G4Media.ro

Curioasa transformare a Alessandrei Mussolini: de la apărătoarea moștenirii bunicului fascist, la…

Sursa: Instagram/ Alessandra Mussolini

Curioasa transformare a Alessandrei Mussolini: de la apărătoarea moștenirii bunicului fascist, la activistă pentru drepturile LGBTQ+ / Totul a început după ce a spus la TV ”mai bine fascist, decât gay”

„Mai bine fascist decât gay!” Această alegere de cuvinte destul de nepotrivite, rostite în cadrul unui popular talk-show italian, a fost cea care a ajuns să definească imaginea Alessandrei Mussolini – unul dintre cei mai cunoscuți politicieni italieni și, bineînțeles, nepoata dictatorului fascist Benito Mussolini însuși.

Moștenitoarea Mussolini, în vârstă de 60 de ani, și-a făcut un nume din viața sa paradoxală: o fostă starletă pop și actriță de film (veterana de la Hollywood Sophia Loren este mătușa ei maternă) a devenit parlamentar de extremă dreapta și majoretă a moștenirii bunicului ei, sfidând legile antifasciste existente în Italia. Și, cumva, ea poate adăuga la CV-ul său și faptul că este inamicul lui Jim Carrey pe Twitter, scrie Euronews.

 

Vezi această postare pe Instagram

 

O postare distribuită de Alessandra Mussolini (@alemussolini_)

Într-o carieră plină de contradicții, Alessandra Mussolini încă nu a dezamăgit, deoarece fosta arhiconservatoare a cunoscut un fel de convertire: a devenit recent o susținătoare pasionată a drepturilor LGBTQ+, vorbind recent la televizor și în social media pentru a apăra Pride și familiile de același sex împotriva atacurilor din partea actualului guvern conservator italian.

„Ce vă ia să gustați un pic de muzică, un pic de Pride, un pic de libertate?”, a strigat ea la un jurnalist de dreapta la un talk-show la începutul acestei luni. „Închideți-vă acasă, luați o Biblie și citiți-o”. Unii membri ai comunității chiar o supranumesc pe doamna Mussolini drept o „o vedetă gay”.

Așadar, cum s-a transformat unul dintre cei mai declarați apologeți fasciști din Italia într-un războinic al curcubeului?

Cine este Alessandra Mussolini?

Cu sânge roman prin naștere și educație, Alessandra Mussolini s-a născut dintr-o uniune improbabilă a celor mai întunecate forțe politice, cu a celor mai strălucitoare vedete cinematografice din istoria Italiei. Tatăl ei, Romano, a fost al patrulea fiu al lui Benito Mussolini, care a condus un regim fascist brutal din 1922 până în 1943 și și-a unit forțele cu Adolf Hitler în cel de-al Doilea Război Mondial. Pe de altă parte, mama ei, Anna Maria, este sora Sophiei Loren, una dintre cele mai iubite actrițe italiene și o icoană a Hollywood-ului anilor 1950 și 1960.

Călătoria sinuoasă a vieții Alessandrei reflectă trecutul ei cu totul excentric.

La început, ea a încercat o carieră pe marele ecran sub aripa mătușii sale Sophia, mutându-se pentru scurt timp la Los Angeles și jucând câteva roluri minore în câteva producții cinematografice, inclusiv un film nominalizat la Oscar, drama de epocă din 1977, ”A Special Day”.

În anii ’80, proaspăta Mussolini poza deja pentru Playboy și chiar și-a lansat propriul album pop, Amore – care a devenit un fel de clasic în Japonia.

Cu toate acestea, în deceniul următor, ea a lăsat în urmă lumea divertismentului, hotărând să-și folosească numele de familie în scopuri politice. Reprezentantă a orașului Napoli, orașul mamei sale, doamna Mussolini a candidat la alegerile parlamentare ca membră a Mișcării Sociale neo-fasciste din Italia (MSI) în 1992, chiar în anul în care adolescenta Giorgia Meloni se alătura aceluiași partid. „Cu bunicul meu, cel puțin exista o poziție, un simț al responsabilității, un bun simț și o dragoste pentru Italia care nu mai există”, a declarat ea.

Alessandra a fost deputată timp de 12 ani, până când, în 2003, a decis să abandoneze Alianța Națională după ce președintele partidului a spus că fascismul este „răul suprem”.

Ulterior, doamna Mussolini a făcut echipă cu premierul și magnatul de lungă durată Silvio Berlusconi în 2008, alăturându-se partidului acestuia ca deputat și devenind în cele din urmă senator și membru al Parlamentului European – poziție pe care o deține până în prezent.

Și nu este singura Mussolini care se află în prezent în politica italiană – sora ei vitregă, Rachele, și vărul ei, Caio, sunt, de asemenea, politicieni de dreapta, membri ai partidului Fratelli d’Italia (Fratelli d’Italia) al lui Meloni.

Semnătura Mussolini: O lungă listă de controverse

De-a lungul carierei sale politice, Alessandra Mussolini a fost o susținătoare vocală a naționalismului italian și a acționat ca un fel de gardă de corp pentru reputația bunicului său.

După cum s-a subliniat mai sus, cea mai infamă ieșire a sa de până acum a avut loc în timpul unei dezbateri cu Vladimir Luxuria, primul politician transsexual din Italia, la o emisiune televizată nocturnă din 2006, în care Mussolini a făcut celebra sa declarație homofobă.

Acestea fiind spuse, Alessandra se mândrește cu o listă lungă de alte scandaluri și controverse la activ. Refuzul său de lungă durată de a se distanța de numele familiei sale – care se află la limita ilegalității, deoarece Italia interzice apărarea publică a fascismului – a fost sursa unui oprobiu public semnificativ.

De-a lungul anilor, Alessandra a semnat fotografii ale bunicului ei, a cerut unui jurnalist să îi „respecte” familia și l-a numit pe actorul american Jim Carrey „bastard” după ce acesta a postat pe Twitter un desen cu cadavrul lui Benito Mussolini atârnând cu capul în jos.

Așa cum a demonstrat și infamul comentariu Porta a Porta al doamnei Mussolini, relația ei istorică cu comunitatea LGBTQ+ din Italia nu a fost întotdeauna cea mai caldă. Cândva o critică înverșunată a extinderii dreptului de adopție pentru cuplurile de același sex, Alessandra și-a exprimat groaza la gândul că un copil ar putea vedea „doi bărbați tăvălindu-se în pat”.

Pe de altă parte, devotamentul sclavagist al politicianului de dreapta pentru apărarea onoarei bunicului ei s-a extins până la a susține că acesta nu urăște de fapt homosexualii – în ciuda faptului că a exilat mii de persoane în insulele Tremiti de pe coasta Apuliei. „Familia mea a avut multe prietenii cu homosexuali”, a declarat ea în 2008. „Nu neg [exilurile], dar a descrie familia Mussolini ca fiind homofobă este greșit”.

”A te schimba înseamnă a fi liber”: Convertirea la curcubeu

După decenii petrecute în tranșeele războiului cultural, apărând până la capăt valorile ultraconservatoare, se pare că Alessandra Mussolini și-a găsit adevărata culoare: nu mai poartă tricouri cu „Trăiască bunicul”, ci flutură steagul curcubeu al comunității LGBTQ+. În ultimii doi ani, fosta dură s-a îmbrăcat pentru Pride, a luat apărarea persoanelor trans și non-binare și chiar a făcut apel la mai multă fluiditate de gen. „Ajunge cu sexul și sexualitatea, toată lumea este atât de fluidă pe cât dorește”, a declarat ea în octombrie anul trecut. „Vreți să mă vedeți și pe mine devenind fluidă?”.

Recent, astfel de atitudini au declanșat un fel de disensiune cu premierul de extremă dreapta al Italiei, Giorgia Meloni, fosta colegă de partid. Doamna Mussolini se află acum în prima linie a activiștilor care se opun în mod direct abordării adoptate de guvernul naționalist al lui Meloni, care a luat măsuri pentru a face viața mai dificilă pentru anumite persoane LGBTQ+ care trăiesc în Italia. De exemplu, atunci când procurorii de stat au încercat luna trecută să retragă certificatele de naștere ale copiilor din familii de același sex, Alessandra a îndemnat Parlamentul European să intervină.

„Copiii trebuie să fie apărați de toți și de orice”, a susținut ea, cerând ca certificatele de naștere să fie recunoscute indiferent de modul în care au fost concepuți copiii în cauză. Ea a mai deplâns demersul guvernului italian, pe care l-a numit „nedemn de o țară civilizată”. La începutul acestui an, Alessandra a luat chiar și Bruxelles-ul la întrebări, plângându-se de faptul că pașapoartele europarlamentarilor aveau doar opțiunile „bărbat” și „femeie”.

Schimbarea doamnei Mussolini a dat de furcă, dar nu numai pentru că nu este în concordanță cu trecutul ei politic: schimbarea ei de opinie contrastează cu tendințele mai largi ale conservatorilor din întreaga lume, care au început să adopte atitudini mai vehemente față de homosexuali – în special în SUA, unde mai multe state încearcă să interzică travestiții. Deci, ce a determinat-o pe doamna Mussolini să își renege trecutul și să meargă împotriva curentului de dreapta?

Se pare că momentul s-a petrecut undeva în 2020, când Alessandra a participat la versiunea italiană a emisiunii ”Dansez pentru tine” și a fost îndemnată de juriu să își ceară scuze pentru comentariul „better a fascist than a f*ggot”. De atunci, cutia Pandorei a fost deschisă, iar doamna Mussolini încă nu a revenit la vechile ei obiceiuri.

Într-adevăr, în 2021, Alessandra a pozat pentru o ședință foto strălucitoare, pe tema Pride, și a apărat proiectul de lege Zan, care urmărea să protejeze drepturile persoanelor LGBTQ+, ale femeilor și ale celor cu dizabilități împotriva discriminării. Acesta a fost respins de Senat în luna octombrie a acelui an, gest pe care ea l-a descris ca fiind un afront adus „libertății”.

Având în vedere bagajul politic greu al Alessandrei Mussolini și șirul incomensurabil de declarații problematice, este posibil ca unii să aibă încă dificultăți în a digera noul ei alipire homosexuală. Însă alții din comunitate au primit-o cu brațele deschise, menționând că persoanele au dreptul de a-și schimba poziția – lucru care se întâmplă adesea după interacțiuni pozitive cu rude sau prieteni.

Într-adevăr, poate că cel mai mare factor care a determinat schimbarea de 180 de grade a doamnei Mussolini au fost chiar copiii ei. „În viață ne schimbăm cu toții: pe baza experiențelor noastre, a lucrurilor care se întâmplă”, a declarat Alessandra pentru Vanity Fair. „Vorbind cu copiii mei, am înțeles că, pentru [ei], orientarea sexuală nici  măcar nu este un subiect: este ca și cum te-ai îmbrăca într-o rochie pe care o poți schimba și nimănui nu-i pasă cum este”.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

3 comentarii

  1. Urmează…. georgeta simion…

  2. Mda, cred ca duduia e de fapt un fel de gica-contra… Dar, da, copiii te pot schimba radical!