G4Media.ro

Şeful Comisiei pentru Servicii Armate a Camerei Reprezentanţilor SUA, Mike Rogers, primit…

Sursa foto: Ilona Andrei / G4Media

Şeful Comisiei pentru Servicii Armate a Camerei Reprezentanţilor SUA, Mike Rogers, primit de ministrul Bogdan Aurescu

Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, a transmis, sâmbătă, cu prilejul primirii Delegaţiei bipartizane a Comisiei pentru Servicii Armate a Camerei Reprezentanţilor SUA, condusă de preşedintele acesteia, Mike Rogers, mulţumiri pentru sprijinul pe care Congresul SUA îl acordă securităţii pe Flancul Estic al NATO, în special pentru securitatea României, şi, de asemenea, aprecierea pentru creşterea consistentă a prezenţei militare americane în ţara noastră după declanşarea războiului din Ucraina, creştere permisă şi favorizată de sprijinul primit din partea parlamentarilor americani, relatează Agerpres.

Conform unui comunicat remis, sâmbătă, de MAE, în cadrul întrevederii a fost abordată, de asemenea, şi importanţa accederii României în programul Visa Waiver.

„(Aurescu -n.r.) a salutat includerea în Legea de autorizare pentru apărarea naţională a SUA (elaborată de Comisia pentru Servicii Armate) a unei referiri la importanţa critică a regiunii Mării Negre pentru securitatea SUA. În context, ministrul afacerilor externe român a subliniat faptul că România este un aliat de încredere al SUA, implicat activ în zona Mării Negre şi a reiterat interesul României pentru o Strategie a SUA pentru regiunea Mării Negre, punctând faptul că a transmis Secretarului de Stat Blinken, cu ocazia vizitei acestuia la Bucureşti din noiembrie, un document consistent cu contribuţia României la procesul de reflecţie iniţiat de partea americană pe acest subiect”, a precizat sursa citată.

Potrivit acesteia, a avut loc un schimb de vederi cu privire la situaţia regională de securitate în zona Mării Negre, ameninţările pentru securitatea euroatlantică generate de agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei şi măsurile luate în comun, în cadrul comunităţii transatlantice, pentru creşterea rezilienţei acestei zone.

Ministrul Bogdan Aurescu a făcut o prezentare a sprijinului multidimensional acordat de România Ucrainei, în special pe linie umanitară şi de sprijinire a refugiaţilor, facilitarea tranzitului pentru produsele agricole din Ucraina (peste 12,9 milioane de tone) şi operarea cu succes a hub-ului umanitar la Suceava.

De asemenea, şeful diplomaţiei române s-a referit la importanţa sprijinului, în special în domeniul energiei şi economiei, pentru Republica Moldova, stat care se confruntă cu dificultăţi şi riscuri sporite, urmare conflictului din Ucraina.

Totodată, ministrul Bogdan Aurescu a subliniat importanţa pe care o are accederea României în programul Visa Waiver pentru cetăţenii români şi a solicitat sprijinul Congresului SUA pentru acest obiectiv comun, „sprijin confirmat pe deplin de Delegaţia Congresului SUA”.

„Delegaţia de parlamentari SUA a mulţumit în mod deosebit pentru implicarea conducerii României şi pentru solidaritatea românilor în susţinerea Ucrainei şi a R. Moldova. Totodată, a subliniat continuarea cooperării strânse, atât în plan bilateral, cât şi în NATO pentru asigurarea securităţii şi stabilităţii în Europa şi la nivel regional. Membrii Congresului SUA şi ministrul Aurescu au subliniat necesitatea continuării implementării depline a deciziilor Summitului de la Madrid, în contextul ameninţării reprezentate de acţiunile F. Ruse. Delegaţia Congresului SUA a mulţumit României pentru rolul de aliat responsabil şi puternic al SUA, probat prin cooperarea strânsă din ultimele decenii, şi a reconfirmat susţinerea fermă pentru continuarea şi aprofundarea cooperării cu România în vederea creşterii securităţii ambelor state”, se mai precizează în comunicatul citat.

Comisia pentru Servicii Armate din Camera Reprezentanţilor are competenţe în materia politicii generale de apărare, a operaţiunilor în curs de desfăşurare, a organizării Departamentului Apărării. Comisia are ca atribuţie şi elaborarea Legii de autorizare pentru apărarea naţională, prin care se stabilesc plafoanele maxime de cheltuieli pentru diferitele subcapitole ale bugetului apărării SUA, inclusiv pentru cel vizând European Deterrence Initiative, prin care au fost finanţate în ultimii ani proiecte de dezvoltare a infrastructurii la baze militare din România.

Din delegaţia care vizitează România mai fac parte, pe lângă preşedintele Mike Rogers, reprezentanţii John Garamendi, Gus Bilirakis, Donald Norcross, Andrew Clyde, Nicole Malliotakis, Lisa McClain, Mark Alford.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

7 comentarii

  1. Comunicat demn de Scânteia.

  2. Ca să înțeleg: ministrul de externe român l-a primit pe șeful chiloților armatei americane și pe o grămadă de alți șefi de la bocanci, murături, cauciucuri, carburanți etc? Pai daca este așa este clar că suntem în atenția americanilor, mai ales că în delegație sunt numai personalități de prim rang. 🤮

  3. Când îl vezi cum arata, îți dai seama ce diplomație a făcut pentru Schengen și pentru orice altceva.

    • Dl Bogdan nu ați trăit acelea zile și nici nu va doresc așa că cred că ați exagerat din dorința de a fimai bine ,sigur atele sunt lungi in diplomație dar noi ca stat nu avem oameni care să fi respectați la nivel euro.,nu putem lua masuri economice ipoteca exp. O.M.V ce sa ai spunem de alte lucruri pentru că statul este măcinat de corupți fiecare are cite un schelet in dulapuri ,incompetenta pregătire precară

  4. Mda. Bufonul asta ne-a reprezentat pt aderarea la Shengen. Aceasta intalnire va fi un monolog gen; americanul va vorbi iar bufonul nostru va da din cap ca a inteles si va executa doleantele aericanilor. Un trepadus penibil care nu are verbul la el „acasa”.

  5. De ce vă mirați? Face parte din guv.ernul celui al.es de români în 2019.