G4Media.ro

În municipiul Iași sunt 63 de blocuri în clasa de risc seismic…

Sursa foto: Pixabay

În municipiul Iași sunt 63 de blocuri în clasa de risc seismic I / Primarul propune schimbarea legii: dacă un investitor imobiliar consolidează un bloc afectat de seism, să i se permită să construiască și alte locuințe prin aprobarea unui plan urbanistic zonal

În municipiul Iași, au fost trimise în ultimii doi ani peste 2.200 de înștiințări către asociațiile de proprietari și locatari, astfel încât acestea să revizuiască proiectele de reconsolidare a blocurilor, anunță Agenția de presă Rador

Edilul Mihai Chirica a anunțat că vor fi reluate controalele, în vederea eliberării tuturor căilor de acces din blocuri, însă vine și cu propuneri pentru ca legislația ”să devină atractivă și pentru mediul privat în ceea ce privește consolidarea unor clădiri”.

”Noi am trimis și către toate asociațiile de proprietari o scrisoare de-a lungul anului trecut de aproape 2.200 de înștiințări asupra obligațiilor pe care le au fiecare administrator și proprietari în ceea ce privește siguranța clădirii în care stă și una care a devenit destul de urgentă și imperativă, care se va lăsa cu amenzi, cu deschiderea căilor de evacuare pe care azi le deschidem sub presiunea poliției locale, peste 3 zile le găsim din nou închise, care devin foarte ușor magazin pentru diverse obiecte. Acolo vom fi mai intransigenți și o să aplicăm amenzi până la retragerea avizului pentru administrator și președintele de asociație, dacă vedem că în continuare, repet același comportament”, susține primarul Mihai Chirica.

Referindu-se la clădirile publice din Iași, primarul a arătat că toate au fost consolidate, iar cele nesigure au fost casate. În municipiul Iași, în clasa de risc seismic I sunt 63 de blocuri, altele 69 sunt în clasa de risc seismic II, iar în clasa de risc seismic III, sunt 67 de blocuri.

Mihai Chirica mai spune că legislația din România în domeniul consolidării clădirilor aflate în această situație trebuie modificată în vederea atragerii dezvoltatorilor imobiliari, deoarece fondurile necesare depășesc bugetul statului pe anul în curs.

”România ar trebui să se uite cu îngrijorare la ce se întâmplă în momentul de față în zona seismică din Asia Centrală, să-și asume un asemenea risc într-un mod conștient, să încerce și din Programul Național de Reziliență și Redresare economică să dirijeze cel puțin pentru clădirile cu risc major și mă refer la școli, la spitale, acolo unde o evacuare poate fi foarte anevoioasă și sigur că da o responsabilizare foarte mare asupra proprietarilor de clădiri. Unele state au reușit să-și adapteze legislația încât să devină atractivă și pentru mediul privat în ceea ce privește consolidarea unor clădiri care ar necesita bugete naționale greu de atins de state dezvoltate”, spune primarul.

Mihai Chirica a propus ca legislația să permită unui investitor imobiliar ca, pe lângă consolidarea blocului afectat de seism, să i se permită să construiască și alte locuințe prin aprobarea unui plan urbanistic zonal adecvat. El a arătat că acest model a fost folosit în Israel.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

4 comentarii

  1. Primarul Chirica face ce stie mai bine, pentru spagile aferente: sustine mafia imobiliara, profitand de nenorocirile oamenilor.

  2. Pe fatza nene. Nu se mai ascund de nimeni. Ne rad in fatza. Incredibil unde s-a ajuns!
    Deci fac treaba daca le iese si rechinilor imobiliari ceva.

  3. E clar ca ziua cam ce calitate va avea lucrarea de consolidare facuta drept mita legala pentru ca rechinul imobiliar sa poata sa construiasca in vreun parc…Treaba de mantuiala-blocul pica la prima adiere de vant.