G4Media.ro

Jumătate dintre germani sunt de acord cu o prezenţă permanentă a trupelor…

Sursa foto: Facebook – Bundeswehr / Jana Neumann

Jumătate dintre germani sunt de acord cu o prezenţă permanentă a trupelor germane în Lituania – sondaj YouGov

Circa jumătate din populaţia Germaniei susţin o prezenţă permanentă a armatei acestei ţări în Lituania, potrivit unui sondaj dat publicităţii cu câteva zile înainte de summitul NATO de la Vilnius, relatează dpa, citată de Agerpres.

Potrivit unui sondaj efectuat de institutul de cercetare al opiniei publice YouGov pentru dpa, 49% dintre germani sunt de acord cu desfăşurarea a 4.000 de militari germani pentru a proteja flancul estic al NATO în republica baltică, aşa cum a fost ea anunţată de ministrul apărării, Boris Pistorius.

Aproape o treime dintre germani, 31%, resping acest plan, în timp ce 20% au răspuns că „nu ştiu” sau nu au făcut niciun comentariu.

Sprijinul pentru o prezenţă permanentă a trupelor germane în Lituania pare să fie cel mai mare în rândul susţinătorilor Verzilor, cu nu mai puţin de 68% opinii favorabile.

Susţinătorii Partidului social-democrat al cancelarului Olaf Scholz sunt de acord cu acest plan în proporţie de 56%.

Sprijinul cel mai redus se înregistrează în rândul susţinătorilor partidului de extremă dreapta Alternativa pentru Germania (AfD), care sunt împotriva planului în proporţie de 60%.

Circa 53% dintre participanţii la sondaj au spus că sunt de acord ca soldaţii Bundeswehr să ajute la apărarea Lituaniei dacă acest stat va fi atacat de Rusia.

Până acum, Bundeswehrul a avut doar o mică prezenţă la nivel de comandament în Lituania, iar un mare număr de militari erau gata pentru desfăşurare, fiind însă staţionaţi în Germania.

Peste 2.100 de persoane din întreaga ţară au luat parte la sondaj săptămâna trecută.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

1 comentariu

  1. Nasol, cu cealalta jumatate dintre nemti.