G4Media.ro

Timiş: Se caută medici de familie vorbitori de rusă şi ucraineană pentru…

Sursa foto: Pixabay

Timiş: Se caută medici de familie vorbitori de rusă şi ucraineană pentru cei peste 1.000 de refugiaţi

Direcţia de Asistenţă Socială (DAS) a Primăriei Municipiului Timişoara şi Asociaţia LOGS caută medici de familie vorbitori de limba rusă sau ucraineană pentru cei peste 1.000 de refugiaţi din Ucraina stabiliţi în Timişoara şi care beneficiază de servicii de asistenţă din partea celor două entităţi social-umanitare locale, relatează Agerpres.

Directorul executiv al Asociaţiei LOGS, Flavius Ilioni Loga, a declarat, joi, că acestei iniţiative a Centrului de suport Timişoara pentru Ucraina i s-au alăturat şi alte organizaţii nonguvernamentale.

La aproape un an de la începerea războiului în ţara vecină, ucrainenii au tot mai mult nevoie de servicii de integrare şi acces la servicii medicale, în special pentru persoanele în vârstă, copii sau persoanele cu probleme acute de sănătate.

„Pe lângă serviciile de consiliere socială, cursuri de limba română şi ajutor financiar, ajutorul pentru accesarea sistemului medical este una din cele mai importante părţi a muncii noastre, la LOGS, cu cei peste 1.000 de refugiaţi din Ucraina. Înscriem refugiaţii la medici de familie, îi ajutăm cu programările la controale de specialitate şi cumpărăm medicamente sau plătim analize medicale acolo unde nu există reţete compensate. Nevoia de medic de familie este tot mai acută, iar resursele noastre de a oferi traducere devin tot mai puţine”, spune Flavius Ilioni Loga.

Coordonatorul Serviciului Rezilienţă şi Mobilizare Comunitară de la DAS Timişoara, Angela Ciupa-Rad, a arătat că în România, accesul la asistenţa medicală pentru cetăţenii ucraineni a fost reglementat anul trecut printr-o OUG, care include refugiaţii din Ucraina în categoria de populaţie care beneficiază de aceleaşi servicii medicale ca şi asiguraţii români, fără plata contribuţiei de asigurări sociale de sănătate.

„Având în vedere, însă, numărul mare de refugiaţi stabiliţi în Timişoara şi durata crescută de şedere, nevoia de medici de familie vorbitori de limba ucraineană, rusă sau engleză este din ce în ce mai mare”, punctează Angela Ciupa-Rad.

Din datele Asociaţiei LOGS, doar 25% din numărul total de aproximativ de 1.000 de ucraineni prezenţi în Timişoara sunt înscrişi la un medic de familie, ceea ce îngreunează accesul la servicii medicale specializate, dar şi la consultaţii pentru nevoi medicale simple, cum ar fi răceli pentru minorii ucraineni sau vaccinare.

DAS Timişoara şi Asociaţia LOGS fac un apel la medicii de familie din municipiu, care vorbesc limba ucraineană, rusă sau engleză şi au disponibilitate de a înscrie pacienţii din Ucraina stabiliţi în Timişoara, să ia legătura cu reprezentanţii celor două entităţi sociale. Toate serviciile medicale pentru refugiaţii din Ucraina sunt decontate de Casa de Asigurări de Sănătate Timiş.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

3 comentarii

  1. Sa invete limbul roman! Romanezii din hucraina sunt obligati sa invete ucraineza:)))

    • Nu te agita hauristule,vor invata,asa cum ar trebui sa invete si romanii si Ucraina si ungurii din Romania,si romanii din Italia limba oficiala a tarii in care locuiesc,sau sa se intoarca draq la casele lor daca nu ii duce capul sa invete.
      Iar programele pentru refugiatii ucrainieni sunt platite de Sua si UE,iar romanasii fura la greu din banii aia ,deci relax Romania castiga si are de unde sa iti plateasca ajutorul social

  2. Crest,nu te cunosc dar iti pot spune ca votezi cu Simion si ai avut mari probleme cu gramatica de clasa a 5-a.
    Nu iti mai face probleme haurică,Romania deconteaza tot.
    Am mai avut o discutie cu un haurist care nu prea acorda subiectul cu predicatul(pleonasm?),care era revoltat ca in Timisoara i se facuse unui batran ucrainean o operatie de proteza de sold. I-am explicat pro.stului,ca Romania a decontat operatia la UE pe sute de mii de euro,care acopera 10 operatii ale unor pacienti romani. Credeti ca a priceput? Aș,v-am zis mai sus ,e haurist,se regaseste la subsolul piramidei educationale romanesti( si cand te gandesti ca invatamantul e gratuit in Romania).