunere, chirurgii ar putea avea sprijinul unui model antrenat pe sute sau mii de imagini și să primească feedback imediat cu privire la operația lor pentru a lua o decizie mai bine informată”, a adăugat el.

Potrivit Cancer Research UK, majoritatea tratamentelor pentru cancerul de sân încep cu o intervenție chirurgicală.

Sunt necesare mai multe teste înainte ca modelul să poată fi folosit clinic, dar după aceea, ar putea fi util pentru spitalele cu resurse mai puține, au precizat cercetătorii.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...