G4Media.ro

Guvernul a aprobat o hotărâre privind recunoaşterea Fundaţiei Memorialul Închisoarea Piteşti ca…

Sursa Foto: pitestiprison.org

Guvernul a aprobat o hotărâre privind recunoaşterea Fundaţiei Memorialul Închisoarea Piteşti ca fiind de utilitate publică  / La Pitești a avut loc între 1949 și 1952 cel mai mare și cel mai agresiv program de spălare a creierelor prin tortură din blocul estic

Potrivit unui comunicat al Guvernului, prin acest act normativ se reglementează acordarea statului de utilitate publică pentru Fundaţia Memorialul Închisoarea Piteşti, muzeu privat aflat în interiorul fostului penitenciar Piteşti, activ între ani 1941 – 1977.

„Această fundaţie are ca scop dezvoltarea şi menţinerea spiritului democratic în conştiinţa membrilor societăţii româneşti în ansamblul său şi militează pentru respectarea drepturilor şi libertăţilor omului şi pentru cinstirea eroilor care şi-au jertfit viaţa şi au avut de suferit ca deţinuţi politici expuşi experimentului reeducării în perioada anilor 1949 – 1952”, arată Executivul.

Context

Un monument dedicat „eroilor” fostei Securităţi a fost dezvelit, la jumătatea lunii septembrie, la Cimitirul Eroilor din Piteşti, oraşul în care s-au petrecut cele mai mari abuzuri ale Poliţiei Politice din regimul comunist. Gestul a stârnit critici intense din partea societății civile.

În fostul penitenciar de la Pitești a avut loc, în perioada 1949-1952, cel mai mare și cel mai agresiv program de spălare a creierelor prin tortură din blocul estic, cunoscut sub numele de „Experimentul Pitești” sau „Fenomenul Pitești”, pus în aplicare de fosta Securitate pentru lichidarea rezistenței morale a deținuților politici. Estimările totale referitor la numărul celor care au suferit acest experiment care consta în administrarea zilnică de bătăi și torturi brutale, cu scopul de a „reeduca total”, sunt cuprinse între aproximativ 1000 și 5000.

 

 

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

2 comentarii

  1. Daca nu era AXINTE GHEORGHE de la fosta ARGECOM SA pitesti,al carui fiu CORNEL a murit spanzurat cu ajutorul ANTICORUPTIEI sa bage banii lui in acest monument de ETERNA TRISTETE,era demolata demult.
    Acum este condusa fundatia de fata lui GIGI AXINTE,MARIA AXINTE…Respect pentru tot ceea ce a facut si va face…

  2. „experimentul de la pitesti” este la fel de real ca implicarea lui Oprea in incendiul de la Colectiv sau rolul protectiv al vaxului ARN