G4Media.ro

Washingtonul „lucrează pentru a clarifica poziţia Turciei”, după ce preşedintele Erdogan a…

Washingtonul „lucrează pentru a clarifica poziţia Turciei”, după ce preşedintele Erdogan a ameninţat că va bloca aderarea Finlandei şi Suediei la NATO

Washingtonul „lucrează pentru a clarifica poziţia Turciei”, după ce preşedintele Recep Tayyip Erdogan a ameninţat că va bloca aderarea Finlandei şi Suediei la NATO, a afirmat vineri purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, Jen Psaki, notează AFP, citată de Agerpres.

Aderarea viitoare a acestor două ţări a primit „un sprijin larg” din partea altor membri ai Alianţei Atlantice, a subliniat ea.

Finlanda şi Suedia pot fi admise numai după votul unanim al membrilor existenţi.

Anunţul preşedintelui turc a temperat entuziasmul legat de acest proces susţinut până în prezent de majoritatea membrilor NATO, printre care Statele Unite, şi de secretarul general al Alianţei, Jens Stoltenberg, care s-a declarat pregătit să întâmpine „cu braţele deschise” cele două ţări nordice.

Statele Unite caută „să înţeleagă mai bine poziţia Turciei”, a precizat purtătorul de cuvânt al Pentagonului, John Kirby, afirmând că ţara este „un aliat valoros al NATO” şi că „acest lucru nu s-a schimbat”.

Turcia „a fost implicată şi eficientă în încercarea de a stabili un dialog între Rusia şi Ucraina şi a oferit asistenţă Ucrainei”, a adăugat John Kirby. „Deci nu se schimbă nimic în ceea ce priveşte poziţia sa în alianţa NATO”, a continuat el.

Recep Tayyip Erdogan a spus nu vrea „să se repete aceeaşi eroare ca cea comisă prin aderarea Greciei”, un vecin cu care Turcia are istoric relaţii complicate.

De asemenea, el a acuzat cele două ţări nordice că servesc drept refugiu pentru teroriştii din PKK, Partidul Muncitorilor din Kurdistan, considerată organizaţie teroristă de Ankara, dar şi de Uniunea Europeană şi Statele Unite.

Pentru unii analişti, Turcia ar putea căuta să profite de un avantaj tactic pentru a obţine o contrapartidă de la membrii Alianţei.

Ankara doreşte mai ales să achiziţioneze avioane de luptă americane F-16, precum şi piesele de schimb necesare pentru întreţinerea şi modernizarea aparatelor F-16 pe care le are deja.

Iniţial, Turcia a comandat şi a plătit 1,4 miliarde de dolari pentru o comandă de avioane de luptă nedetectabil F-35, niciodată livrate.

Contractul întreg a fost îngheţat de Statele Unite în 2019 după achiziţionarea de către Turcia a sistemului antirachetă rusesc S-400, perceput ca o ameninţare pentru F-35.

Washingtonul a exclus atunci Turcia din acest program militar avansat, reaminteşte AFP.

Sursa foto: NATO.int

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

10 comentarii

 1. un santajist la fel ca Putler. Vrea bacsis!

 2. SUA si UE au crezut ca toti sunt sclavi si pot face ce vor

  Turcia si Ungaria le demonstreaza ca nu merge cu ei. Sa vedem cum se milogesc acum suedezii de turci

  • Corect. Nu merge cu nebunii… Sclavi la putler

  • Ma rș dr acu cu idi otii tai. Ambii cu apucaturi dictatoriale la fel ca idolul lor, putin. Cat creier sa aveti (sau sa nu aveti) sa admirati astfel de scur suri?

  • Ai dreptate, cu Turcia nu merge fără peșcheș.
   Cu Ungaria nu merge fără aprobare de la Putler.

  • Mai Mihaita da pr0st mai esti, sclaveti sunteti voi care sunteti sub bocancul lui Phutler, ca ruznacu iti da bombe’n cap daca nu le faci jocul, dar la voi, la pezedehaur, e mai greu cu bostanu.

 3. Încet ,încet istoria se repetă ,Turcia va fi din nou , un imperiu otoman( Adım,adım Türkiye yeni Osmanlı imparatorluğu olaceak) Yaşasın Türkiye !

 4. Da, poate asa ne dati ocazia sa luam Constantinopolul inapoi si sa va trimitem de unde ati venit …

 5. Jura-te că că Turcia a început cu șantajul!
  Cine a încercat să de-a lovitură de stat în Turcia și cine a șantajat Turcia cu oprirea livrării de armament deja plătit. Cine șantajează pe cine cu oprirea furnizării de armament nou și piese d schimb pentru cel livrat?
  Nu toți sunt sclavi fara condiții că România.