G4Media.ro

168 de cazuri grave de formare a unor cheaguri de sânge au…

168 de cazuri grave de formare a unor cheaguri de sânge au fost raportate la persoane vaccinate cu prima doză de AstraZeneca în Marea Britanie

Autoritatea de reglementare a medicamentelor din Marea Britanie a anunţat, joi, un număr de 168 de cazuri grave de formare a unor cheaguri de sânge la persoane vaccinate cu o doză de vaccin pentru COVID-19 al AstraZeneca, reprezentând o rată de 7,9 cheaguri la 1 milion de doze, o creştere a incidenţei faţă de datele de săptămâna trecută, transmite Reuters.

Săptămâna trecută fuseseră raportate 100 astfel de cazuri, incidenţa fiind de 4,9 la 1 milion de doze.

A existat o atenţie sporită asupra vaccinului pentru COVID-19 al AstraZeneca în legătură cu cazuri foarte rare de cheaguri de sânge, iar unele ţări, inclusiv Marea Britanie, au recomandat ca numai persoane care au peste o anumită vârstă să fie imunizate cu acest vaccin.

Adam Finn, profesor de pediatrie la Bristol University, a spus că această creştere a numărului de cazuri era aşteptată.

”Cazurile sunt raportate rapid şi sigur, dar sunt şi cazuri care au apărut anterior, iar acum sunt recunoscute şi raportate”, a spus Finn.

În Marea Britanie au fost administrate 21,2 milioane de prime doze din vaccinul dezvoltat de AstraZeneca, toate cazurile de efecte adverse, cu excepţia unuia singur, fiind raportate după prima doză. Nu a fost oferit un total al cazurilor de efecte adverse după administrarea celei de-a doua doze.

În total au fost raportate 32 de decese din cauza cheagurilor de sânge, comparativ cu 22 săptămâna trecută, dar rata de decese provocate de cheaguri de sânge a scăzut de la 22% la 19%.

Marea Britanie a recomandat ca persoanele cu vârste de sub 30 de ani să primească o alternativă la vaccinul AstraZeneca-Oxford, după ce autoritatea de reglementare a medicamentelor a descoperit că există dovezi ale unei legături între cazurile rare de cheaguri de sânge şi nivelul scăzut al trombocitelor.

Mai multe ţări, între care Franţa, autorităţile au limitat vacinarea cu vaccinul de la AstraZeneca la persoanele cu vârste de peste 55 de ani.

sursa: News.ro, sursa foto: astrazeneca.com

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

2 comentarii

 1. Coincidente, se stie.
  UK total morti covid 112.000
  In general 95% dintre morti au peste 60 de ani. Deci au murit in jur de 5600 sub 60.
  Pare ca mai trebuie adaugate si cateva mii de morti de tromboze (sub 60 de ani) in curand.
  Statistici.
  Or mai fii inca niste mii de la vreun efect secundar peste cativa ani aia e.
  Are sansa AZ sa ajunga sa aiba aceeasi mortalitate pentru cei sub 60 de ani.
  Un vaccin bun cum ar zice ai nostri, chiar daca e doar pt tulpina initiala si s-ar putea sa te lase fara imunitate in fata viitoarelor tulpini sau a altor coronavirusuri.
  Vedem cum se descurca noile variante de vaccinuri in toamna.

  • Deci per total de 3.500 ori mai putine decese decat la COVID, dupa ce au vaccinat cam 33% din populatie cu vaccinul mult hulit. Pe aceeasi logica, e perfect rational sa te feresti sa nu te intepe o viespe sarind in fata unei masini, nu de alta dar poate faceai soc anafilactic de la viespe.