G4Media.ro

SUA alocă pentru Ucraina de două ori mai mult decât toate țările…

Sursa foto: President of Ukraine (president.gov.ua)

SUA alocă pentru Ucraina de două ori mai mult decât toate țările și instituțiile UE la un loc – studiu german independent

Preocupările legate de corupție ar putea explica ezitarea UE în angajarea și dispersarea fondurilor către guvernul de la Kiev până în prezent, în comparație cu SUA, arată o cercetare a think-tank-ului Kiel Institute for the World Economy, citată de Deutsche Welle.

„În prezent, SUA alocă aproape de două ori mai mult decât toate țările și instituțiile UE la un loc”, scrie Christoph Trebesch, șeful echipei care a întocmit bilanțul Ukraine Support Tracker.

„Aceasta este o performanță modestă pentru țările europene mai mari, mai ales că multe dintre angajamentele lor ajung în Ucraina cu întârzieri mari. Volumul scăzut de noi angajamente din vară pare acum să continue în mod sistematic”, a mai spus economistul german.

Pagubele cauzate de Rusia, estimate la 750 de miliarde de dolari

Premierul ucrainean Denîs Șmîhal a declarat duminică pentru Frankfurter Allgemeine că pagubele provocate de invazia Rusiei au ajuns deja la „peste 750 de miliarde de dolari”.

În august, Banca Mondială, Comisia Europeană și guvernul ucrainean estimau pierderile din țară (la 1 iunie) la peste 252 de miliarde de dolari, cu nevoi de reconstrucție și recuperare estimate la 348,5 miliarde de dolari. De reținut că aceasta a fost înainte ca Rusia să își intensifice loviturile, luând în vizor instalațiile energetice și orașele ucrainene.

Un articol de opinie al Washington Post din acest weekend estimează că factura ar putea ajunge chiar la 1.000 de miliarde de dolari. Pentru reconstrucție, Șmîhal a propus eliberarea activelor rusești din străinătate, estimate la 300-500 de miliarde de dolari, înghețate de sancțiunile occidentale ca represalii pentru lansarea războiului, potrivit Deutsche Welle.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

8 comentarii

  1. Astia-s banii de la sleepy joe pentru hunter…ca-s scumpe bagaboantele lor

  2. deci dementius joe baga bani la greu in cea mai corupta țarā si vrea ca toti sa faca la fel.

  3. Știm asta deja. Europa n-are interesul de a sprijini atât de mult Ucraina și de a umili Rusia, pentru ca nu se știe când se întoarce roata, vorba aceea.

  4. Normal. Americanii sunt singurii care câștigă din acest război.

    • Americanii trebuie sa faca acest lucru deoarece au semnat un act cu Ucraina alaturi de UK si rusia in anii 90 prin care ii garanta independenta si integritatea. Deci costurile trebuie sa fie impartite intre USA si UK si recuperate de la rusia.

  5. @Gica mare adevăr ai spus. Intr-adevar asta e motivul pentru care europenii nu vor sa primească Icraina sau Moldova în UE, tocmai pentru ca realizează ca sunt prea pro-americani și vor „sabota” visele de mărire ale lui Macron, Ursula and Scholz.

  6. Pot sa traga cu SUA dar banii pentru dezvoltare vor veni de la UE nu de la americani. Odata ce s-a terminat razboiul, se opresc si fondurile de la americani. Realitatea e ca interesul geopolitic al americanilor e sa aduca Rusia intr-o stare in care sa nu mai poata face razboi pentru a se putea concentra pe confruntarea cu China in viitor. Ori din momentul ala, normal ca vor directiona banii in alte zone unde e mai important. Pana la urma, sa zicem mersi ca americanii s-au implicat inca odata in salvarea Europei caci altfel eu nu cred ca cineva in UE avea curaj sa miste un deget pentru Ucraina. Si in definitiv, macar atata poate si UE sa faca , sa ajute Ucraina la reconstructie ca doar e situata in Europa nu in America.