G4Media.ro

Turcia sabotează procedurile regionale ale NATO în estul Mediteranei care includ și…

sursa foto: Comandamentul Naval Aliat NATO

Turcia sabotează procedurile regionale ale NATO în estul Mediteranei care includ și Ciprul

Iritarea intensă a Ankarei față de intenția NATO și, prin extensie, a Washingtonului, de a coopta zonele din Mediterana de Est care includ și numesc Republica Cipru în noile planuri regionale ale Organizației Tratatului Atlanticului de Nord, se reflectă în decizia sa de joia trecută de a deraia acest proces, relatează cotidianul atenian Kathimerini.

Manevra Turciei de a umple ordinea de zi cu probleme vechi și noi, cu doar câteva săptămâni înainte de așteptata întâlnire față în față dintre probabilul premier al Greciei după alegerile de duminică, Kyriakos Mitsotakis, și președintele recent reales al Turciei, Recep Tayyip Erdogan, la summitul NATO, limitează efectiv așteptările într-o mare măsură.

Chestiunea a fost inițiată la nivel militar de către generalul Christopher G. Cavoli, Comandantul Suprem Aliat în Europa (SACEUR), care a transmis joi hărțile pentru a trece un proces de acceptare tacită.

Această abordare este urmată pentru a împiedica exprimarea oricăror obiecții și pentru a preveni o discuție substanțială de dragul cauzei comune.

Consiliul Nord-Atlantic (NAC) a confirmat impasul de joi și vineri, după ce Turcia a „spart” procesul de acceptare tacită. În aceeași zi, scurgeri de informații pentru Reuters și Politico au arătat cu degetul acuzator către Turcia în legătură cu acest impas, Ankara ridicând întrebări cu privire la denumirea strâmtorilor Dardanele și Bosfor în hărți și că acestea ar trebui să fie numite Strâmtorile Turcești – așa cum sunt cunoscute în Convenția de la Montreux privind regimul strâmtorilor.

De asemenea, Turcia a avut o problemă cu referirea la Republica Cipru pe hărți, pe care Ankara nu o recunoaște.

Din perspectiva Greciei, acest lucru reprezintă o înăsprire foarte clară a poziției Ankarei. Pe de o parte, aduce în discuție vechi argumente legate de nume (termenul „Strâmtorile Turcești” nu este nou), iar pe de altă parte, încearcă să împiedice includerea Ciprului în planurile operaționale ale NATO, ceea ce, în parte, promovează și interesele Federației Ruse.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

1 comentariu

  1. Este evident ca Turcia saboteaza constant actiunile NATO avand in spate interesele rusesti.