G4Media.ro

Reuters: Un avion chinez a monitorizat exerciţiul naval comun organizat de SUA,…

Sursa foto: U.S. Navy photo by Mass Communication Specialist 3rd Class Erwin Jacob V. Miciano via csp.navy.mi

Reuters: Un avion chinez a monitorizat exerciţiul naval comun organizat de SUA, Franţa, Canada şi Japonia la est de Taiwan

China a desfăşurat săptămâna trecută un avion de recunoaştere deasupra apelor Pacificului, la est de Taiwan, care – potrivit media chineze – a monitorizat şi a adunat informaţii despre un exerciţiu la care au participat forţele navale ale SUA, Japoniei, Franţei şi Canadei, relatează luni Reuters, citată de Agerpres.

O variantă a avionului-cargou Y-9, dotat cu echipamente de recunoaştere şi de culegerere de informaţii, cel mai probabil a monitorizat şi a strâns informaţii cu privire la acest exerciţiu, a relatat duminică ziarul chinez Global Times, sprijinit de stat, citând analişti.

Două portavioane americane, USS Nimitz şi USS Ronald Reagan, au operat în jurul insulelor Ryukyu din Marea Filipinelor, importante din punct de vedere geopolitic, începând de joi, potrivit Global Times, care citează un think-tank cu sediul la Beijing.

Aceste insule separă Marea Chinei de Est de Marea Filipinelor, şi se află în Pacificul de Vest, între Japonia şi Taiwan.

SUA au început vineri un exerciţiu naval în Marea Filipinelor cu două grupuri aeronavale care operează în comun pentru prima dată din iunie 2020, a precizat Flota a 7-a americană într-un comunicat.

Ministerul Apărării nipon a semnalat joi observarea unei variante de recunoaştere a avionului Y-9 în Pacific.

Un purtător de cuvânt al ministerului nipon a declarat luni că experţii instituţiei analizează o piesă de echipament ataşată de trenul de aterizare al variantei Y-9, care nu a mai fost văzută până acum.

Situaţii asemănătoare între China şi SUA şi aliaţii acestora din Pacificul de Vest s-au înmulţit în ultimii ani, pe măsura ce China a devenit din ce în ce mai asertivă în Mările Chinei de Est şi de Sud, precum şi în jurul Taiwanului.

Cu câteva zile înainte de acest exerciţiu în patru, gărzile de coastă din Filipine, SUA şi Japonia au desfăşurat primul lor exerciţiu trilateral în largul unei provincii din vestul arhipelagului filipinez, notează Reuters.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...