G4Media.ro

Europa Liberă: Două treimi din fondurile Departamentului pentru Românii de Pretutindeni s-au…

Sursa foto: Flickr / Groume via Wikimedia Commons

Europa Liberă: Două treimi din fondurile Departamentului pentru Românii de Pretutindeni s-au dus la bisericile din străinătate / Pîrvulescu: Speră să câștige actualul electorat al AUR

Bisericile din diaspora au primit două treimi din banii dați de Departamentul pentru Românii de Pretutindeni. Lăcașuri din Franța, Italia, Germania au primit 400.000 de euro pentru un proiect, în condițiile în care bisericile reprezintă doar unul dintre cele cinci domenii finanțabile de către stat, scrie Europa Liberă.

Gheorghe Cârciu conduce DPRP de la începutul lui 2022 și a fost numit în funcție de Nicolae Ciucă, pe atunci premier din partea PNL. Vine de la PSD și este un apropiat al secretarului general al partidului, Paul Stănescu. A absolvit o facultate în Lugoj, în 2021, la 30 de ani de la terminarea liceului, cu un an înainte de a fi numit în funcție.

Sub conducerea lui Cârciu, DPRP a promis că va reinventa instituția. De la 12-13 milioane de lei – bani pe care îi avea instituția pentru proiectele românilor din străinătate, a ajuns ca în doi ani să aibă bugete de 20 de ori mai mari. Există și o explicație.

Revoluția Dept. pentru Românii de Pretutindeni (DRDP) însemnat, mai întâi, creșterea plafoanelor pe care le pot primi aplicanții pentru diferite proiecte. Dacă în 2022 suma maximă a fost de 200 de mii de lei, în 2023 a ajuns la două milioane pentru un proiect, adică 400.000 de euro.

Din datele analizate de Europa Liberă pe baza listelor cu proiecte aprobate și publicate pe site-ul DPRP până la începutul lunii septembrie, până acum au fost acceptate propuneri care acoperă suma de 110 milioane de lei. 71,035 milioane de lei, adică 64% din acești bani, s-au dus spre biserici sau asociații apropiate de instituțiile de cult.

Citește mai mult pe Europa Liberă.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

1 comentariu

  1. Va veni ziua in care bor își va da acordul pentru toate legile si oug-urile ,iar romanii vor plăti taxe direct către biserica exact ca acum 2-300 de ani.