G4Media.ro

Premierul Greciei: Cutremurul din Turcia, „o ocazie de a redefini relațiile” cu…

Sursa Foto: Facebook

Premierul Greciei: Cutremurul din Turcia, „o ocazie de a redefini relațiile” cu Ankara

Premierul grec Kyriakos Mitsotakis a afirmat joi că seismul devastator care a lovit Turcia pe 6 februarie „ar putea fi o ocazie” de a redefini relaţiile, până în prezent furtunoase, dintre Atena şi Ankara, notează AFP, citată de Agerpres.

„Acest cutremur, prin distrugerile incomensurabile pe care le-a provocat, ar putea fi o ocazie de a redefini relaţiile dintre Grecia şi Turcia”, a declarat şeful guvernului într-un interviu acordat postului public de televiziune ERT.

„În anumite condiţii „, această catastrofă care a făcut cel puţin 40.000 de morţi în Turcia şi Siria vecină ar putea conduce la „o redefinire a relaţiilor dintre Turcia şi Occident în ansamblu”, a adăugat el, arătându-se, totuşi, prudent.

„Depinde de conducătorii turci”, a continuat Kyriakos Mitsotakis. „Cred că s-a creat un climat de identificare psihologică între cele două popoare, ceea ce este important”, a continuat el, referindu-se la importantul elan de solidaritate care i-a cuprins pe greci faţă de victimele cutremurului.

Premierul elen a reamintit că Grecia a fost una dintre primele ţări europene care a trimis salvatori în regiunile afectate de seismul cu magnitudinea de 7,8.

Şeful diplomaţiei de la Atena, Nikos Dendias, a efectuat duminică o vizită demnă de remarcat în zonele sinistrate în compania omologul său turc, Mevlut Cavusoglu, după luni de dispute şi tensiuni între cei doi vecini, rivali istorici, dar parteneri în cadrul NATO.

Pe de altă parte, Grecia şi-a mai exprimat dorinţa de a juca „un rol activ” pentru a ajuta Turcia să reconstruiască regiunile devastate de acest dezastru natural.

„Vrem să facem tot ce ne stă în putere pentru a ajuta poporul turc şi Turcia ca să-şi revină şi să se repună pe picioare. Este şi în interesul nostru naţional”, a subliniat şeful guvernului conservator.

Naţiunile Unite au lansat un apel la asistenţă internaţională pentru a strânge un miliard de dolari pentru Turcia.

Turcia şi Grecia au dispute în special în problema migraţiei, în contextul în care Atena este acuzată că a respins migranţii la frontiera cu Turcia. De asemenea, nu sunt de acord cu privire la problema hidrocarburilor în Marea Mediterană pe fondul punerii sub semnul întrebării a graniţelor de către Ankara, potrivit AFP.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

1 comentariu

  1. “Ocazie”!!! Astia sunt toti dusi cu capul!