G4Media.ro

Ziar german: Exclus ca Rusia să aibă vreun rol în înscenarea revoltei…

Sursa foto: Captură video - Twitter / Alex Kokcharov

Ziar german: Exclus ca Rusia să aibă vreun rol în înscenarea revoltei din Kazahstan. Pentru Putin, conflictul a apărut într-un moment total nepotrivit

Ziarul german DIE TAGESZEITUNG analizează revolta înăbușită în sânge de autoritățile din Kazahstan și arată că mișcarea de protest a venit într-un moment nepotrivit pentru președintele rus Vladimir Putin, forțat să intervină rapid pentru a pune capacul pe nemulțumirile populației.

Urmărește cele mai noi producții video G4Media

- articolul continuă mai jos -
  • Analiza DIE TAGESZEITUNG, preluată de Rador:

Autorităţile din Kazahstan anunţă 164 de morţi, iar în plus peste 2.200 răniţi şi 6.000 arestări. Dar tot nu ştim încă ce se petrece acolo cu adevărat. Este vorba despre o revoltă spontană declanşată de scumpirea combustibilului? Sau protestele au fost planificate fie de forţele de opoziţie din aparatul de stat, sau de forţele societăţii civile? Câţi civili şi-au pierdut viaţa şi câţi poliţişti şi militari?

Stăpânii autocraţi ai ţării nu fac parte dintre cei în cifrele cărora se poate avea încredere şi cu atât mai puţin în asigurările lor că rebelii sunt de fapt nişte „terorişti”. Kazahstanul este o gaură neagră în această lume, atât de plină de reţele şi aparent mereu informată în privinţa tuturor evoluţiilor, încât nu poate fi calificată corect.

Un lucru este cert. Pentru preşedintele rus conflictul a apărut într-un moment total nepotrivit. De aceea se poate exclude că Moscova ar fi avut un rol în înscenarea revoltei. Eforturile lui Vladimir Putin în politica externă – fie din punct de vedere militar, fie diplomatic – sunt îndreptate la acest moment către Ucraina care ar urma, conform voinţei sale, să se transforme din nou în curtea din spate a Rusiei şi să nu ajungă în niciun caz în sfera de influenţă a Vestului.

Relaţii instabile în sudul Rusiei sunt aici total nepotrivite, mai ales că în ţările vecine există pericolul unei „contaminări” democratice. Kazahstanul face parte din această curte din spate a Rusiei şi este legată de Moscova de un acord militar comun. De aceea nu este foarte surprinzător că acolo ordinea, în sensul lui Putin, este menţinută acum de paraşutişti ruşi.

Dominaţia Moscovei în Kazahstan este acceptată mai mult sau mai puţin şi în Occident – protestele SUA, NATO şi UE nu depăşesc limitele. Acest lucru este tragic pentru oamenii care au demonstrat în Almatî împotriva clicii dominante şi care sunt acum arestaţi sau poate că au şi murit. Dar politica internaţională este interesată prea puţin de drepturile omului.

Traducerea: Imola Stănescu / Sursa foto: Captură video – Twitter / Alex Kokcharov

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

8 comentarii

  1. Mai degraba turistii rusi.

  2. Le-a spus lor Putin asta și l-au și crezut pe cuvînt. Măi, măi…

  3. Peste tot rușii acționează rapid, deoarece au armată nu purtători de uniformă, și sunt comandați de la un singur buton. NATO care este o alianță de state nesigure, nu o forță militară, acționează de la 29 de butoane, însă majoritatea de teamă nu vor fi apăsate iar în situații mai periculoase nu se va apăsa pe nici un buton de teama propiilor popoare-precizare ambasador NATO pe un post TV.

    • OTSC e o adunătură de dictaturi îngrozite că vor fi răsturnate de propriile popoare. Belarus, Kazakstan, urmează Rusia.

  4. Pai cum sa regizeze rusii asa ceva, ca s PR osti😀😀😀. Voi și stăpânii voștri amerloci sunteti specialiști în regizat lovituri de stat camuflate n asa zise revoluții portocalii. Acum îs roz, știm noi de ce😀😀😀