G4Media.ro

UE ajunge la un acord privind achizițiile comune de arme

Sursa foto; Unsplash / Guillaume Périgois

UE ajunge la un acord privind achizițiile comune de arme

Cele mai înalte instituții ale Uniunii Europene au aprobat un program fără precedent care va facilita achiziționarea în comun de arme de către țările UE, relatează Politico.

Acordul de achiziționare de material militar va stimula industria de apărare a Europei, iar „statele membre ale UE vor putea să își refacă mai eficient stocurile epuizate de donațiile către Ucraina”, a declarat ministrul suedez al apărării, Pål Jonson, după ce acordul dintre Parlamentul European și Consiliul UE a fost anunțat marți seara.

În ultimul an și jumătate, țările europene au furnizat în mod regulat arme Ucrainei pentru a o ajuta să respingă asaltul total al Rusiei. Cu toate acestea, ritmul de producție nu este suficient de rapid pentru a reface stocurile Europei, deoarece companiile din domeniul apărării s-au plâns că nu pot crește ritmul fără contracte.

Legislația UE – cunoscută în întregime sub numele de Regulamentul privind stabilirea instrumentului de consolidare a industriei europene de apărare prin achiziții publice comune (EDIRPA) – are un buget de 300 de milioane de euro și se va aplica până la 31 decembrie 2025.

Conform normelor, grupurile de cel puțin trei țări care achiziționează în comun materiale de apărare vor primi o parte din bani înapoi de la bugetul UE. Cu toate acestea, există condiții pentru ca societățile și proiectele să fie eligibile, pentru a evita ca banii UE să ajungă în principal la contractori străini.

Pentru a beneficia de sistemul comun de achiziții publice, companiile trebuie să fie „stabilite și să aibă structurile de conducere executivă” în UE, Islanda, Liechtenstein sau Norvegia și nu pot fi controlate de o „țară terță neasociată”. De asemenea, acestea ar trebui să se bazeze pe instalații și resurse din blocul comunitar sau dintr-o țară terță asociată – cum ar fi Islanda, Liechtenstein sau Norvegia – cu excepția cazului în care contractorii din domeniul apărării nu dispun de infrastructura adecvată în Europa pentru a produce armele în cauză.

„Dacă războiul brutal al Rusiei împotriva Ucrainei ne-a învățat un lucru, acesta este că nu suntem pregătiți să ne apărăm singuri. Nu ne mai putem permite să ignorăm acest lucru și trebuie să remediem această situație împreună, așa cum ar fi trebuit să facem deja mult mai devreme”, a declarat eurodeputatul conservator german Michael Gahler, care a fost însărcinat cu conducerea negocierilor pentru Parlamentul European.

Acordul de marți trebuie acum să fie aprobat în mod oficial atât de miniștri, cât și de membrii Parlamentului European.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

1 comentariu

  1. Si Viktor Orban ce zice,fiindca el trebuie sa ceara aprobare de la Putin!?