G4Media.ro

Polonia: Foarte puțini aspiranți să devină preoți într-una din cele mai religioase…

Foto: Captură video

Polonia: Foarte puțini aspiranți să devină preoți într-una din cele mai religioase (declarativ) țari ale Europei

Doar un singur nou preot catolic a fost hirotonit în acest an în dieceza de Łódź din centrul Poloniei – cea mai mică cifră înregistrată vreodată. O figură a bisericii admite că a existat un „declin dramatic” al interesului pentru preoție, în timp ce șeful unui seminar care anul acesta nu a produs niciun nou absolvent a numit-o „criză”, relatează Notes from Poland.

Hirotonirea singurului preot nou din Łódź – Krzysztof Kucharski, absolvent al Seminarului Teologic Superior din oraș – a avut loc în Bazilica Arhidiecedrală Sfântul Stanislau Kostka.

Singura hirotonire din acest an a fost în scădere față de cele 10 de anul trecut în Łódź, care este al patrulea oraș ca mărime din Polonia, relatează cotidianul Gazeta Wyborcza. Seminarul din oraș are în prezent doar 31 de studenți, față de 70 în 2006 și peste 100 în timpul pontificatului papei polonez Ioan Paul al II-lea (1978 – 2005).

Într-o altă dieceză poloneză, Olsztyn, în acest an nu a fost hirotonit niciun preot nou, pentru prima dată din 1950 încoace, relatează ziarul local Gazeta Olsztyńska. În Cracovia, al doilea oraș ca mărime din Polonia, au avut loc șapte hirotoniri, jumătate din cifra înregistrată în urmă cu două decenii.

În 2021, 828 de candidați s-au alăturat seminarelor din întreaga Polonie; în 2021, cifra a scăzut la doar 356. Ca urmare, o serie de seminare s-au închis – cel mai recent unul din Łowicz, unde episcopul local a recunoscut că nu mai existau suficienți studenți pentru a-l susține.

„Faptul că în ultimii ani am observat o scădere drastică a numirilor [la preoție] este de netăgăduit”, a declarat Alfred Wierzbicki, preot și profesor la Universitatea Catolică din Lublin (KUL), pentru Gazeta Wyborcza. „Această tendință pare să fie de neoprit”.

Wierzbicki a atribuit această schimbare „secularizării societății, dar și lipsei unei viziuni atractive a preoției care să îi intereseze pe tineri”.

La Olsztyn, rectorul seminarului din oraș, Hubert Tryk, atunci când a anunțat că nu vor avea loc nicio hirotonire în acest an, a recunoscut că există o „criză”, tinerii „nu răspund la chemarea lui Dumnezeu din diverse motive”.

Polonia rămâne una dintre cele mai religioase țări din Europa, cu peste 90% din populație clasificată oficial ca fiind catolică, 87% dintre ei declarându-se credincioși în Dumnezeu, iar 42% declarând că își practică credința cel puțin o dată pe săptămână.

Cu toate acestea, în ultimii ani, prezența la biserică a scăzut dramatic, în timp ce sondajele și scăderea participării la orele de catehism catolic arată că tinerii polonezi, în special, se îndepărtează de biserică.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

2 comentarii

  1. Credincioși și ei ca și noi…

  2. Asta e cetire catre BOR (care vine de la boratura)