G4Media.ro

VIDEO Două activiste de mediu au vandalizat un tablou de Monet, expus…

sursa foto: Captură video

VIDEO Două activiste de mediu au vandalizat un tablou de Monet, expus într-un muzeu din Suedia

Două activiste de mediu au fost arestate la Stockholm, după ce au acoperit cu vopsea roşie un tablou al artistului francez Claude Monet şi şi-au lipit mâinile de ramă, a anunţat miercuri Muzeul Naţional al Suediei, transmite News.ro.

„Femeile, cu vârsta în jur de 25 şi 30 de ani, au fost arestate”, a spus poliţia. Organizaţia Återställ Våtmarker („Restauraţi zonele umede”) şi-a revendicat acţiunea, potrivit AFP.

Pictura, intitulată „Le Jardin de l’artiste à Giverny”, a fost expusă la muzeu în cadrul expoziţiei „Le Jardin”.

Tabloul este „examinat de echipa de conservare a muzeului pentru a vedea dacă a fost deteriorat”, a spus muzeul într-un comunicat. Potrivit purtătorului său de cuvânt, Hanna Tottmar, echipa speră să aibă „mai multe informaţii” pe acest subiect până joi. În prezent, expoziţia este închisă publicului.

Într-un videoclip, transmis de colectivul de mediu Återställ våtmarker – echivalentul suedez al Last Renovation – cele două activiste spun că „situaţia climatică este urgentă!” şi „sănătatea noastră este ameninţată!”.

Într-un interviu acordat AFP, organizaţia a acuzat guvernul suedez că nu şi-a respectat angajamentele internaţionale în ceea ce priveşte politica de mediu. „Ar trebui să ne reducem emisiile cu 31%. Dar emisiile noastre continuă să crească. Este scandalos”, a declarat Helen Wahlgren, purtătoarea de cuvânt a grupului.

Colectivul ecologic Återställ våtmarker nu este la prima intervenţie publică. Activiştii perturbaseră deja o reprezentaţie a cântăreţei Loreen, câştigătoare a Eurovision în 2023, în timpul festivalului Melodifestivalen din februarie şi au întrerupt finala „Dancing with the stars” la sfârşitul lunii mai.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

3 comentarii

  1. Astia trebuie tratati ca teroristi. Oricum efectul protestului lor este exact invers, starnesc doar indignare si scarba.

  2. Ce legatura are distrugerea artefactelor culturale cu protecția mediului? Nu-i inteleg pe nebunii ăștia.

  3. copiii nimanui, crescuti in mod exagerat cu ideea sa fie liberi sa faca ce vor, de capul lor dar sustinuti probabil financiar de parinti, se radicalizeaza sedusi de niste subiecte de actualitate si sfarsesc prin a face rau cauzei prin gesturi extreme.