G4Media.ro

Maia Sandu, interviu în The Washington Post: “Supraviețuirea democrației noastre depinde de…

Foto: Departamentul pentru Relația cu Republica Moldova

Maia Sandu, interviu în The Washington Post: “Supraviețuirea democrației noastre depinde de aderarea la UE”

Interviu dat de Maia Sandu în The Washington Post, preluat de Rador:

Maia Sandu este o femeie având o misiune democratică într-o regiune zdruncinată de război – este primul președinte cinstit pe care Moldova l-a ales după separarea de Rusia, din 1991. După o serie de oligarhi proruși, care s-au îmbogățit pe spinarea acestei mici republici ex-sovietice, Sandu, o femeie în vârstă de 50 de ani, fostă angajată a Băncii Mondiale și fost ministru al învățământului, și-a format propriul partid în 2016 pentru a lupta împotriva corupției. Ea a fost numită prmi-ministru în 2019, devenind președinte ales în 2020. În prezent, în loc să se concentreze asupra reformelor din cadrul justiției, ea traversează undele de șoc ale războiului Rusiei împotriva Ucrainei vecine, trebuind să facă față impacutlui reducerilor pe care Rusia le aplică în vânzarea gazelor spre Europa. În această săptămână, Lally Weymouth, o jurnalistă de la Washington Post, a stat de vorbă cu dna Sandu în birourile Președinției de la Cihișinău. Urmează fragmente din conversația lor:

Reporter: Cum credeți că merge războiul din Ucraina?

Maia Sandu: Am condamnat încă din prima zi agresiunea Rusiei din Ucraina. Cu un an în urmă, nimeni nu se gândea că am avea un război adevărat în Europa. Ucraina luptă pentru o lume liberă, apărându-ne și pe noi.

Reporter: Vă așteptați ca războiul să mai continue?

Maia Sandu: Dorim cu toții ca războiul să ia sfârșit cât mai curând, iar Ucraina să își recucerească teritoriile.

Reporter: Cum considerați acțunile președintelui Vladimir Putin – concentrarea, faptul că îi face pe oameni să fugă din Rusia ca să nu fie concentrați și amenințările sale nucleare?

Maia Sandu: Am condamnat măsurile adoptate de Rusia. Războiul a provocat o mare durere Ucrainei, dar și Moldova a fost destul de afectată. Noi estimăm că riscul ca Rusia să apeleze la arme nucleare este mic, dar nu trebuie exclus.

Reporter: AțI vorbit despre necesitatea de a vă îndepărta țara de obișnuitul său statut de neutralitate.

Maia Sandu: Din nefericire, propaganda rusă încearcă să îi inducă în eroare pe moldoveni, afirmând că neutralitatea nu trebuie să vizeze și un aspect defensiv or, acest lucru nu e adevărat. Constituția arată că țara noastră este una neutră. În același timp, Constituția spune că țara trebuie să aibă o armată, iar armata trebuie să fie capabilă să apere țara. Așadar, noi afirmăm că, din cauza războiului din Ucraina, trebuie să ne arătăm mai îngrijorați de securitatea noastră și trebuie să investim în sectorul apărării mai mult decât până acum.

Reporter: Pentru dvs., personal, care este lucrul cel mai important?

Maia Sandu: Eu cred că șansa noastră de a supraviețui ca democrație – iar, pentru noi, democrația este foarte importantă – este aceea de a intra în Uniunea Europeană. Dorim să facem parte din lumea liberă.

Reporter: Cum a mai fost afectată Moldova de acest război?

Maia Sandu: Războiul a provocat o criză de energie, iar asta afectează Moldova. Din cauza războiului, avem o inflație mare, iar astăzi, Moldova plătește pentru gaze un preț de șapte ori mai mare decât cel de anul trecut. De asemenea, plătim mai mult și pentru electricitate. Moldova nu este o țară bogată or, asta înseamnă că, pentru bugetul populației, cheltuielile pentru anergie și pentru alimente sunt foarte ridicate.

Reporter: Compania rusească de stat Gazprom a amenințat să taie furnizarea gazelor către Moldova începând din data de 1 octombrie. Nu a întrerupt total furnizarea, dar a redus-o cu 30%. Vă veți orienta spre piața liberă?

Maia Sandu: Problema este prețul. Mai sunt încă gaze pe piață, dar prețul e foarte mare. Prețurile sunt de 10 ori mai mari decât anul trecut. Înainte, Gazpromul ne furniza 100% din gaze. Mai putem încă achiziționa gaze de pe piața românească, dar întrebarea care se pune este dacă ne vom putea permite asemenea prețuri.

Reporter: Așadar, aprovizionarea cu gaze din această lună este asigurată?

Maia Sandu: Pentru luna asta, e asigurată. Vom vedea cum stau lucrurile în următoarele câteva luni.

Reporter: Oamenii spun că, în această iarnă, cetățenii dvs. vor cheltui 50% din veniturile lor pe căldură și electricitate

Maia Sandu: Guvernul va încerca să acorde compensații celor cu venituri mici. Guvernul dispune de unele rezerve (de gaze), dar ele nu sunt suficiente ca să dureze prea multă vreme.

Reporter: Oamenii spun că Ilan Shor, un oligarh moldovean care, în 2017, a fost condamnat de o instanță din Moldova pentru că ar fi furat peste $1 miliard, locuiește în Israel și colaborează cu rușii ca să vă submineze guvernul.

Maia Sandu: El a fost implicat într-o fraudă din sectorul bancar – o fraudă mare, care a vizat un miliard de dolari, sustrași din trei bănci, una dintre ele fiind o bancă de stat. El a părăsit țara din momentul când am fost aleși, din cauză că el, ca de altfel și alți oameni corupți, și-au dat seama că vorbeam serios atunci când pomeneam reformele din justiție și vorbeam despre întărirea independenței instituțiilor anticorupție. Acum ei conlucrează cu partidele politice proruse din Moldova, încercând să ne submineze eforturile.

Reporter: Intenționați să recuperați banii furați de Shor și de ceilalți?

Maia Sandu: Avem nevoie ca țările mari, inclusiv Statele Unite, să ne ajute să blocăm circulația banilor murdari de la o țară la alta și să recumperăm banii furați. Oamenii plătitori de impozite s-au trezit cu banii furați din bugetul de stat. Ei simt această nedreptate.

Reporter: Câte partide proruse sunt în Moldova?

Maia Sandu: În parlament există două asemenea partide politice, dintre care unul este prorus în mod declarat. Celălalt nu este în mod deschis declarat prorus, dar are strânse relații cu Rusia.

Reporter: Cum merge reforma din sistemul juridic?

Maia Sandu: Înregistrăm progrese în reformarea sistemului juridic și în privința punerii sub acuzare. Dar consolidarea instituțiilor necesită timp.

Reporter: Sunteți mulțumită de mersul reformelor?

Maia Sandu: Am dori ca ele să se termine mai curând, dar trebuie să respectăm condițiile UE.

Reporter: Auzi oameni care se plâng că reformele sunt prea lente.

Maia Sandu: Dacă aștepți prea mult aplicarea reformelor, ar putea deveni dificil să le explici asta oamenilor care ne-au oferit sprijinul ca să combatem corupția.

Reporter: Ați reușit să faceți ca Moldova să ajungă la statutul de candidat la UE într-un timp-record.

Maia Sandu: Pentru noi, integrarea este foarte importantă. Probabil că asta este singura cale pentru a ne întări democrația în această regiune cu taâtea probleme.

Reporter Am auzit că nu vă place să vorbiți despre dvs.

Maia Sandu: În cazul acesta, nu e vorba despre minte, ci despre Moldova și despre poporul ei.

Reporter: Dar sunteți președinta Moldovei.

Maia Sandu: Știu, dar există o întreagă echipă care încearcă să ajute. Și trebuie să le mulțumim moldovenilor. Atunci când unii dintre acești oameni corupți au încercat să impună un regim autoritar, ei au ieșit în stradă ca să protesteze. Prețuim democrația indiferent de dificultățile economice pe care ea le implică.

Reporter: Locuiți aici (în palatul prezidențial)?

Maia Sandu: Există un imobil în care locuia fostul președinte, dar eu nu vreau să cheltuiesc banii oamenilor pe consumul meu de curent electric, așa că stau în apartamentul meu și îmi plătesc electricitatea. Nu cred că fac un sacrificiu. Este un sacrificiu pentru unii dintre miniștrii noștri care și-au părăsit niște funcții plătite de zece ori mai mult. Trebuie să depășim toate astea, pentru că trebuie să schimbăm situația.

Reporter: Președintele are același salariu ca miniștrii?

Maia Sandu: Salariul meu este sub 1000 de euro pe lună. Suntem o țară săracă.

Reporter: Ce v-a făcut să credeți că puteți face asta?

Maia Sandu: Am avut de ales între a părăsi țara sau a încerca să schimb lucrurile. Nu am plănuit niciodată să ajung politician, dar văzând atâția oameni corupți în politică și văzând cum corupția pătrunde în instituțiile de stat, pentru țara mea nu mai exista vreun viitor.

Reporter: Ce v-a făcut să credeți că situația nu e disperată?

Maia Sandu: Simțeam că e de datoria mea să încerc. Îmi iubesc țara. (Traducerea Rador: Alexandru Danga)

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...