G4Media.ro

UPDATE Alimentarea cu energie externă a fost restabilită la centrala nucleară Zaporojie

Sursa foto: Andrey BORODULIN / AFP

UPDATE Alimentarea cu energie externă a fost restabilită la centrala nucleară Zaporojie

UPDATE 1 Centrala nucleară din Zaporojie a fost reconectată la alimentarea externă cu energie electrică, a anunțat rețeaua națională ucraineană, citată de Sky News.

Centrala, care este cea mai mare din Europa, a fost trecută în stand-by în această dimineață, după ce a fost deconectată „complet” de la sursa sa de energie electrică în urma unui incendiu semnalat la o instalație electrică din oraș.

Rusia a capturat centrala în primele zile ale războiului, dar aceasta a fost trecută pe generatoarele de urgență astăzi, după ce Ucraina a deconectat o linie electrică pe care încă o controlează.

Întreruperea a stârnit îngrijorări în Occident, șeful organismului de supraveghere nucleară al ONU avertizând că situația de la centrală este „extrem de vulnerabilă”.

UPDATE Compania nucleară de stat din Ucraina susține că întreruperea energiei electrice la centrala nucleară Zaporojie este cauzată de bombardamentele rusești. Energoatom spune că întreruperea vine în urma bombardării unei linii electrice externe, transmite Sky News.

știrea inițială

Centrala nucleară de la Zaporojie a fost comutată pe generatoare de rezervă și de alimentare de urgență, a declarat luni un oficial local instalat de Rusia în partea controlată de Moscova a regiunii, transmite Sky News.

Vladimir Rogov a declarat că centrala a fost deconectată „complet” de la alimentarea externă cu energie electrică după ce Ucraina a deconectat o linie electrică pe care o controlează.

Nu a existat niciun comentariu imediat din partea Ucrainei, dar Anatoliy Kurtev, secretarul consiliului municipal Zaporojie din Ucraina, a declarat că se lucrează de luni dimineața devreme pentru a restabili alimentarea cu energie electrică a orașului.

Publicitate electorală

Kurtev a scris pe Telegram: „(Puterea) a dispărut parțial în Zaporojie din cauza unei situații de urgență la una dintre instalațiile energetice”.

Centrala nucleară cu șase reactoare, cea mai mare din Europa, este situată în sudul Ucrainei.

De-a lungul războiului, experții nucleari și organismul de supraveghere nucleară al ONU și-au exprimat îngrijorarea cu privire la prezența și activitatea militară din regiune, mai notează Sky News.

Aceștia au avertizat de luni de zile asupra pericolului unui accident major la centrală.

Militarii ruşi şi-au întărit poziţiile defensive în interiorul şi în jurul centralei nucleare Zaporojie, în sudul Ucrainei, în ultimele săptămâni, au declarat patru martori, înainte de o contraofensivă ucraineană mult aşteptată în regiune.

Noi tranşee au fost săpate în jurul oraşului Enerhodar şi au fost amplasate noi câmpuri de mine. Camerele de supraveghere ale uzinei sunt îndreptate spre nord, peste un mare lac de acumulare, către teritoriul controlat de Ucraina.

De mai multe luni, ruşii şi-au instalat poziţii de tragere pe acoperişul unora dintre clădirile centralei nucleare, iar pentru descurajarea dronelor au instalat plase.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

2 comentarii

  1. puterea a disparut… asta e traducere mot a mot din engleza… power inseamna electricitate, baieti…

  2. Dacă explodează centrala, NATO va avea pretext să distrugă „armata” rusă.