G4Media.ro

Statul ungar a cumpărat singurul cotidian de sport din Ungaria. Guvernul condus…

Sursa: Viktor Orban/ Facebook

Statul ungar a cumpărat singurul cotidian de sport din Ungaria. Guvernul condus de Viktor Orban plătește 3 miliarde de forinți pentru tranzacție / Drepturile de publicare, transferate către o agenție deținută de Ministerul Apărării

Statul ungar a cumpărat drepturile de publicare pentru singurul cotidian de sport din țară, Nemzeti Sport (Sportul Național), de la Mediaworks Hungary deținută de Fundația Central European Press and Media (KESMA), cea mai mare companie de editare a ziarelor din Ungaria, scrie 444.hu.

Portalul de știri scrie, citând două surse independente, că drepturile editorului vor fi transferate către compania de stat pentru aproximativ 3 miliarde de forinți.

Tranzacția ar fi fost pregătită de câteva luni. În vară, Mediaworks a creat o companie de gestionare a activelor – NS Média és Vagyonkezelő – căreia i-a încredințat în mod special gestionarea drepturilor de publicare legate de ziarul sportiv. Drepturile de proprietate ale acestei societăți au fost acum transferate către stat. Mai exact, conform deciziei ministrului economiei, Márton Nagy, către Agenția Națională pentru Sport Nonprofit.

Potrivit comunicatului emis sâmbătă cu privire la tranzacție, scopul vânzării este de a asigura îndeplinirea sarcinilor de serviciu public ale cotidianului, pe lângă conservarea valorii. De asemenea, în text se precizează că redacția și activitatea ziarului, care anul viitor împlinește 120 de ani, nu vor fi afectate de aceste schimbări.

Se presupune că intenția din spatele naționalizării este de a asigura viitorul ziarului sportiv, care este deosebit de important pentru conducerea politică, indiferent de finanțarea Mediaworks, care este deținută de fundație. Straniu este faptul că ziarul, alături de alte sute de produse media, a fost transferat către fundație cu contribuția personală a lui Viktor Orbán, mai scrie 444.hu.

Se știe că primul ministru își începe diminețile cu ziarul de sport, dar pare exagerat că contribuabilii trebuie să plătească miliarde pentru a-și menține acest obicei, comentează și hvg.hu.

Este o curiozitate în istoria presei faptul că Ministerul Apărării publică singurul cotidian sportiv național din Ungaria. Și aceasta este situția: conform unei decizii din 1 octombrie, drepturile asupra ziarului și a portalului de știri asociat acestuia vor fi transferate de la Mediaworks către Agenția Națională pentru Sport Nonprofit, deținută de minister, pentru 3 miliarde de forinți, potrivit relatărilor presei.

Nu există prea multă rațiune comercială în această afacere din partea statului. Un scop ar putea fi mai degrabă acela de a ajuta Mediaworks, pro-guvernamentală, aflată în dificultate, iar celălalt de a satisface pretențiile premierului, despre care se știe că își începe ziua cu Nemzeti Sport. Redactorul-șef al ziarului, György Szöllősi, face și el parte din cercul intim al lui Orbán: între 2006 și 2014 a fost șeful departamentului de comunicare al Academiei de Fotbal Puskás Ferenc din Felcsút, iar din 2014 a fost șeful Institutului Puskás de atunci. El l-a intervievat pe Orbán pentru NS în mai multe rânduri.

Au existat deja semne ale unei schimbări iminente de proprietate, deoarece Mediaworks a înființat N.S. Média és Vagyonkezelő în vară, numindu-l în fruntea acesteia pe Attila Ballai, economistul și jurnalistul sportiv director al diviziei de sport a Mediaworks. Această companie a fost preluată acum de Agenția Națională pentru Sport Non-Profit, cu binecuvântarea ministrului economiei, Márton Nagy. Prin trecerea Nemzeti Sport sub controlul direct al statului, guvernul a recunoscut că nu este accesibil să mențină ziarul.

Potrivit surselor HVG, suma de 3 miliarde HUF este cu siguranță exorbitantă. Prețul de achiziție este pus în discuție și de faptul că, chiar și o fracțiune din această sumă poate fi folosită pentru a lansa un portal sportiv online cu o redacție de 20-25 de persoane, așa cum a demonstrat recent Ringier. Compania editorială cu sediul în Elveția (care, până în 2014, deținea și National Sport) și-a lansat brandul internațional în Ungaria pe 3 octombrie, sub numele de sportal.hu. Costurile de dezvoltare s-au ridicat la doar câteva sute de milioane de forinți.

Suma de 3 miliarde pare mare, pentru că – monopol sau nu – NS nu se află într-o situație foarte bună. Potrivit datelor Asociației maghiare pentru controlul tirajelor, care verifică cifrele de difuzare, a pierdut anul acesta una dintre cele mai mari părți din numărul de cititori: conform cifrelor din al doilea trimestru, în primul trimestru s-a înregistrat o scădere de 7,3% a tirajului, de la 19.000 de exemplare la începutul anului. Ziarul costă 285 de forinți la comercianții cu amănuntul și 213 forinți cu un abonament anual, ceea ce înseamnă venituri brute de 1,5-2 miliarde de forinți pe an la tirajul actual.

La acestea se adaugă banii de publicitate, care, în cazul ziarului tipărit, s-au ridicat la 1,2 miliarde de forinți la prețul de listă în 2021 (înainte de a deduce reducerile acordate de editor), potrivit Kantar Media. Dar chiar și atunci, o proporție semnificativă din această sumă, aproape 500 de milioane de HUF, a provenit de la stat. În 2022, publicitatea de stat a fost dominantă: în primele opt luni ale anului, 337 de milioane de HUF din cele 641 de milioane de HUF de venituri din publicitate la preț de listă au provenit din această sursă.

Mai mult, chiar și această imagine este înșelătoare, deoarece, în timp ce agenții de publicitate comercială primesc în medie o reducere de cel puțin 60% din prețul de listă pentru ziarele tipărite, agenții de publicitate publică pretind mult mai puțin. Prin urmare, structura veniturilor este mult mai înclinată către publicitatea publică decât către cifrele publice, iar veniturile reale din publicitate pot fi cu 20-30% mai mici. Pe de altă parte, în cazul în care Nemzeti Sport este preluat de stat, nu va fi nevoie de astfel de practici elaborate de finanțare, deoarece fondurile necesare pentru funcționarea sa pot fi transferate direct de la bugetul central, mai notează hvg.hu.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

11 comentarii

  1. Kutya fasza!!!!

  2. Le-a povestit kelemen cum dupa Colectiv, cei de la Gazeta Sporturilor au scos rahatul la vedere in piata mare, asa ca e nevoie de control pe toate domeniile cand e vorba de presa.

  3. Păcat de Ungaria ca nație. O nație care contribuie din plin la bogăția de tradiție, cunoștință și diversitate a întregii lumi să fie sclava unui asemenea dictator. Dezastrul creat de Orban Ungariei nu va mai putea fi remediat în decenii ce urmează …

  4. Statul maghiar, prin firme pe care le deține cumpără in Romania clădiri și terenuri.La unele clădiri, statul roman nici măcar nu-și exprimă preemțiunea.Statul maghiar, prin firme pe care le deține construiește în România scoli, grădinițe, sali de sport, înființează academii de sport, realizează parteneriate cu instituții publice locale, etc.

  5. Lucru bun pentru pariori. Rezultatele meciurilor din campionatele interne vor fi planificate cincinal si publicate la inceput de ciclu. Ochii pă ziar!