G4Media.ro

Criza din Sudan: OMS avertizează asupra unui „risc biologic uriaș” după ce…

Sursa foto: AFP

Criza din Sudan: OMS avertizează asupra unui „risc biologic uriaș” după ce luptători sudanezi au capturat un laborator

Organizația Mondială a Sănătății a avertizat marți cu privire la un „risc biologic uriaș” după ce luptătorii sudanezi au capturat Laboratorul Național de Sănătate Publică din capitala Khartoum, în timp ce națiunile străine se grăbeau să organizeze eforturi de evacuare rapidă din țară, iar violențele au afectat o încetare a focului fragilă mediată de SUA, transmite CNN.

Focuri de armă și vuietul avioanelor de vânătoare au fost auzite de jurnaliștii de la CNN în Khartoum marți, la jumătate de zi după ce anunțul unui armistițiu de 72 de ore a ridicat speranța deschiderii căilor de evacuare pentru civilii disperați să fugă. Ciocniri puternice au izbucnit între armata sudaneză și Forțele de Sprijin Rapid, grupul paramilitar care luptă cu armata pentru controlul țării, în partea de nord a statului Khartoum, au declarat martori oculari pentru CNN.

Cele două părți aflate în conflict s-au acuzat reciproc de încălcarea acordului.

Numărul persoanelor ucise în Sudan de la izbucnirea violențelor, în urmă cu unsprezece zile, a ajuns la cel puțin 459 de morți, a mai spus marți Organizația Mondială a Sănătății, iar cel puțin 4.072 de persoane au fost rănite.

Laboratorul, o potențială „bombă cu germeni”

O sursă medicală de rang înalt a declarat pentru CNN că laboratorul, care conține mostre de boli și alte materiale biologice, a fost preluat de forțele RSF. OMS nu a atribuit vina pentru confiscarea laboratorului, dar a declarat că tehnicienii medicali nu mai au acces la instalație.

Nima Saeed Abid, reprezentantul OMS în Sudan, a descris această evoluție ca fiind „extrem de periculoasă”, deoarece aici se află germeni de poliomielită, rujeolă și holeră.

„Există un risc biologic uriaș asociat cu ocuparea laboratorului central de sănătate publică din Khartoum de către una dintre părțile combatante”, a adăugat el.

OMS a declarat pentru CNN că „tehnicienii de laborator instruiți nu mai au acces la laborator” și că instalația a suferit întreruperi de energie electrică, ceea ce înseamnă că „nu este posibil să se gestioneze în mod corespunzător materialele biologice care sunt stocate în laborator în scopuri medicale”.

Întreruperile de curent înseamnă, de asemenea, că există riscul de deteriorare a stocurilor de pungi de sânge care se epuizează, potrivit directorului general al laboratorului.

Sursa medicală a declarat pentru CNN că „pericolul constă în izbucnirea oricărei confruntări armate în laborator, deoarece acest lucru va transforma laboratorul într-o bombă cu germeni”.

„Este nevoie de o intervenție internațională urgentă și rapidă pentru a restabili electricitatea și a securiza laboratorul de orice confruntare armată, deoarece ne confruntăm cu un adevărat pericol biologic”, a adăugat sursa.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...