G4Media.ro

Primele nave care au folosit un coridor temporar pentru a naviga în…

Sursa Foto: www.ukrainianworldcongress.org

Primele nave care au folosit un coridor temporar pentru a naviga în porturile Mării Negre şi a încărca cereale din Ucraina

Două nave de marfă s-au îndreptat sâmbătă către porturile ucrainene, a declarat pentru Reuters viceprim-ministrul Oleksandr Kubrakov, devenind primele nave care au folosit un coridor temporar pentru a naviga în porturile Mării Negre şi a încărca cereale pentru pieţele africane şi asiatice, transmite Reuters, citată de News.ro.

Luna trecută, Ucraina a anunţat crearea unui ”coridorul umanitar” în Marea Neagră pentru a elibera navele prinse în porturile sale de la începutul războiului în februarie 2022 şi pentru a ocoli blocarea de facto a traficului, după ce Rusia a abandonat un acord prin care Kievul a exportat cereale.

Cinci nave au părăsit până acum portul Odesa, folosind coridorul care îmbrăţişează coasta vestică a Mării Negre, lângă România şi Bulgaria.

Ucraina, un important producător şi exportator mondial de alimente, doreşte, de asemenea, să folosească coridorul pentru exporturile sale de alimente.

Navele ”Resilient Africa” şi ”Aroyat” îşi făceau drum prin Marea Neagră către porturile ucrainene pentru a încărca aproape 20.000 de tone de grâu pentru Africa şi Asia, a spus Kubrakov.

Datele de transport au arătat ambele nave pe rute din nordul Mării Negre.

”Deşi ONU nu este implicată în deplasarea acestor nave, salutăm toate eforturile pentru reluarea comerţului normal, în special a mărfurilor alimentare vitale care ajută la aprovizionarea şi stabilizarea pieţelor alimentare globale. Continuăm eforturile noastre de a facilita exporturile de produse agricole atât din Ucraina, cât şi din Federaţia Rusă”, a vorbit un oficial al ONU, sub rezerva anonimatului.

Încărcarea navelor sunt un test al capacităţii Ucrainei de a redeschide căile maritime într-un moment în care Rusia încearcă să-şi reimpună blocada de facto, după ce a abandonat acordul pentru cereale de la Marea Neagră, în iulie.

Moscova a lansat frecvent atacuri cu drone şi rachete asupra infrastructurii ucrainene de export de cereale.

Acordul cu cereale de la Marea Neagră a fost intermediat de ONU şi Turcia în iulie 2022, pentru a combate criza alimentară globală agravată de invadarea Ucrainei de către Rusia.

Ucraina şi Rusia sunt printre cei mai mari exportatori de cereale din lume.

Ucraina a efectuat mai multe atacuri în ultimele zile folosind drone şi rachete marine asupra flotei navale a Rusiei de la Marea Neagră în şi în jurul peninsulei Crimeea, care a fost anexată de Rusia de la Ucraina, în 2014.

sursa: News.ro

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...