G4Media.ro

Sudanul, în plin haos, după o lună de război între generali

Sursa Foto: Twitter

Sudanul, în plin haos, după o lună de război între generali

Lovituri aeriene și explozii au zguduit din nou Sudanul luni, la o lună de la începutul bătăliei pentru putere între doi generali, care amenință să scape și mai mult de sub control și să destabilizeze regiunea, transmite agenția AFP, citată de boursorama.com.

Luptele dintre armata generalului Abdel Fattah al-Burhane și forțele paramilitare de sprijin rapid (Rapid Support Forces – RSF) ale generalului Mohamed Hamdane Daglo s-au soldat cu aproape o mie de morți și cu aproximativ un milion de persoane strămutate și refugiate.

În timpul nopții, șeful armatei a început o epurare în cadrul forțelor de securitate, al Băncii Centrale și al ministerelor. Cel mai important, el a anunțat înghețarea tuturor conturilor bancare ale RSF, cunoscut pentru imperiul său de afaceri în domeniul exploatării aurului.

Ca răspuns, generalul Daglo i-a promis adversarului său, într-o înregistrare audio, că va fi „judecat rapid și spânzurat într-o piață publică”.

În Khartoum, raidurile aeriene și tirurile de artilerie grea nu s-au oprit de o lună. Cei cinci milioane de locuitori sunt practic lipsiți de apă și electricitate, iar în Darfur, în vest, familiile sunt blocate în casele lor, fără a putea ieși să cumpere alimente de teama gloanțelor rătăcite.

În această regiune, unde armele abundă de la războiul care a ucis aproximativ 300.000 de persoane în anii 2000, armata, paramilitarii, luptătorii tribali și civilii înarmați se ciocnesc peste tot.

„Scenariul se repetă”

Numai în orașul El-Geneina, 280 de persoane au murit pe 12 și 13 mai, a declarat sindicatul medicilor.

„Casele vecine au fost complet distruse de bombardamente”, a declarat pentru AFP un locuitor. Duminică, „casa mea a fost lovită, iar sora mea a fost rănită”.

„Avem informații că lunetiștii trag în oricine iese din casă”, a declarat pentru AFP Mohamed Osman de la Human Rights Watch (HRW). Prinși în capcană, „oamenii răniți în luptele de acum două săptămâni mor în casele lor”.

Medici fără frontiere (MSF) a declarat că în taberele de persoane strămutate, „oamenii au trecut de la trei mese pe zi la una singură”.

La Jeddah, în Arabia Saudită, părțile beligerante negociază un armistițiu „umanitar” pentru a permite civililor să iasă și ajutoarelor să intre. Dar au convenit doar asupra principiului respectării regulilor războiului, lăsând chestiunea încetării ostilităților pentru „discuții ample” ulterioare.

„Războiul durează de o lună și este mereu același scenariu: seara se anunță negocieri, iar a doua zi dimineața mor oameni și avioanele ne lovesc”, a declarat un locuitor din Khartoum.

„Violențele de ambele părți cresc de la o zi la alta”, spune un alt locuitor al capitalei, în timp ce pentru un altul, „oamenii sunt din ce în ce mai tensionați în fiecare zi.

Pentru cercetătorul Aly Verjee, „dacă cele două părți nu-și schimbă modul de gândire, va fi greu de imaginat că angajamentele de pe hârtie vor fi transpuse pe teren”.

Administrația, relocată

Fluxul de ajutoare alimentare internaționale, de care depindea o treime din populația de 45 de milioane de locuitori, s-a oprit în urma jafurilor și a morții a 18 lucrători umanitari.

Banii sunt puțini pentru că băncile, dintre care unele au fost jefuite, sunt închise de o lună, sau pentru că prețurile au crescut vertiginos: de patru ori pentru alimente și de 20 de ori pentru benzină.

Potrivit experților și diplomaților, fiecare dintre cei doi generali crede că poate învinge din punct de vedere militar, datorită numărului mare de oameni și sprijinului străin. Generalul Daglo este aliat cu Emiratele Arabe Unite și, potrivit Trezoreriei americane, cu mercenarii ruși ai lui Wagner, în timp ce Egiptul susține armata.

Prin urmare, ambii bărbați par mai interesați de un conflict de lungă durată decât de a face concesii la masa negocierilor.

Mii de refugiați intră în fiecare zi în Egipt, Ciad, Etiopia sau Sudanul de Sud. Egiptul, care trece prin cea mai gravă criză economică din istoria sa, este îngrijorat. Alte țări vecine se tem de contagiune.

La Khartoum, aeroportul a fost distrus, centrele comerciale au fost jefuite, iar administrația a fost închisă „până la noi ordine”.

Ceea ce a mai rămas din serviciile publice s-a retras în Port Sudan, la 850 de kilometri est de Khartoum, care a fost ferit de violențe și unde o mică echipă a ONU încearcă să negocieze livrarea de ajutor umanitar.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...