G4Media.ro

Ministrul Justiției din Turcia anunță anchete împotriva constructorilor după cutremurul devastator: se…

Sursa foto: ILYAS AKENGIN / AFP

Ministrul Justiției din Turcia anunță anchete împotriva constructorilor după cutremurul devastator: se iau măsuri pentru arestarea celor responsabili și pentru a le impune o interdicție de călătorie internațională

Ministrul turc al Justiției, Bekir Bozdag, a declarat vineri că au început anchetele judiciare care îi vizează pe constructorii din regiunile afectate de cutremurul mortal de luni, potrivit presei de stat turce Anadolu.

„Procurorii noștri șefi au început peste tot anchetele judiciare privind aceste evenimente”, a declarat Bozdag în timpul unei conferințe de presă, transmite CNN.

„Oricine are greșeli, neglijență sau deficiențe va fi adus în fața justiției și va fi tras la răspundere în fața legii”, a adăugat el.

Bozdag a precizat că 206 procurori au fost numiți de Consiliul Judecătorilor și Procurorilor din țară pentru a gestiona procesele judiciare în zonele afectate de cutremur, potrivit Anadolu.

Bozdag a mai spus că se iau măsurile necesare pentru arestarea celor responsabili și pentru a impune o interdicție de călătorie internațională împotriva acestora.

De ce s-au prăbușit clădirile?

Kishor Jaiswal, inginer structurist al USGS, a declarat marți pentru CNN că Turcia s-a confruntat în trecut cu cutremure semnificative, inclusiv un cutremur în 1999 care a lovit sud-vestul țării și a ucis peste 14.000 de persoane. Din acest motiv, a spus el, multe părți ale Turciei au reglementări regionale privind construcțiile pentru a se asigura că proiectele de construcție pot rezista la astfel de evenimente.

Dar nu toate clădirile au fost construite în conformitate cu standardul seismic turcesc modern, a spus Jaiswal. Deficiențele de proiectare și construcție, în special în cazul clădirilor mai vechi, înseamnă că multe clădiri nu au putut rezista la severitatea șocurilor.

„Dacă nu proiectați aceste structuri pentru intensitatea seismică cu care s-ar putea confrunta în timpul vieții lor de proiectare, este posibil ca aceste structuri să nu funcționeze bine”, a spus Jaiswal.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

6 comentarii

  1. „Ministrul Justiției din Turcia anunță anchete împotriva constructorilor după cutremurul devastator: se iau măsuri pentru arestarea celor responsabili și pentru a le impune o interdicție de călătorie internațională”
    „DUPA cutremurul devastator”: acuz pe ES Dl. Ministru al Justitiei din Turcia de PLAGIAT (e la moda, nu) al masurilor luate de fostii birnici valahi ai Imperiului Otoman: dupa masa, dupa aia, mai încolo, iavaș iavaș, ai ca nu dau Turcii…etc.etc. ” Se iau masuri…..” how sweet that sounds……and familiar.

  2. Anchetele se vor opri brusc cand vor da de efendi’s din pașalâcul lui Erdogan

  3. bune ar fi si la noi inainte de a se intimpla o nenorocire

  4. Si in Romania ar trebui verificati cei ce si-au modificat apartamentele .

  5. Poftim?!
    Pai, Autoritatile turce au PERMIS asa numitele „derogari”!!
    „Regulile în materie de construcţii au fost înăsprite în urma unor dezastre anterioare care s-au produs în Turcia. De asemenea, au fost introduse standarde de siguranţă mai stricte după cutremurul din 1999 din jurul oraşului Izmit, din nord-vestul ţării, în care au murit 17.000 de persoane.
    Totuşi, există practica „amnistiilor periodice”, care oferă scutiri legale acelor structuri construite fără certificatele de siguranţă necesare, în schimbul plăţii unei taxe. Acest lucru a contribuit la catastrofa recentă, consideră experţii.
    „Miile de clădiri care s-au prăbuşit nu corespund niciunui cod de construcţie”
    Cele mai recente norme impun ca structurile din regiunile predispuse la cutremure să folosească beton de înaltă calitate, armat cu bare de oţel. De asemenea, coloanele şi grinzile trebuie să fie distribuite în aşa fel, încât să poată absorbi eficient impactul cutremurelor.
    Cu toate acestea, aceste legi au fost aplicate în mod deficitar.
    Ce înseamnă aministia pentru construcții și cum a ajuns să fie o practică în Turcia

    De ce s-a ajuns la această situaţie? Pentru că guvernul a oferit periodic „amnistii pentru construcţii” – în fapt, nişte scutiri legale, contra plăţii unei taxe, pentru acele structuri construite fără certificatele de siguranţă necesare.
    Aceste amnistii se practică începând cu anii 1960, cea mai recentă datând din 2018.
    Criticii au avertizat de mult timp că astfel de practici riscă să ducă la o catastrofă în cazul unui cutremur major, ceea ce s-a şi întâmplat.
    Cu doar câteva zile înainte de ultimul dezastru, PRESA turcă a relatat că un NOU Proiect de LEGE aşteaptă aprobarea Parlamentului, pentru a acorda o NOUA AMNISTIE pentru lucrări de construcţie RECENTE.”
    Geologul Celal Sengor a declarat la începutul acestui an că adoptarea unor astfel de amnistii pentru construcţii într-o ţară traversată de falii seismice echivalează cu o „crimă”.
    BBC cita Ministerul Mediului şi Urbanismului care a DECLARAT în 2018 că peste 50% dintre clădirile din Turcia – echivalentul a aproape 13 milioane de clădiri – au fost construite cu încălcarea reglementărilor.”

  6. Am mers la Istanbul in anii 2000… dincolo de turism, impresionant, evident, capitala de mare Imperiu, m-a uimit ca cerul Turciei era impanzit de macarele, peste tot erau macarale si santiere de constructii: cand am ajuns acasa am spus: „construieste Turcia in draci, asa ceva nu am vazut”…
    In iulie 2016 chiar in noaptea loviturii de stat din Turcia fiul si nora noastra abia trecusera de Istanbul(au stat 2 nopti!!) cu 3 zile inainte si erau cazati la Tbilisi, capitala Georgiei dupa ce au mers pe litoralul de nord al Turciei, pe tarmul Marii Negre….acceasi impresie si la ei: in toate orasele si oraselele santiere peste santiere de constructii blocuri…
    Uite ce „construia” Turcia… morminte pentru locuitorii sai….