G4Media.ro

Zelenski anunță crearea instituției avocatului poporului pentru soldați, în ziua în care…

sursa foto: Facebook/ Volodimir Zelenski

Zelenski anunță crearea instituției avocatului poporului pentru soldați, în ziua în care Curtea Penală Internațională și-a deschis birou în Ucraina

Preşedintele Volodimir Zelenski a anunţat joi seara demersuri pentru crearea unei noi instituţii în Ucraina, un avocat al poporului pentru sectorul militar, spunând că este nevoie de un sistem puternic de protecţie a drepturilor omului pentru soldaţi. Anunţul vine în ziua în care Curtea Penală Internaţională, care a emis un mandat de arestare pentru Vladimir Putin, şi-a deschis un birou în Ucraina, transmite News.ro.

„Astăzi, aş dori să remarc activitatea comună a lui Rustem Umerov (noul ministru al apărării – n.r.) şi a comisarului pentru drepturile omului din Verhovna Rada (parlamentul ucrainean – n.r.), Dmitro Lubinţev, cu privire la o instituţie nouă, cum ar fi un ombudsman militar. Acest lucru este cu adevărat necesar. Avem nevoie de un sistem puternic de protecţie a drepturilor omului pentru soldaţi chiar în sectorul apărării”, a declarat Volodimir Zelenski în discursul video de joi seara.

El şi-a informat compatrioţii că a avut în cursul zilei o întâlnire cu noul ministru al apărării, cu care a discutat „câteva aspecte cheie”.

Este vorba despre „deciziile pe care societatea noastră, în general, şi soldaţii ucraineni, în special, le aşteaptă de la Ministerul Apărării”, a precizat Zelenski. „Ministrul le va prezenta atunci când toate detaliile vor fi puse la punct”, a adăugat el.

„Astăzi avem un rezultat bun în cooperarea noastră cu Curtea Penală Internaţională, un rezultat care aduce mai aproape răspunderea pentru crimele de război ruseşti”, a mai spus Zelenski, anunţând că în Ucraina a fost deschis un birou de teren al Curţii Penale Internaţionale. El a precizat că este cea mai mare reprezentanţă a Curţii în afara sediului de la Haga.

„Şi este foarte bine că există o cooperare deplină şi coordonată între Procuratura Generală, toate instituţiile ucrainene de aplicare a legii şi Curtea Penală Internaţională. Acest tip de cooperare este cel care ne ajută să aducem mai aproape momentul justiţiei pentru Ucraina şi pentru toţi oamenii noştri care au suferit din cauza acestui război – momentul condamnărilor legale şi meritate pentru criminalii ruşi”, a comentat Zelenski.

În final, el a felicitat Serviciul de Securitate al Ucrainei şi Marina pentru ceea ce a calificat drept un „triumf foarte semnificativ” – distrugerea unui sistem de apărare aeriană rusesc pe teritoriul Crimeei.

La începutul discursului, Zelenski felicitase tanchiştii de ziua lor spunând că „este foarte important” ca trupele de tancuri să facă progrese în mod constant, să se antreneze şi să folosească tancuri mai avansate şi mai moderne în luptă. „Vom avea tancuri (americane – n.r.) Abrams sub steaguri ucrainene – adăugăm în mod constant forţă soldaţilor noştri”, a punctat el.

Săptămâna trecută s-a aflat că tancurile M1 Abrams promise de Washington, care trebuiau să sosească în toamnă în Ucraina, vor întârzia, la cererea Kievului, care a solicitat ca antrenamentul trupelor sale să fie prelungit.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...