G4Media.ro

60% dintre români sunt mulţumiţi de măsurile luate de UE pentru combaterea…

sursa foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

60% dintre români sunt mulţumiţi de măsurile luate de UE pentru combaterea pandemiei de COVID-19, comparativ cu 45% media europeană

Conform unui sondaj Eurobarometru standard publicat vineri, România se află în topul statelor membre, după Irlanda (71%), dar la egalitate cu Ungaria și Polonia, în ceea ce privește procentul respondenților mulțumiți de măsurile luate de instituțiile Uniunii Europene pentru combaterea pandemiei de COVID-19 (60%), comparativ cu media europeană de 45%. În același timp, situația economică rămâne principala preocupare a cetățenilor UE în contextul pandemiei, transmite Comisia Europeană pe site-ul oficial.

În noul sondaj Eurobarometru, desfășurat în iulie și august, preocuparea cu privire la situația economică se reflectă în percepția asupra situației actuale a economiei. 64% dintre europeni consideră că situația este „proastă”, iar 42% dintre europeni sunt de părere că economia țării lor se va redresa în urma efectelor negative ale pandemiei de COVID-19 „în 2023 sau mai târziu”.

45% dintre europeni sunt „mulțumiți” și 44% sunt „nemulțumiți” în ceea ce privește măsurile luate de UE pentru a combate pandemia. Cu toate acestea, 62% afirmă că au încredere în capacitatea UE de a lua deciziile corecte în viitor, iar 60% rămân optimiști cu privire la viitorul UE.

Încrederea și imaginea UE

Încrederea în Uniunea Europeană a rămas stabilă față de toamna anului 2019, la 43%, în ciuda variațiilor percepției publice din timpul pandemiei. Încrederea în guvernele și parlamentele naționale a crescut (la 40%, + 6 puncte procentuale și, respectiv, la 36%, + 2 puncte procentuale).

În 15 state membre, majoritatea respondenților afirmă că au încredere în UE, cele mai ridicate niveluri fiind observate în Irlanda (73%), Danemarca (63%) și Lituania (59%). Cele mai scăzute niveluri de încredere în UE sunt observate în Italia (28%), Franța (30%) și Grecia (32%).

Proporția respondenților care au o imagine pozitivă despre UE este aceeași cu cea a respondenților care au o imagine neutră (40 %). 19 % dintre respondenți au o imagine negativă despre UE (- 1 punct procentual).

În 13 state membre ale UE, majoritatea respondenților au o imagine pozitivă despre UE, cele mai ridicate procente fiind observate în Irlanda (71%), Polonia și Portugalia (55% în ambele țări). În alte 13 state membre, imaginea despre UE predominantă în rândul respondenților este una neutră, cele mai ridicate procente fiind observate în Malta (56%), Spania, Letonia și Slovenia (48% în fiecare dintre aceste trei țări).

Pandemia de COVID-19 și opinia publică în UE

Europenii sunt divizați în ceea ce privește măsurile luate de instituțiile UE pentru a combate pandemia de COVID-19 (45% „mulțumiți” față de 44% „nemulțumiți”). Cu toate acestea, majoritatea respondenților din 19 state membre sunt mulțumiți de măsurile luate de instituțiile Uniunii Europene pentru combaterea pandemiei de COVID-19. În acest sens, cele mai ridicate procente se înregistrează în Irlanda (71%), Ungaria, România și Polonia (60% în fiecare dintre aceste trei țări). În șapte țări, majoritatea respondenților sunt „nemulțumiți”, în special în Luxemburg (63%), Italia (58%), Grecia (55%), Cehia (55%) și Spania (52%). În Austria, proporția celor „mulțumiți” este egală cu cea a respondenților „nemulțumiți” (47% în ambele cazuri).

Cu toate acestea, mai mult de șase europeni din zece au încredere în capacitatea UE de a lua deciziile corecte în viitor (62 %). Prioritățile cel mai frecvent menționate în ceea ce privește răspunsul UE la pandemia de COVID-19 sunt următoarele: stabilirea unei strategii pentru a face față unei crize similare în viitor și dezvoltarea mijloacelor financiare pentru găsirea unui tratament sau a unui vaccin (37 % pentru fiecare dintre aceste priorități). 30 % dintre respondenți consideră că dezvoltarea unei politici europene în domeniul sănătății ar trebui să fie o prioritate.

Experiențele personale ale europenilor cu privire la măsurile de izolare au fost foarte diverse. În ansamblu, aproape trei europeni din zece afirmă că le-a fost destul de ușor să le respecte (31 %), în timp ce un sfert declară că le-a fost destul de greu să le respecte (25 %). În sfârșit, 30 % afirmă că le-a fost ușor și greu în același timp.

În sfârșit, în această perioadă dificilă, 60 % dintre europeni declară că sunt optimiști în ceea ce privește viitorul UE. Cele mai ridicate niveluri de optimism se observă în Irlanda (81 %), Lituania și Polonia (75 % în ambele cazuri) și Croația (74 %). Cele mai scăzute niveluri de optimism se observă în Grecia (44 %) și Italia (49 %), unde pesimismul depășește optimismul, și în Franța, unde opiniile sunt împărțite în mod egal (49 % față de 49 %).

Context

Sondajul Eurobarometru standard din vara anului 2020 (EB 93) a fost realizat prin interviuri „față în față”, completate în mod excepțional cu interviuri online, în perioada 9 iulie – 26 august 2020, în cele 27 de state membre ale UE, în Regatul Unit și în țările candidate[1]. În cele 27 de state membre au avut loc 26 681 de interviuri.

Analiza integrală, aici. 

sursa foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

 

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

7 comentarii

  1. Adica sa inteleg ca cetatenii UE inteleg fenomenul COVID-19 prin urmare sunt capabili sa evalueze performanta institutiilor UE in gestionarea COVID-19 ???
    Pur delir aceasta ancheta. Intrebare: din banii cui a fost facuta aceasta taiere de frunze la caini?

  2. Zici ca e zona fe razboi aici

    Drumuri bombardate . Caini vagabonzi

    Am pierdut trenul . Arata ca o locomotiva.

    Aici e anul 1800.

  3. De acum imi fac concediile in Grecia.

    La aquapark.

  4. Iar peste 50% dintre romani considera violul justificat, si peste 65% voteaza USL.
    Noapte buna, Romania!

  5. In caz ca nu stiati la ce-i buna masca pe figura in aer liber. La obtinerea procentului minunat.

  6. Cel mai docil popor, românii. Vai și amar de noi.