G4Media.ro

Opușii nu se atrag, concluzionează un studiu important. O analiză a cuplurilor…

sursa foto: Pexels

Opușii nu se atrag, concluzionează un studiu important. O analiză a cuplurilor din Marea Britanie a arătat că, atunci când vine vorba de dragoste, cine se aseamănă se adună

Hollywood-ul ne învață că Frumoasa se va îndrăgosti de Bestie, că pentru fiecare Harry impetuos există o Sally pretențioasă. Cu toate acestea, un studiu amplu a ajuns acum la concluzia că, atunci când vine vorba de relațiile romantice în lumea reală, contrariile nu se atrag, relatează The Times.

Pentru mai mult de 80% dintre trăsăturile examinate – care au variat de la înclinații politice la cât cântăreau la naștere și vârsta la care și-au pierdut virginitatea – partenerii au fost mai degrabă asemănători decât diferiți.

„Constatările noastre demonstrează că ‘păsările’ de același fel au mai multe șanse să se adune”, a declarat Tanya Horwitz, care a condus cercetarea, de la Universitatea Colorado Boulder din Statele Unite.

Rezultatele, care s-au bazat pe date de la zeci de mii de cupluri britanice, se potrivesc cu studiile anterioare și ar putea susține ideea că, atunci când vine vorba de anumite caracteristici, oamenii tind să ia parte la „împerecherea asortată” – în care indivizi asemănători se cuplează.

„O mulțime de modele din genetică presupun că împerecherea umană este aleatorie. Acest studiu arată că această presupunere este probabil greșită”, a declarat Matt Keller, tot de la Universitatea din Colorado Boulder, autorul principal al lucrării.

Keller și colegii săi au folosit informații colectate prin intermediul proiectului UK Biobank pentru a studia 133 de trăsături la aproape 80.000 de cupluri britanice.

De asemenea, ei au efectuat ceea ce se numește un meta-studiu, reunind rezultatele a 199 de studii existente care analizaseră 22 de trăsături. În total, acestea au recrutat milioane de co-părinți, precum și cupluri logodite, căsătorite și care coabitează. Cel mai vechi datează din 1903 și toate cuplurile erau de sex mixt.

Caracteristicile cele mai susceptibile de a fi împărtășite includeau atitudinile politice și religioase, nivelul de educație și anumite măsurători ale IQ-ului. De exemplu, pe o scală pe care zero înseamnă că nu există nicio corelație și 1 înseamnă că cuplurile împărtășesc întotdeauna trăsătura respectivă, scorul pentru valorile politice a fost de 0,58, potrivit meta-studiului, care a fost publicat în revista Nature Human Behaviour.

Trăsături precum înălțimea și greutatea, precum și afecțiuni precum diabetul și depresia, au prezentat corelații mai mici, dar totuși pozitive. Scorul pentru neuroticism a fost de 0,11, iar pentru indicele de masă corporală a fost de 0,16.

Datele UK Biobank au arătat corelații pozitive pentru zeci de alte trăsături, de la greutatea la naștere până la faptul dacă oamenii purtau ochelari, vârsta tatălui lor, culoarea părului, dacă mamele lor mai erau în viață, dacă fumau, cât de des beau, câți frați și surori aveau și dacă s-au simțit vreodată iritați câteva zile la rând, precum și nivelurile generale de fericire, singurătate și satisfacție financiară.

„Aceste constatări sugerează că, chiar și în situațiile în care simțim că avem posibilitatea de a alege în ceea ce privește relațiile noastre, este posibil să existe mecanisme care se petrec în spatele scenei și de care nu suntem pe deplin conștienți”, a declarat Horwitz.

Trăsătura pentru care cuplurile au avut cele mai multe șanse să fie similare a fost, deloc surprinzător, anul nașterii, unde scorul a fost de 0,87. Pentru unele trăsături, cum ar fi dacă o persoană e extrovertită, nu a existat o corelație puternică.

„Oamenii au toate aceste teorii conform cărora extrovertiților le plac introvertiții sau extrovertiților le plac alți extrovertiți, dar realitatea este că este ca și cum ai da cu banul: extrovertiții au șanse similare de a sfârși cu extrovertiți ca și cu introvertiți”, a adăugat Horwitz.

În eșantionul de la UK Biobank, au existat doar câteva trăsături cu o corelație negativă, sugerând o tendință de atracție a contrariilor. Acolo unde a fost observată, aceasta a fost întotdeauna mică. Printre acestea se numărau faptul că o persoană era o „ciocârlie matinală” sau o „bufniță de noapte”, tendința de a se îngrijora, faptul de a avea dificultăți de auz și de a fi stângaci sau dreptaci.

Cercetătorii au observat că cuplurile pot avea trăsături comune din diverse motive. Unii cresc în aceeași zonă. Unii sunt atrași de persoane care le sunt asemănătoare, în timp ce alții pot deveni mai asemănători cu cât stau mai mult timp împreună.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează