G4Media.ro

Organizația Human Rights Watch acuză Marea Britanie și SUA de crime împotriva…

sursa foto: Captură google maps

Organizația Human Rights Watch acuză Marea Britanie și SUA de crime împotriva umanității, pentru strămutarea populațiilor indigene din Arhipelagul Chagos

Organizația Human Rights Watch afirmă în special, într-un raport, că Londra a strămutat, cu sprijinul Washingtonului, populațiile indigene din acest arhipelag britanic revendicat de Insula Mauritius, notează Le Monde, citată de Rador.

Human Rights Watch (HRW) a acuzat miercuri (15 februarie) Marea Britanie și Statele Unite că au comis crime împotriva umanității prin strămutarea populațiilor indigene din arhipelagul disputat Chagos din Oceanul Indian, acuzație respinsă „categoric” de Londra.

Într-un raport de peste o sută de pagini, organizația pentru drepturile omului se bazează pe zeci de mărturii și documente oficiale pentru a sublinia că „persecuțiile rasiale” ale Londrei, cu sprijinul Washingtonului, în acest arhipelag situat în nord-estul Insulei Mauritius constituie „o crimă colonială”.

„Respingem categoric această caracterizare a evenimentelor”, a declarat un purtător de cuvânt al Ministerului de Externe britanic pentru AFP, subliniind că Londra și-a exprimat deja „regretele profunde” cu privire la modul în care aceste populații au fost strămutate. Contactate de AFP, autoritățile americane nu au răspuns.

Populaţia Chago se află în centrul unei dispute vechi de cinci decenii. Din 1965, arhipelagul este administrat de Londra, care a decis să înființeze acolo o bază militară comună cu Statele Unite pe insula principală Diego Garcia.

Marea Britanie a expulzat aproximativ 2.000 de rezidenți din Chagos în Mauritius și Seychelles pentru a face loc bazei militare. Locuitorii din Chagos acuză Marea Britanie de „ocupație ilegală”.

Potrivit Human Rights Watch, Marea Britanie și Statele Unite ar trebui să ofere reparații complete populațiilor locale și să le permită să se întoarcă să locuiască în arhipelagul lor.

„Marea Britanie comite astăzi o crimă colonială îngrozitoare, tratând locuitorii din Chagos ca pe oameni fără drepturi”, a reacționat Clive Baldwin, autorul raportului HRW.

Organizația identifică trei crime împotriva umanității: o crimă colonială în curs de desfășurare cu strămutări forțate; împiedicarea revenirii locuitorilor la casele lor; persecuția rasială și etnică din partea Marii Britanii.

Insula Mauritius, care și-a obținut independența în 1968, revendică teritoriul Chagos și cere întoarcerea arhipelagului în sânul său.

O rezoluție a Adunării Generale a Națiunilor Unite din mai 2019 cere „să se recunoască faptul că Arhipelagul Chagos este parte integrantă a teritoriului Mauritius, să se sprijine decolonizarea Mauritiusului cât mai curând posibil și să se abțină de la a împiedica acest proces,recunoscând sau dând efect oricărei acțiuni întreprinse de sau în numele ‘Teritoriului Britanic al Oceanului Indian’ „.

Această rezoluție a urmat unei decizii, mergând în aceeași direcție, a Curții Internaționale de Justiție, pronunțată cu câteva luni mai devreme.

În ultima lună, Marea Britanie și Mauritius au început discuții cu privire la suveranitatea arhipelagului, dar potrivit ministrului britanic de externe James Cleverly, cele două țări au convenit că baza militară va continua să funcționeze.

În 2016, Marea Britanie a prelungit până în 2036 un contract privind utilizarea bazei militare cu Statele Unite, care a jucat în special un rol strategic în timpul Războiului Rece, apoi în anii 2000 în timpul conflictelor din Irak și Afganistan.

sursa: Le Monde (traducere: Rador/ Rodezia Costea)

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

10 comentarii

  1. Ia uite ce titulatura si au tras rusnacii!!
    Amerindienii si britii sunt ingeri pe pamant, nu stiati?

    • da postac, „Amerindienii si britii” au mutat niste oameni de pe o insula: „crime impotriva umanitatii”!!!!!!!!!!.
      RuZZia genocid pe fata, discurs in media oficiala la care Goebbels ar fi gelos, gropi comune cu miile, furt de teritoriu cu forta, stramutarea / rapirea a catorva milioane de oameni cu intentia de a le distruge cultura si originea, distrugerea sistematica cu intentie a oraselor civile – asta e doar in UA, in Siria, Cecenia ,, nici nu avem caractere sa povestim … astea ce mai sunt?

    • Usurel, usurel, nu te enerva, am recitit articolul, nu vad legatura cu Rusia!!
      Ce’ti veni???

    • @Riki, era doar o recapitulare a situatiei! … Legatura este, prin sintagma „crime impotriva umanitatii” …

    • Friki, va mai plătește cineva, sau sunteți la munca silnică?

    • Riki, scuze! Încearcă totuși sa nu fii prea evaziv în comentarii, creezi confuzii. Ne „confuzezi”. 👍

  2. Ce spune Human Rights Watch despre rapirea si stramutarea fortata a miilor de copii ucrainieni in lagare din RuZZia? Pentru Clive Baldwin or fi tot „o crimă colonială îngrozitoare”?

  3. „Stramutari” din astea se intampla tot timpul, cand e vorba de interesul public. De obicei iau forma unor exproprieri in zonele vizate.
    Acum, unde o fi granita dintre interesul public si crimele impotriva umanitatii, probabil doar tribunalul poate sa spuna. Si sa nu uitam ca vorbim despre o suprafata mai mica decat un sector din Bucuresti.

  4. Daca ne uitam la „tarile puternice” din West ( Portugalia, Spania, Olanda, Frana Anglia si Statele Unite+Belgia) o sa vedem ca mule” realizari” majore vine din ezplatoarea unor popoare.
    Indieni, chinezi, tarile din Africa, diferite insule etc etc.
    Iar acum aceste tari da ” lectii de democratie si Statul de Drept”
    Asta se cheama ipocrizia.

  5. Totul depinde de circumstante: era nevoie de spatiul respectiv si oamenii care traiau acolo au fost despagubiti corect sau au fost pur si simplu alungati de pe proprietatea lor?