G4Media.ro

Vladimir Putin și Xi Jinping au inaugurat online construirea în comun a…

Sursa foto: Kremlin.ru

Vladimir Putin și Xi Jinping au inaugurat online construirea în comun a unor noi reactoare nucleare în China

Preşedinţii chinez şi rus, Xi Jinping şi Vladimir Putin, au salutat miercuri, într-o videoconferinţă, începerea lucrărilor de construcţie a unui proiect comun de energie nucleară, relatează dpa şi AFP, citate de Agerpres.

Cei doi lideri au lansat online „lucrările de turnare a betonului în fundaţiile” noilor reactoare ale centralelor nucleare de la Tianwan şi Xudabao, construite în China în parteneriat cu agenţia rusă Rosatom, se menţionează într-un comunicat al Kremlinului.

Rusia va construi în total patru noi reactoare, două la centrala existentă de la Tianwan, ridicată împreună cu Rosatom şi care funcţionează deja din 2007, şi alte două la centrala de la Xudabao, aflată în construcţie.

Vladimir Putin a precizat că noile reactoare urmează să devină operaţionale în 2026-2028.

„Specialişti ruşi şi chinezi lucrează la un proiect comun realmente istoric”, a spus liderul de la Kremlin. „Se construiesc reactoare nucleare puternice şi moderne de concepţie rusă care răspund tuturor exigenţelor în materie de siguranţă şi mediu”, a subliniat Putin.

Acest lucru „va permite cu adevărat ţărilor noastre să contribuie într-un mod semnificativ la aprovizionarea pieţelor mondiale cu energie curată, la reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră şi la punerea în aplicare a agendei climatice internaţionale”, a adăugat preşedintele rus.

„Putem spune că relaţiile ruso-chineze au ajuns acum la cel mai înalt nivel din istorie”, a mai spus el.

La eveniment au mai asistat din partea Rusiei vicepremierul responsabil cu energia, Aleksandr Novak, şi directorul Rosatom Aleksei Lihacev.

Lucrările începute miercuri sunt urmarea unor acorduri semnate în 2018, în timpul unei vizite a lui Vladimir Putin la Beijing, şi care potrivit media ar avea o valoare de 2,9 miliarde de dolari.

China dispune în prezent de 50 de reactoare nucleare funcţionale şi alte 17 se află în construcţie, pentru a contribui la satisfacerea nevoilor de energie ale populaţiei sale de 1,4 miliarde, energia nucleară reprezentând în momentul de faţă circa 5% din total.

Sursa foto: Kremlin.ru

 

Citește și...

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

4 comentarii

  1. Putin vrea sa le faca chinezilor reactoare ca la Cernobil 🙂

    • putler ridica reactoare nucleare in Ungaria si Serbia, aproape de Romania
      problema ungara trebuie adresata si rezolvata in cadrul NATO si UE, ungaria si ungurii sunt un cal troian filorus, mai au putin si se convertesc la ortodoxism rusesc din ura fata de europa si romania

  2. De ce interesează știrea asta pe cititorii din România? Va rugam nu mai promovati stiri despre rusi si chinezi decat daca ne afecteaza in mod direct.

  3. Alianta ruso chineza va domina secolul 21. Felicitari !