G4Media.ro

Talibanii închid și saloanele de frumusețe din Afganistan, după ce femeilor li…

Sursa foto: Unsplash/ IsaaK Alexandre KaRslian

Talibanii închid și saloanele de frumusețe din Afganistan, după ce femeilor li s-au interzis educația, funcțiile publice sau călătoriile fără însoțitor

„Toate visele mele au fost distruse din ordinul talibanilor”, a declarat o coafeză afgană citată de Euronews. De când talibanii au revenit la putere în Afganistan, în 2021, restricțiile draconice asupra femeilor, pentru care sunt consacrați, au revenit în forță.

Femeile și fetele nu mai pot participa la educația formală mai sus de vârsta de 12 ani și, după două decenii în care au servit statul, ele nu mai au acces la locurile de muncă din sectorul public și din justiție.

La această listă opresivă se adaugă restricțiile recent introduse privind călătoriile pe distanțe lungi fără însoțitor, precum și un cod vestimentar foarte strict, obligatoriu în public.

Talibanii vizează, de asemenea, și domenii specifice ale vieții. Printre cele mai recente măsuri care au atras atenția se numără ordinul de închidere a tuturor saloanelor de înfrumusețare din întreaga țară.

Emisă de Ministerul pentru Promovarea Virtuții și Prevenirea Viciilor, interdicția va intra în vigoare la 27 iulie. Potrivit guvernului, saloanele de înfrumusețare oferă servicii interzise de interpretarea ultra-strictă a legii religioase islamice.

Oficialii au adăugat că saloanele de frumusețe pun o presiune nejustificată asupra familiilor mirilor înainte de nuntă, întrucât acestea plătesc în mod obișnuit vizitele premaritale ale mireselor la salon, au adăugat oficialii.

Euronews Persian a mers în orașul Mazar-e-Sharif, în centrul provinciei afgane Balkh, pentru a vorbi cu persoane care se află în vizorul acestor schimbări.

Visuri retezate

Coafeza Marzieh Rezaei avea planuri mari pentru afacerea ei înainte de noua lege.

„Decretul emis de talibani este foarte dezamăgitor pentru noi. Încă de când eram copil, visam să am un mare salon de înfrumusețare și să devin o coafeză profesionistă, dar toate visele mele au fost distruse de ordinul talibanilor”, a declarat ea pentru Euronews Persian. „Odată cu închiderea saloanelor de înfrumusețare, vor apărea probleme economice pentru noi și familia noastră. Suntem complet dezamăgiți”.

Managerul salonului de înfrumusețare Tahereh Mohammadi a descris cum restricțiile impuse de talibani nu numai că i-au redus planurile de viitor, dar au pus în pericol finanțele familiei sale. „Am 18 ani de experiență profesională”, a explicat ea. „Am pornit de la un mic salon de coafură și treptat am înființat acest salon mare, plănuiam să deschid un salon de înfrumusețare mai mare.

„Soțul meu este șomer, iar eu sunt responsabilă pentru toate cheltuielile de trai și chiar pentru asigurarea cheltuielilor de educație ale copiilor mei.”

O poveste similară a fost spusă de Bereshana Yaqoubi, o coafeză al cărei venit este vital pentru gospodăria sa. „Lucrez în această profesie de doi ani, după stagiul meu, a spus ea, iar acum câștig între 1 000 și 1 500 de afgani (aproximativ 10-15 euro) pe zi. „Tatăl meu a murit, iar eu trebuie să îmi ajut familia din punct de vedere financiar.”

Condamnate la izolare

Povești ca acestea fac parte dintr-o realitate mai largă a vieții în Afganistanul condus de talibani: chiar și în condițiile în care economia se clatină și standardele de viață scad, femeile sunt în continuare excluse din domeniul public și din sectorul privat. Multe dintre ele sunt private de șansa de a munci, lăsându-și familiile cu un întreținător mai puțin în vremuri grele.

Acest lucru nu face decât să înrăutățească problemele legate de drepturile omului pe care le prezintă viziunea talibanilor asupra genului și integrarea acesteia în lege.

Potrivit activistei pentru drepturile femeilor, Moneseh Mubarez, faptul că guvernul poate continua pe această cale restrictivă este o acuzație nu doar la adresa talibanilor, ci și a comunității internaționale. „Din punctul de vedere al legilor internaționale, al valorilor drepturilor omului și chiar din punctul de vedere al Sharia, este o crimă de neiertat”, a declarat ea despre practicile regimului. „Talibanii sporesc aceste restricții împotriva femeilor în fiecare zi din cauza intereselor politice. „Din păcate, lumea a rămas tăcută”.”

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează