G4Media.ro

Teodor Lazăr, deputat USR în comisia de control SRI: Resursele publice trebuie…

Foto: Facebook / Teodor Lazăr

Teodor Lazăr, deputat USR în comisia de control SRI: Resursele publice trebuie îndreptate în special către gestionarea noii situații geopolitice generate de invazia Federației Ruse în Ucraina

Deputatul USR Teodor Lazăr, membru în Comisia de control a activității SRI a transmis că s-a opus proiectului de buget pentru 2023.

„Am fost singurul membru al comisiei de control a activității Serviciului Român de Informații care s-a abținut astăzi la votarea bugetului instituției pe anul 2023, deoarece am considerat proiectul de buget inadecvat pentru momentul pe care îl traversează România și pentru situația prin care trece regiunea în această perioadă. Am considerat că resursele publice trebuie îndreptate în special către gestionarea noii situații geopolitice generate de invazia Federației Ruse în Ucraina”, explică Teodor Lazăr.

Lazăr arată că actualele creșteri ale bugetului nu par a avea legătură cu contracararea amenințărilor rusești.

„În actualul context geopolitic sunt de înțeles creșterile de cheltuieli pentru întărirea apărării și securității României. Din această perspectivă aș fi fost pregătit votez o creștere a bugetului comparativ cu acest an. Când mă refer la amenințări actuale, pot fi de acord cu autorii bugetului ca partea de cyberint este importantă și necesită finanțare, dar nu cred ca este singurul domeniu care trebuie urmărit și sprijinit. Cheltuielile suplimentare angajate puteau fi justificate în orice altă perioadă, or în acest moment, m-aș fi așteptat la suplimentări îndreptate direct spre sprijinul contracarării amenințărilor actuale.
De aceea, aș cataloga actualul buget mărit al SRI ca fiind mai degrabă unul oportunist. Acesta nu face decât să speculeze nevoia de securitate sporită a momentului, antrenând cheltuieli care nu contracarează direct și nemijlocit chiar amenințările care justifică moral creșterea cheltuielilor apărării. Cheltuielile prevăzute sunt cu siguranță utile, dar utile au fost și acum 5 ani și utile vor fi și peste 5 ani. În acest moment, cred că banii publici ai plătitorilor de taxe și impozite din România ar fi trebuie să fie folosiți pentru a contracara amenințările actuale acute, în contextul agresiunii Federației Ruse asupra Ucrainei”, explică Lazăr.

Deputatul USR arată unde merg creșterile din bugetul alocat SRI pentru anul 2023: „Conform proiectului de buget propus de SRI, cresc cheltuielile din grupa activelor nefinanciare. Astfel, creșterea de 700 de milioane de lei se justifică parțial prin creșterea fondului de salarii, pensii și a cheltuielilor de funcționare în acord cu inflația, dar din aceasta, 270 de milioane de lei sunt credite bugetare pe grupa activelor nefinanciare, corelate cu credite de angajament de 1000 milioane de lei – deci cu un potențial de creștere a bugetului fără niciun control real. Din păcate însă, proiectul de buget nu explică în mod clar cum se vor utiliza acești bani – și consider că o comisie care controlează democratic activitatea principalului serviciu de informații trebuie să fie informată în detaliu pe chestiuni ce țin de cheltuirea banilor publici”.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

9 comentarii

  1. Da.Cc, biroul politic trebuie informat cu fondul operativ al agenturii, eventual cu chitanțele celor care le semnează.

  2. Citez ” 700 de milioane de lei se justifică parțial prin creșterea fondului de salarii, pensii și a cheltuielilor de funcționare în acord cu inflația,”. Desi USR-ul e teoretic impotriva pensiilor speciale, deputatul USR-ist e de acord cu cresterea pensiilor speciale sri.

    • Pare că a reuşit să nu facă ghiveci cu alte legi şi să se țină de subiectul legii bugetului.

  3. Cum sa nu, asta sa fie problema, nu progeniturile clanurilor (cate 2-3 in fiecare sala de clasa) care vand petarde la kilogram, deranjeaza in timpul orelor de instructie, si injura non-stop.

  4. Asta de unde dra.cu a aterizat in USR? N-a auzit nimeni de el…

  5. Comisia de control sri!buna gluma!sa nu fie invers!