G4Media.ro

Budăi, despre venitul minim de incluziune: Mă uit ce are nevoie o…

Sursa foto: Unsplash / Towfiqu Barbhuiya

Budăi, despre venitul minim de incluziune: Mă uit ce are nevoie o familie, dar mă uit şi la cei apţi legal şi din punct de vedere al sănătăţii să muncească şi nu le mai acord niciun sprijin dacă nu vor să muncească

Ministrul Muncii, Marius Budăi, a declarat, sâmbătă, că unul dintre cele mai importante proiecte derulate de ministerul pe care îl conduce este reforma legată de venitul minim de incluziune, care implică încurajarea muncii în cazul celor care sunt apţi din punct de vedere legal şi din punctul de vedere al sănătăţii să aibă un loc de muncă. „Mă uit ce are nevoie o familie, dar mă uit şi la cei apţi legal şi din punct de vedere al sănătăţii să muncească şi nu le mai acord niciun sprijin dacă nu vor să muncească”, spune ministrul Muncii, citat de News.ro.

„Vă spun cu mândrie că ceea ce înseamnă măsuri de încurajare a ocupării am transferat deja 57 de milioane de euro de pe altă linie de finanţare, i-am accesat deja din noiembrie 2022, am încheiat deja convenţiile cu mediul privat pentru a subvenţiona şi a încuraja în primul rând ocuparea tinerilor în România şi mai ales pentru a apăra locurile de muncă. Şi iată că măsurile implementate de această coaliţie politică, un echilibru între măsurile sociale şi măsurile economice, au creat în România, în anul 2022, folosind şi fondurile europene, peste 100 000 de noi locuri de muncă. Sunt 100.000 de suflete de români care şi-au găsit un rost având un job”, a afirmat Marius Budăi, sâmbătă, la Alba Iulia, în cadrul unei dezbateri privind accesarea de fonduri europene.

Acesta a vorbit, în acest context, despre venitul minim de incluziune.

„Mai avem o reformă foarte importantă, tot pe bani europeni: venitul minim de incluziune. Să nu săriţi la mine, mai ales mediul privat! (…) Venitul minim de incluziune este foarte bine aşezat şi stabilit pe trei piloni foarte importanţi. Unu: evitarea sărăciei şi scoaterea cât mai multor oameni din sărăcie şi din risc de sărăcie. Al doilea este axat pe încurajarea ocupării forţei de muncă: mă uit ce are nevoie o familie dar mă uit şi la cei apţi din punct de vedere legal şi din punct de vedere al sănătăţii să muncească şi nu le mai acord niciun sprijin dacă nu vor să muncească. În primul rând să-i orientăm în carieră, să le arătăm că pot fi utili societăţii şi să îi îndreptăm să muncească pe cei apţi de muncă”, mai spune Budăi.

El a explicat că cei care pot munci şi fac parte din familii care vor să primească venitul minim de incluziune vor fi înscrişi automat în bazele de date ale Agenţiilor de Ocupare a Forţei de Muncă ca persoane aflate în căutarea unui loc de muncă.

„Pe viitor, o familie la care noi înlocuim acel ajutor social cu venitul minim de incluziune, în momentul când i se va aproba dosarul, acea persoană sau acele persoane care sunt apte din punct de vedere legal şi al sănătăţii, de muncă, vor fi înscrise automat la Agenţiile Judeţene de Ocupare a Forţei de Muncă, vor fi chemate la Agenţiile Judeţene de Ocupare a Forţei de Muncă, vor fi consiliate acolo, vor fi calificate acolo în vederea ocupării. Refuză acest lucru, înseamnă că nu are nevoie de venitul minim de incluziune”, a explicat ministrul.

Ministrul Muncii adaugă că al treilea pilon al venitului minim de incluziune este axat pe descurajarea abandonului şcolar şi pe încurajarea şcolarizării.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

12 comentarii

  1. D.le Budăi, parintii d.voastra pot sa traiasca lunar cu o pensie de 1350 de le? Daca da inseamna ca eu sunt mâna spartă dacă nu, rugamintea mea este sa mai terminati cu povestile propagandistice!

    • Din păcate tu vorbești de o pensie contributivă pentru care pensionarul a plătit toată viața.
      Pe ei ii interesează cele speciale. 10% marire la 30.000 lei sunt 3000 de lei, e bine.
      PSD nu a fost de-acord niciodată nici măcar cu indexarea conf. legii (inflație + procent din marirea sal.minim). De crescut peste indexare nici vorbă.
      Norocul lor e că bătrânii nu știu ce-i aia indexare obligatorie cf. legii.
      Iar când se hotărăsc partidele sa respecte măcar parțial legea toată lumea aplaudă: mărire, mărire.
      Nu-i nicio mărire! În 2023 au fost TĂIATE pensiile cu 6%. (16% inflație – 10% indexare).
      Au mai fost tăiate și în guvernul Dăncila-Dragnea când nu s-au indexat ani la rând.

  2. „Budăi, despre venitul minim de incluziune: Mă uit ce are nevoie o familie, dar mă uit şi la cei apţi legal şi din punct de vedere al sănătăţii să muncească şi nu le mai acord niciun sprijin dacă nu vor să muncească”
    Iar ei nu vor mai voi sa va voteze, Excelenta, si ei este puturosi da’ multi. Nu-i vorbă, asta nu va sparie caci oricum n-au altceva de votat.
    Probabil ca nietzsche noi, tinând minte ce spunea poetul nepereche (ce tare detest aceasta expresie!!!!!!) despre clasa politica autohtona: „toti o apă si-un pamânt” (de flori). Nu se referea la amintita clasa (întâi, ca la tren) ? Probabil, da’ avea dreptate!
    Munca l-a facut pe om da’nici de lene n-a murit nimeni (vezi clasa politica autohtona, de la vladică pîn’ la opincă).
    „La munca nu la-ntins mâna!” nu mi se pare un mesaj electoral mobilizator. „Cel ce gândeste singur” si scormone lumina, pe alte tarâmuri, oricum nu va voteaza ca n-are timp de pierdut în scormoneala. Am ca o impresie ca, vorba unui „coleg” din aceeasi clasa de scoala primara dar „idocata”, v-a cam luat gura pe dinainte.
    (Fara sa mai vorbim de faptul ca Dv. PERSONAL le acordati sau nu acest sprijin, dupa cum o spuneti: „nu le mai acord!” L’état c’est Budăi! ce aia a ….ii !)

  3. „Mă uit ce are nevoie o familie, dar mă uit şi la cei apţi legal şi din punct de vedere al sănătăţii să muncească şi nu le mai acord niciun sprijin dacă nu vor să muncească ”
    Asta a luat ministerul pe persoana fizica. Asa o fi la PSD: statul sint eu, ce e al statului e al meu.

  4. Și balaoacheșii și alți descurcăreți cu certificate legale că sunt inapți, dar ei nu au nici pe dr…cu, vor lua banii și nu vor munci nimic în continuare.

  5. Cam tarziu mai b.o.u.le te-ai gandit ca nu mai trebuie sa dai pomeni tuturor j.i.go.diilor! Dar ce sa faci! Astia sunt votantii vostri! Ati facut imprumuturi imense la dobanzi uriase ca sa le dati pomeni celor ce nu au muncit mai deloc!

  6. Știe cineva, Budăi a muncit vreo zi în viața lui undeva ?
    Mă refer la muncă în p.rivat, că la stat nu se pune.

  7. Uită-te mai bine domnule Ministru. Se văd si locurile de muncă pentru oamenii cărora vă văitați că trebuie să le dați câteva sute de lei? Îi vedeți și pe cei din sectorul public, prietenii și sustinatorii psd-pnl cărora le plătiți mii de lei că să nu facă nimic?

  8. Să te ții cînd or începe plînsetele ăia cu frezoanele, că au alergie la coada de sapă…

  9. Sa muncesti in Romania 40-45 de ore pe sapt ptr 1900 lei net pentru a va da voua 1100 lei impozit/cas etc? Nu ms. Ajutor social 1000 lei + 3 zile la negru si castigi la fel ca orice sclav.