G4Media.ro

Zbor istoric al lui Joe Biden din Israel în Arabia Saudită, unde…

Sursa foto: House of Saud (houseofsaud.com)

Zbor istoric al lui Joe Biden din Israel în Arabia Saudită, unde se va întâlni cu Mohammed bin Salman, „proscrisul” care revine în atenția liderilor occidentali

Președintele american Joe Biden a părăsit vineri Israelul cu un prim zbor direct spre Arabia Saudită, punctul culminant al primului său turneu în Orientul Mijlociu, transmite agenția AFP, citată de boursorama.com.

Air Force One a decolat după-amiaza de pe aeroportul Ben Gurion din Tel Aviv, unde liderii israelieni l-au întâmpinat pe Biden, și urmează să aterizeze în prima parte a serii la Jeddah, în vestul Arabiei Saudite.

Cu puțin timp înainte de deplasarea sa în monarhia din Golf, au fost publicate două știri cheie: Israelul a declarat că nu are „nicio obiecție” față de transferul a două insulițe strategice către Arabia Saudită, iar Arabia Saudită a anunțat că își va deschide spațiul aerian pentru „toți transportatorii”, inclusiv israelieni, o decizie „istorică” pentru Joe Biden.

Aceste două inițiative ar putea, potrivit analiștilor, să deschidă calea unei posibile apropieri între Arabia Saudită și Israel, țară care și-a normalizat relațiile în 2020 cu două țări aliate ale regatului saudit: Emiratele Arabe Unite și Bahrein.

„Acesta este un prim pas”, a declarat premierul israelian Yair Lapid, „mulțumind” Arabiei Saudite pentru această măsură.

Anunțul saudit a fost făcut înainte de zborul direct Tel Aviv/Jeddah (vest) fără precedent al lui Biden, primul de acest fel din Israel către Arabia Saudită, care nu recunoaște oficial statul evreu. Predecesorul său, Donald Trump, a zburat în direcția opusă, din Arabia Saudită spre Israel.

În urma a două zile de schimburi deschise și călduroase cu aliații săi israelieni și de discuții cu președintele palestinian Mahmoud Abbas, Joe Biden va aborda partea cea mai strategică și poate și cea mai complexă a călătoriei sale, Arabia Saudită, o putere petrolieră acuzată de ONG-uri de încălcări grave ale drepturilor omului.

Pe când era candidat, Joe Biden promisese să facă din acest regat un „paria” din cauza asasinării jurnalistului și criticului saudit Jamal Khashoggi. Și, odată ales, a declasificat un raport privind responsabilitatea prințului moștenitor saudit Mohammed bin Salman (MBS) în această crimă.

Vineri, la Jeddah, Biden se va întâlni cu regele Salman și va participa apoi, împreună cu echipa sa, la discuții cu MBS, liderul de facto al regatului, și cu miniștrii saudiți.

Revanșa proscrisului

Le Monde comentează acest eveniment într-un articol cu titlul „Mohammed bin Salman, revanșa proscrisului”, în care notează că izolarea internațională a liderului saudit a durat aproape patru ani, din toamna anului 2018 până în vara anului 2022.

După vizita președintelui francez, Emmanuel Macron, în Arabia Saudită în decembrie 2021, apoi cea a premierului britanic, Boris Johnson, în martie, vizita președintelui american, Joe Biden, la Jeddah, vineri 15 iulie, completează revenirea pe scena internațională a fiului regelui Salman, în vârstă de 36 de ani.

Joe Biden încearcă atât să rămână fidel apărării drepturilor omului, cât și să convingă regatul să deschidă porțile producției de petrol. Miza: reducerea prețului la galonul de benzină în perspectiva alegerilor de la mijlocul mandatului din SUA.

Sâmbătă, Biden va participa la un summit al liderilor monarhiilor arabe din Golf, la care vor participa și alți lideri arabi.

De asemenea, el va participa la un summit al monarhiilor arabe din Golf, la care vor participa și alți lideri arabi și care va fi o ocazie de a face presiuni pentru normalizarea relațiilor dintre Israel și mai multe țări arabe, pentru a contracara Iranul.

„Domnule președinte (Biden), vă veți întâlni cu liderii Arabiei Saudite, Qatarului, Kuweitului, Omanului și Irakului. Aș vrea să le spun tuturor: brațele noastre sunt larg deschise pentru pace!”, a afirmat Lapid.

Cu toate acestea, clasa politică palestiniană se opune normalizării relațiilor dintre Israel și țările arabe, atât timp cât conflictul israeliano-palestinian nu este rezolvat.

Ajutor pentru palestinieni

Înainte de a merge în Arabia Saudită, Joe Biden a vizitat vineri spitalul Augusta Victoria din Ierusalimul de Est, sectorul palestinian al Orașului Sfânt ocupat de Israel, unde a anunțat un ajutor de 100 de milioane de dolari pentru rețeaua spitalicească locală.

El s-a întâlnit apoi cu Abbas la Betleem, în Cisiordania ocupată de Israel. Demonstranții îl așteptau cu pancarte care cereau „dreptate” pentru Shireen Abu Akleh, un reporter americano-palestinian ucis în timp ce acoperea o operațiune militară israeliană în Cisiordania.

În cadrul unei conferințe de presă, Biden a anunțat un plan de modernizare a conexiunilor de internet wireless în Cisiordania și Gaza, o enclavă palestiniană aflată sub blocadă israeliană, la 4G.

În timp ce și-a reiterat poziția potrivit căreia nu există „în acest moment” condițiile necesare pentru a relua procesul de pace israeliano-palestinian, care este blocat din 2014, el a sugerat că impasul nu poate continua.

„Nu vom renunța niciodată să lucrăm pentru pace. Trebuie să existe un orizont politic pe care poporul palestinian să îl poată măcar vedea sau simți pentru viitor. Nu putem permite ca disperarea să ipotecheze viitorul”, a declarat Biden.

Abbas a insistat asupra măsurilor politice pentru a pune capăt la ceea ce el a numit „apartheidul” israelian în teritoriile palestiniene ocupate.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

1 comentariu

  1. Acum cu criza energetică sunt buni și „proscrișii” arabi. Tot petrolul săracul face istoria la americani.