G4Media.ro

UPDATE Zid al coaliției pentru adoptarea amendamentelor propuse de Laura Vicol la…

Sursa foto: Ilona Andrei / G4Media.ro

UPDATE Zid al coaliției pentru adoptarea amendamentelor propuse de Laura Vicol la Legea avertizorului de integritate / Expertul Radu Nicolae: A fost înfiorător ce s-a întâmplat în Comisie / Ce riscă România?

Potrivit informațiilor g4media.ro, membrii Comisiei Juridice din Camera Deputaților au aprobat aproape integral amendamentele propuse de social-democrata Laura Vicol, la proiectul de lege privind avertizorii de integritate. În ciuda tuturor recomandărilor și avertizărilor venite din partea experților juridici și funcționarilor din Ministerul de Justiție, parlamentarii PSD, PNL, UDMR și cei ai minorităților n-au avut urechi să asculte.

Contactat telefonic de g4media, președintele Asociației pentru Cooperare si Dezvoltare Durabilă, Radu Nicolae, a confirmat de mai bine de o jumătate de oră a părăsit ședința din Comisia Juridică și că ceea ce s-a întâmplat acolo este de neconceput.

„A fost ceva înfiorător. Oamenii n-au conștientizat că aceste amendamente nu sunt bine pregătite. N-au vrut pur și simplu să audă, deși li s-au oferit toate argumentele. Parlamentarii PSD, PNL, UDMR și cei de la Minorități au făcut un zid al coaliției și n-au ascultat nimic”, a relatat Radu Nicolae.  

Acesta arată că problema nu se rezumă doar la faptul că amendamentele la proiectul de lege nu au fost pregătite corespunzător, ci și că în forma în care arată acum legea va crea probleme majore României, în raport cu Comisia Europeană, privind implementarea Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR).

„Nici măcar n-au fost suficient de flexibili ca să își dea seama că amendamentele propuse la acest proiect de lege aruncă în aer PNRR. Tot ceea ce era prevăzut în proiectul de lege – texte, articole – a fost agreat cu Comisia Europeană, iar reprezentanții Ministerului de Justiție au repetat acest lucru obsesiv, că-s jaloane din PNRR. Nu au vrut să audă, au votat în bloc”, arată Radu Nicolae.

În forma actuală, proiectul de lege ar urma să fie supus la vot în plenul parlamentului joi, iar dacă va fi adoptat, România riscă pierderi imense, pe de-o parte în privința libertății presei, iar pe de altă parte în privința implementării PNRR.

„Comisia Europeană va putea declanșa o procedură de infringement împotriva României. Vor fi amenzi care se vor plăti din banii noștri”, a avertizat Radu Nicolae, care mai spune că nu înțelege de ce parlamentarii s-au grăbit să voteze aceste amendamente. Potrivit surselor g4media.ro, amendamentele votate au fost propuse de șefa Comisiei Juridice, Laura Vicol.

Un răspuns ar putea fi și faptul că se dorește un blocaj în privința PNRR, dat fiind că unii lideri ai coaliției de guvernare s-au exprimat în repetate rânduri legat de necesitatea „renegocierii” PNRR, la Comisia Europeană.

În forma actuală a legii s-au adus următoarele modificări, arată Radu Nicolae:

 • A fost eliminatp prezumția bunei credințe a avertizorului;
 • Raportările avertizorilor trebuie distruse obligatoriu după doi ani de zile;
 • Avertizorii au dreptul de a divulga public informațiile privind încălcarea legii doar după trei luni de zile și doar dacă au raportat intern în prealabil etc
 • Unele amendamente adoptate sunt și ilogice și par a fi greșeli de limbaj, precum excluderea posibilității comunelor de a se asocia pentru a crea mecanisme de raportare interne (astfel, s-ar fi redus mult costurile). De fapt, aceste greșeli au fost intenționate.
 • Mecanismul de raportare intern a devenit inaplicabil la nivelul comunelor (localităților mici). Nu poți avea mecanism intern de raportare dacă instituția are 7 angajați, cu tot cu portar.
 • A fost eliminată raportarea anonimă.
 • Au fost reduse foarte mult amenzile pentru cei care persecută avertizorii.
 • S-au mai salvat și câteva lucruri, de exemplu s-a menținut prevederea din legea în vigoare privind obligația invitării presei la ședințele comisiilor de disciplină în care sunt cercetați disciplinar avertizorii.
 • S-a prevăzut asistență juridică gratuită pentru avertizori.

Reamintim că amendamentele propuse de președinta Comisiei Juridice din Camera Deputaților, Laura Vicol, la proiectul de lege care transpune o directivă europeană privind avertizorii de integritate golesc legea de conținut. Votarea amendamentelor nu face decât să descurajeze semnalarea actelor de corupție și a încălcărilor de lege.

Laura Vicol a afirmat recent pentru Libertatea că amendamentele nu ar fi fost formulate de ea și că au fost depuse în numele Coaliției de guvernare. „Nu sunt amendamentele mele, ele sunt provenite de la discuțiile din coaliția de guvernare, de la toate partidele. Toată lumea s-a învățat să dea în Vicol, nu e în regulă. Nu pot să răspund acum la întrebări, am vrut doar să clarific, pentru că m-am săturat să fie mereu Vicol cap de tabel”, a declarat deputata PSD.

Amendamentele propuse de Laura Vicol vizează proiectul de lege privind transpunerea directivei europene privind protecția persoanelor care raportează încălcări ale dreptului uniunii(1937/2019). Proiectul de lege a fost adoptat deja de către Senat și a fost dezbătut în Comisia Juridică din Camerei Deputaților, pentru raport. Mâine ar urma să intre în plen.

Sursa foto: Ilona Andrei / G4Media.ro

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

59 comentarii

 1. Rezistentii tefelisti ce zic?

  • Contează sau doar te bagi în seamă?
   România e condusă de impostori susținuți de idi0ti.
   Ești fericit?

  • Ce draqului ai vrea sa zica? De zis zice toata lumea… ce e de facut e intrebarea?

  • @kafka
   nu se mai iese in piata victoriei?
   nu se mai organizeaza proteste spontane? :))

  • Ca e infiorator numai pentru cei care gandesc si carora le pasa de Romania… spre deosebire de id!otii utili pe care-i tin in saracie si mizerie bugetarii incompetenti si hotii mana in mana cu ei si care-i voteaza de 33 de ani.

  • La ce te astepti de la mafioata cu ceas de 190k.euro la mīna si proprietara imobiliarelor Nordis…

  • Au zis deja ce-au avut de zis.
   Dar abstinentii la vot ce zic?

  • „Rezistenții tefeliți” pe care îi batjocoriți dvs.,mulțimea vidă USL,sunt de un milion de ori mai valoroși decât numita mulțime!
   Măcar au norme civic-morale,ceea ce votanților USL le lipsește cu desăvârșire.

  • @Dar căpșorul tău nu gândește? Opinia ta personală nu poate fi susținută cu argumente? Ai nevoie să te lămurească cineva, pt că tu ai căpșor doar ca să nu îți plouă în gât?
   Cum te poate interesa părerea altuia, când tu nu ești în stare să ai propria părere? Dacă ai avea, nu ai mai întreba aici ce cred unii sau alții.
   Gândește-te la urmările unui astfel de moment. La implicațiile lui, nu la ce zic diverși.
   Ai reușit să îți dai seama ce efecte va avea? Dacă da, FELICITĂRI, întrebarea ta nu are rost. Dacă nu, nu-i nimic. Fericiți cei săraci cu duhul, că a lor este împărăția cerurilor.

  • pai zic exact ce ziceam si in epoca dragnea, ca „datorita” voua, ingustilor la minte care votati PSd-PNl-AUr si alta nazbatii de partide FSN-iste/comuniste, suntem in situatia asta.
   Eu am votat USR, iar USR au fost singurii care s-au opus acestor legi, asa cum au fost mereu singurii care au luptat pentru o justitie corecta.

   Dar voi dati inainte si votati aceiasi hoti si analfabeti in parlament, sa vedeti ce bine o sa ne fie

 2. Noul PCR (PSD+PNL+UDMR+AUR) ar scoate si maine Romania din Uniunea Europeana, daca n-ar mai fi niste bani de furat de acolo.
  In ziua cand nu vor mai putea fura bani europeni, mafiotii guvernamentali vor intoarce spatele Europei si se vor intoarce in bratele lui Putler, conceptiie lor sunt copiate de la rusi: hotie, coruptie si sekurism.

  • De ce s-o scoata? Tocmai cind au adus la perfectie arta de a zice ca ei si a face ca tine, sa paraseasca de bunavoie vaca de muls, fara macar sa primeasca o copita in figura? Cit le merge sa dea din gura si sa fure cit pot, avind in frunte pe actorul perfect, de ce ar intoarce armele? Pentru asta ar trebui macar sa aiba convingeri totalitare, or ei nu cred in nimic. Dan Tapalaga a aratat chiar azi cum UE e prea ocupata cu celelalte state-problema ca sa mai aiba energia sa se lupte cu romanii. Cea mai normala reactie in fata patologicei smecherii romanesti este lehamitea. Pe Orban poti sa te infurii, fata de polonezi parca ti se mai domoleste supararea cind vezi ce principiali sunt, insa de oameni care fac lucruri de genul celor prezentate si comentate aici nu poate sa-ti fie decit scirba. Nicio rusine nu mai au, votind porcariile astea chiar in timpul vizitei vicepresedintei Comisiei Europene.

  • Este foarte important ca Laura Vicol a negat ca e autoarea amendamentelor. Recent, sefii serviciilor secrete au negat ca serviciile ar fi fost autorii celor zece legi, ca doar au fost consultate.
   Ambele ciudate iitiative sunt anonime si converg spre acelas scop: o grava limitare a democratiei. E clar ca au acelesi autor.
   Intrebarea este: cine e autorul, cine are asemenea idei?
   Chiar daca de la PSD, PNL, UDMR nu poti avea prea multe asteptari, este ciudata unanimitatea in sustinerea unor idei atat de socante.
   Care o fi misterul?

  • Banii aia de ” furat” sunt tot banii noștrii și având în vedere că intrarea în ue ne-a costat distrugerea economiei avem tot dreptul să repatriem cat mai mult

  • @Roexit Merita sa raspund la asa ceva? Hai sa zicem ca merita. Intrarea in UE n-a „distrus” nimic, pentru ca totul fusese distrus de Iliescu cu gasca lui in anii ’90. Chiar pesedistii se plingeau ca nu mai ramasese mai nimic de furat. D-aia am si intrat in UE. In afara de cazul foarte probabil ca sinteti mai mult sau mai putin conectat la resursele sifonate de guvernarea corupta, „noi” nu repatriem nimic, repatriaza sistemul mafiot catre buzunare private.

 3. Ați votat PSDNL 55%, meritați tot ce primiți.

  • Mult mai bine decât cu USR și AUR! Ce? Voiai iar 10 august cu drogații aia bătându-se pe străzi?

  • Data viitoare 66%, în ciuda tinerilor frumoși și liberi rămași fără spirit civic.
   Dacă mai aveau spirit civic erau in piata Victoriei la un protest spontan :))

  • Mai @argonaut si @ionut, eu am fost in strada de nj de mii de ori, dar mi-am dat seama ca nu am cu cine si mai ales, nu am pentru cine. Mi-am luat frumos catrafusele, am vandut toate afacerile si activele si am parasit Romania. In viitorul apropiat voi deveni cetatean al altei tari. Si nu, nu am fost deloc drogat, baut sau nebun. Am fost pur si simplu frustrat de faptul ca desi bagam milioane de euro in Romania nu aveam posibilitatea sa merg pe o autostrada decenta, sa respir aer curat in oras, sa beneficiez de servicii de sanatate civilizate sau de educatie corespunzatoare pentru copiii tai. Ce produceam ajungea in buzunarele politicienilor, tutelor si putorilor.
   Mno, acum produc pentru alta tara. Insa, beneficiez de autostrazi cat cuprinde, respir aer curat, beau apa de la robinet, beneficiez de servicii de sanatate la un alt nivel, iar copii sunt extrem de incantati de scoala si de infrastructura sportiva.
   Prin urmare …

  • Da tu ce primești de la usr???

  • @Qui

   Cred ca asta vor face majoritatea oamenilor corecți si cu coloana vertebrala.

  • @Ionut „Drogatii care se bateau pe strazi” e nepretuita. Aveau „drogatii”, care by the way poarta Romania corupta, clientelara si asistata in spate, o placere nebuna sa dea cu capul in bastoanele jandarmilor de bine si sa traga cu nesat in piept gazele lacrimogene. Se bateau pe strazi cum s-au batut, inaintea lor, alta generatie de drogati cu tirnacoapele minerilor.

 4. Merită felicitați toți oamenii care au votat-o pe avocata mafiei. Ea face ce trebuie. Mafia poate dormi liniștită. Vicol veghează. Ei pot fura liniștiți.România progresează. În clasamentul țărilor care se dezintegrează. Din interior…

  • SINGURUL PROIECT PENTRU romania EXECUTAT CU MAXIMA DETERMINARE PRECIZIE SI UNIUNE: „SCAPAM TOTI, RAMANEM CU TOT CE AM FURAT SI NE FACEM LEGI SA NU MAI PUTEM FI PEDEPSITI”

 5. Bineînțeles că nu sunt amendamentele ei, de vreme ce interlopii ii fac agenda, și nu de ieri, de azi…

  • STATI ASA CA INCA N-A INTRAT HOTIA PARTIDULUI SI SECURITAII DE TOT LA SECRET.
   ACUM ESTE ETAPA FACEM LEGI SA PUTEM FURA FARA SA FIM PEDEPSITI.

  • Incep sa cred ca proiectul lui Ohannis e „Pas cu pas…catre Rusia”

 6. Deja le fac pe față! urmează încolonarea, călușul și la muncă pe câmpie!asta le așteaptă pe vite!

  • Direct incolonarea ca sa ne sug3ti pola
   Direct incolonarea ca sa ne sug3ti pola
   Si…HIP HIP POLA!
   Si…HIP HIP POLA!

 7. Să înțeleg că îi deranjează mult de tot pe PSD, pardon pe hoți, mitingurile spontane din piața Victoriei! Ne gândim cum să vă punem din nou în evidență cu mafia românească marca PSD PNL UDMR!

 8. INDIVIDA ASTA PUTE A SECURISM

 9. Deja tara asta e a mafiotilor. A scarbelor, javrelor, incultilor, plagiatorilor,boarfelor, amantelor, japitelor.
  E o tara pierduta.Cine mai poate, pleaca…cine nu, vai de ei.

 10. PARTIDUL SI SECURITATEA AU HOTARAT CA tara lor ARE NEVOIE DE HOTI NU DE AVERTIZORI DE INTEGRITATE.

 11. Legile UE,transpuse in dreptul intern,arata ca fata platinata a lui Vicol intr-o oglinda deformata.
  Interlopii au ajuns sa faca legi.Incetu cu incetu,restul lumii o sa fie tratata cum se cuvine unor venetici.Ei domina lumea cu opulenta si cu privirea aroganta.Cand îi vezi trebuie sa te comporti cu grija,ca nu cumva sa-i deranjezi cu privirea.Fereasca Dumnezeu sa ai vreun litigiu cu ei.Renunti din capul locului,chiar daca esti victima.

 12. Nu gasiti, va rog, si alta poza, mai de la distanta?

 13. Inca un pas, mare de data asta, spre esecul PNRR si ridicarea MCV!!
  Romania chiar „merita”!!!!
  Bravo dle prezident Haos, monstruoasa ta coalitie, de care esti tare mandru, duce Romania pe calea cea „buna”!!
  Prezidentul Haos, 7 Iunie 2022, „Coalitia isi face treaba cat se poate de bine”!!!

  E bine, bine, e foarte bineeeee!!!!!

  • Mamaie, iar ai scăpat din lanț? Cine i-a votat pe acești indivizi de au intrat în parlament?
   Bag sama că ai o slăbiciune pt prezident. Dormi cu poza lui sub pernă?
   Ai citit măcar un capitol din PNRR? Unul singur?
   Dar din Constituție?

 14. Hoțul și avocata lui paznic la oi! Asta face PSD! Iohanis nu vezi?

 15. Pe vremea comunistilor se numeau turnatori la securitate…acum se numesc avertizori de integritate…acelasi c..t…..

 16. Și Radu Nicolae se pare că este tot din specia celor care se sacrifică pentru salvarea românilor. Turnătorii și turnătoria este mult plăcută unora .

  • Daca tu spui ca vecinul tau fura pe rupte sau seful tau din firma publica ia spaga cat cuprinde inveamna ca esti turnator ? Am si eu o intrebare, cu cat esti platit sa torni asemenea tampenii ? Ca de platit banuiesc ca pot ghici cine te plateste.

  • In timp ce omerta e mult placuta altora.

  • Domnule Marius , TURNĂTORIA tot TURNĂTORIE rămâne . În cazul în care o persoană dorește să sesizeze o faptă , pe care o consideră că fiind ilegală , nu are decât să o facă cu nume , prenume și CNP .

  • @A310 Pai cine are curaj sa sesizeze cu nume si prenume ca directorul fura, cand directorul e conectat politic si are sanse mari sa-si aranjeze dosarul in justitie? Cine zboara la finalul povestii asteia?

  • @sile fara a ma lauda , in anul 2008 cand inca mai lucram in Romania intr-o societate comerciala , am facut plangere penala directorului tehnic , si nu m-a impuscat nimeni .
   Ma gandeam ca in cel mai rau caz , imi va inscena ceva si imi va desface contractul de munca .
   Eram sigur ca imi gaseam de munca in alta companie , dar nu si-a permis sa reactioneze pe fata , dar la fel de corect este faptul ca mi-a purtat sambetele .
   Daca ai onoare si coloana vertebrala faci sesizarea pe persoana fizica , fara sa fi las .
   Adica ori la bal , ori la spital .

  • @A310 Diferenta intre stat si privat… Daca lucrai intr-un spital, minister, primarie, nu cred ca mai erai asa curajos.
   Ori furturile mari in Romania, acolo se intampla, nu in societati comerciale.

  • @sile poate nu am fost suficient de explicit lucram într-o companie națională , deci este o societate comercială deținută în totalitate de guvern . Rămân la convingerea mea, că dacă ai onoare și coloană vertebrală îți asumi și riscuri . Pentru mine TURNĂTORIA rămâne TURNĂTORIE ., iar turnătorul pentru mine este o LĂTURĂ UMANĂ .

 17. Oameni buni, ăștia ne cufunda in sărăcie și dictatura și spun ca alții sunt de vina! Nu-i mai votați, ca ne nenorocim!

 18. Asta ca sa înțelegeți ce legi trebuie sa aplice justiția! Ticăloșii arată cu degetul spre magistrați, spre UE, spre Dumnezeu, in timp ce fac totul ca sa ne îngroape.

 19. La République Bananière de Roumanie.

  🌴🌴🌴🍌🦍🍌🦍🍌🦍🍌🌴🌴🌴

 20. După cum vedem,românii nu mai au nimic împotrivă să le fie țara administrată de impostori,borfași,violatori,pedofili,și țicniți.

 21. O grămadă de frustrați și handicapați funcționali pe aici,se vede că din toată înșiruirea de partide lipsește doar usr,doar ei sunt minoritatea „luminată” care știe adevărul,un partid înființat pe sloganuri ,fara argumente,o foarte mică minoritate dar foarte activa, plătiți că formatori de opinie,și gălăgioasă. Ceea ce se urmărește cu aceste propuneri este deblocarea inițiativelor politice și o aducere la normalitate. Nu este normal că orice om politic să nu poată face nimic de frica sistemului care creează dosare la comanda.

  • „Nici măcar n-au fost suficient de flexibili ca să își dea seama că amendamentele propuse la acest proiect de lege aruncă în aer PNRR. Tot ceea ce era prevăzut în proiectul de lege – texte, articole – a fost agreat cu Comisia Europeană, iar reprezentanții Ministerului de Justiție au repetat acest lucru obsesiv, că-s jaloane din PNRR. Nu au vrut să audă, au votat în bloc”, arată Radu Nicolae.”

   Uite ce scrie în articol. Analfabet funcțional ? Dap. Corupt ? Cu siguranță.

 22. CINE O STIE PE MADAMA ASTA STIE CE FEL DE PET ARDA ESTE…ESTE UN PERICOL PUBLIC.

 23. Directiva europeană trebuia pusă în legislația națională. Juriștii puterii au transformat-o după chipul și asemănarea lor, golind-o de conținut. Avertizorul (pârâciosul) nu mai are cum să-i deranjeze. Este făcută în stilul legii care îl apără pe Ciucă al nostru.

 24. Să se sesizeze forurile europene comunitare în legătură cu amendamentele introduse, care nu au format obiectul negocierilor cu ele.