G4Media.ro

Schimările climatice și dezvoltarea tehnologiei AI vor afecta cel mai mult industria…

Sursa foto: Pixabay

Schimările climatice și dezvoltarea tehnologiei AI vor afecta cel mai mult industria modei în 2024

Perspectivele anului 2024 pentru industria modei pot fi descrise cu un singur cuvânt: „incert”. Acesta este cuvântul cel mai des folosit de directorii din industrie, care sunt complet divizați în ceea ce privește perspectivele domeniilor lor de expertiză, potrivit celui mai recent raport State of Fashion realizat de The Business of Fashion și McKinsey & Company, citat de Euronews.com..

S-ar putea să nu existe o cale clară în ceea ce privește ceea ce ne așteaptă, dar raportul a aliniat cele mai importante zece lucruri care vor modela următoarele 12 luni ale industriei, pe baza unor sondaje la nivel mondial realizate în rândul executivilor din domeniul modei și al consumatorilor. Se preconizează o încetinire a creșterii industriei la 2 până la 4%, ajutată de o revenire a turismului global și de oportunitățile oferite de inteligența artificială generativă.

Între timp, se așteaptă ca călătoriile în străinătate să dea un impuls vânzărilor de modă. Se preconizează că numărul călătoriilor la nivel mondial va crește cu 10% peste nivelurile de dinaintea pandemiei, iar 80% dintre cumpărătorii intervievați din SUA, Marea Britanie și China intenționează să cumpere produse de modă în timpul vacanței, astfel că există numeroase oportunități pentru ca mărcile să reangajeze cumpărătorii internaționali în 2024.

Mai mult de jumătate din industrie se așteaptă să crească prețurile, în timp ce se preconizează că presiunile asupra costurilor vor scădea.

Marketingul influencerilor – o industrie care valorează în prezent peste 21 de miliarde de dolari – este posibil să se schimbe, insight-urile indică faptul că oamenii preferă din ce în ce mai mult influencerii cu un conținut mai puțin lustruit, dar mai autentic, interesul pentru statutul de celebritate ar putea fi șters de influencerii relaționabili și autentici, care sunt amuzanți.

Riscul de 65 de miliarde de dolari al crizei climatice

După numeroasele evenimente meteorologice extreme din 2023, schimbările climatice reprezintă cea mai mare amenințare pe termen scurt pentru industrie.

Se așteaptă ca schimbările climatice să aibă un impact asupra producției de materii prime, a lanțurilor de aprovizionare, precum și asupra logisticii.

Raportul precizează că, până în 2030, aceste fenomene meteorologice extreme ar putea perturba exporturi de îmbrăcăminte în valoare de 65 de miliarde de dolari (59,81 miliarde de euro) și ar putea amenința un milion de locuri de muncă în patru economii majore.

Industria fast-fashion, cu branduri precum Shein și Temu, ar putea fi deosebit de presată, deoarece lanțurile de aprovizionare din domeniul modei se confruntă cu o supraveghere sporită pe fondul reglementărilor primite și al noilor norme de sustenabilitate din Uniunea Europeană și din SUA.

În timp ce schimbările climatice sunt din ce în ce mai greu de ignorat, raportul a constatat că doar 12% dintre directori menționează sustenabilitatea ca fiind o oportunitate principală pentru 2024.

Cum vine la modă inteligența artificială generativă

2023 a fost un an de debut pentru IA generativă. Rolul său în design și în dezvoltarea de produse se află în prim-planul planurilor directorilor din domeniul modei, 73% dintre aceștia au declarat că inteligența artificială generativă va fi o prioritate principală de afaceri în 2024.

Pe de altă parte, așteptările mari ar putea fi ofilite de faptul că întreprinderile încă nu dispun de un deficit semnificativ de cunoștințe și de talente pentru a exploata AI.

Doar 28% dintre directorii din domeniul modei au încercat să o folosească în procesele creative și doar 5% consideră că angajații lor au în prezent competențele necesare pentru a desluși întregul său potențial.

„Ascensiunea IA generativă oferă o răscruce creativă pentru industria modei: Vedem deja cum apar mai multe cazuri de utilizare”, a declarat Gemma D’Auria, Partener Senior și Lider Global al McKinsey’s Apparel, Fashion and Luxury Group. „Pentru a capta valoarea acestei tehnologii transformatoare în anul următor, va fi necesar ca jucătorii din domeniul modei să privească dincolo de automatizare și să exploreze potențialul Gen AI de a extinde munca creativilor umani.”

Cele 10 teme prezentate în raportul The State of Fashion 2024

  • Un viitor fragmentat: În 2024, perspectivele economice globale vor continua să fie nesigure pe principalele piețe ale modei, având un impact direct asupra încrederii și cheltuielilor consumatorilor.
  • Urgență în sustenabilitate: Este timpul ca brandurile de modă să abordeze riscul climatic și să își dubleze eforturile de reducere a emisiilor, deoarece evenimentele climatice, cum ar fi inundațiile și căldura extremă, ar putea costa industria, conform estimărilor, 65 de miliarde de dolari până în 2030.
  • Călătorii la nivel mondial: În 2024, se preconizează că volumele de călătorii la nivel mondial vor atinge până la 110% din nivelurile din 2019, iar mărcile se încălzesc cu noi strategii pentru a atrage clienții care călătoresc.
  • O nouă generație de influenceri: Influencerii mai puțin lustruiți, dar mai amuzanți și chiar excentrici preiau controlul, deoarece peste 40% dintre consumatori preferă influenceri de modă care sunt relaționabili și autentici.
  • Aer liber reinventat: O recentă explozie a îmbrăcămintei tehnice de exterior va continua probabil până în 2024.
  • Răscrucea creativă a generației AI: Este de așteptat ca brandurile să exploreze potențialul AI de a spori munca creativilor umani. 73% dintre directorii din domeniul modei consideră că gen AI este o prioritate pentru 2024 pentru companiile lor, dar numai 5% cred că au capacitățile necesare pentru a o valorifica pe deplin.
  • Jocurile de putere ale Fast Fashion: Concurența între brandurile fast-fashion se va intensifica în anul următor, succesul ar putea consta în adaptarea la gusturile clienților și în navigarea prin noile reglementări legate de sustenabilitate.
  • Toți ochii pe marcă: 71% dintre directorii din industria modei intenționează să crească cheltuielile de marketing pentru marcă în 2024.
  • Sustenabilitate: Modelele de afaceri vor trebui să se adapteze la schimbările de reglementare care vor urma. 87% dintre directorii din domeniul modei se așteaptă ca reglementările privind sustenabilitatea să aibă un impact asupra afacerilor lor în 2024.
  • Lanțul de aprovizionare: Întrucât se așteaptă în mare măsură ca volatilitatea cererii să aibă un impact asupra relațiilor cu furnizorii în următorii cinci ani, companiile ar trebui să ia în considerare consolidarea parteneriatelor strategice cu producătorii pentru a evita volatilitatea lanțului de aprovizionare.

 

Material publicat în cadrul proiectului „Dreptul la mediu curat, pentru un viitor durabil. Creșterea implicării cetățenilor în atingerea țintelor climatice ale UE (Green rights for a sustainable future: Enhancing citizens’ involvement in EU’s climate ambitions – „Green-Rights”), susținut de Agenția Executivă pentru Educație și Cultură (EACEA) cu atribuții delegate de Comisia Europeană.

Detalii despre proiect, AICI.

—-

Finanțat de Uniunea Europeană. Punctele de vedere și opiniile exprimate sunt însă ale autorilor și nu le reflectă în mod necesar pe cele ale Uniunii Europene sau ale Agenției Executive Europene pentru Educație și Cultură. Nici Uniunea Europeană și nici autoritatea finanțatoare nu pot fi considerate responsabile pentru acestea.

 

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

1 comentariu

  1. Vai influenceritelor ce ne facem…vine AI din urma si nimeni nu ne mai baga nimeni in seama…cum sa ne diferentiem fata de ceilalalti in afara de haine, funduri si buze…trebuie sa mergem la scoala si sa invatam o meserie…