G4Media.ro

Ciobanul cu facultate, de pe Transalpina / E licențiat în silvicultură, însă…

Sursa foto: Pandurul.ro

Ciobanul cu facultate, de pe Transalpina / E licențiat în silvicultură, însă preferă oieritul:  ”Tot cu oile, în mijlocul naturii, îmi place cel mai mult”  / ”Aici nu te poți plictisi”

A absolvit liceul și are diplomă de licență, dar a preferat să meargă cu oile pe munte. E povestea lui Aristică Bălan, un cioban de pe Transalpina, carere în grijă peste două mii de oi, relatează Pandurul.

„Am liceul, facultate de Silvicultură absolvită în Brașov, dar tot cu oile, în mijlocul naturii îmi place cel mai mult. Să dorm în cojoc, sub cerul liber. Am circa 2.500 de oi de care am grijă și aici nu te poți plictisi. M-am întâlnit și cu ursul de multe ori. Am trăit multe, dar nu aș vrea să renunț la asta. Asta îmi place. Îmi plac oile, animalele, natura și munții”, spune ciobanul.

„Am făcut transhumanţă la cote mari, am făcut Bărăganul, Banatul. Transhumanţa a fost mama noastră. Munţii ăştia sunt plini cu oi așa că și turiștii au ce vedea: verdeaţă, aer curat, apă rece”, a mai spus Aristică.

E încântat când opresc turiștii și îl roagă să facă un selfie cu ei.

„Opresc turiștii, vin la noi. Se bucură când văd oile, măgarii. Stau să facă poze, să ne filmeze. Sunt mulți străini care vin și fac poze cu noi. Nu înțelegem limba engleză prea bine, dar am înțeles mereu când au venit să facă poze și ne-au spus că avem o țară frumoasă”, a mai mărturisit ciobanul.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

4 comentarii

  1. Saracul cioban traieste inca in evul mediu, Daca tinea pasul cu progresul, acum mulgea oile de pe internet!

  2. Foarte frumos! Felicitari! In Spania se fac eforturi sa incurajeze tinerii sa faca scoala de ciobani, la care merg si fete. Ca o masura sa repopuleze satele din Pirinei.

  3. Baliverne.
    Eu sunt fiica de cioban si stiu ca oile se duc unde vor si sunt greu de strunit.
    Colac peste pupaza, mai nou se mai plimba si ursii prin zona si este lege care interzice ciobanilor sa tina multi caini la stana.
    In timp ce Irlanda a desfiintat cred toate posturile de ciobani, oile fiind tinute intre garduri, Spania incurajeaza fetele sa devina ciobanite. Mda. Care mai de care mai inspirat. Ideea este sa fie altii incurajati.