G4Media.ro

Vlad Voiculescu, ministrul Sănătății, susține că a pornit demersurile privind transparentizarea datelor…

Vlad Voiculescu, ministrul Sănătății, susține că a pornit demersurile privind transparentizarea datelor privind evoluția pandemiei și a vaccinării

Ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu, a afirmat miercuri că a pornit deja demersurile pentru transparentizarea datelor despre evoluţia pandemiei de COVID-19 şi a campaniei de vaccinare, cerută de mai multe organizaţii din societatea civilă într-o scrisoare deschisă.

„Am citit scrisoarea semnată de cele 21 de organizaţii din societatea civilă care cer transparenţă cu privire la datele despre evoluţia pandemiei de COVID-19 şi a campaniei de vaccinare. Pot doar să spun că organizaţiile neguvernamentale îşi doresc ceea ce îmi doresc şi eu: transparenţă, date în format deschis, o comunicare reală între Ministerul Sănătăţii şi oameni. Am pornit deja demersurile pentru transparentizarea datelor menţionate în scrisoarea deschisă şi în cel mai scurt timp vom reveni cu veşti bune”, a scris Voiculescu pe pagina sa de Facebook.

Organizaţiile semnatare ale scrisorii i-au cerut ministrului Sănătăţii că onoreze promisiunea de transparenţă şi să „publice deschis, actualizat în mod regulat şi într-o manieră prietenoasă datele relevante” privind pandemia COVID-19 şi campania de vaccinare.

„În curând, se face un an de când pandemia COVID-19 afectează şi ţara noastră. În aceste luni, nu credem să fi existat persoane care să nu fi fost interesate de modul în care această pandemie le-a ameninţat sănătatea proprie şi pe a celor dragi. Şi, totuşi, în tot acest timp, autorităţile au comunicat cu cetăţenii într-o manieră cel puţin rudimentară, prin comunicate seci, cu cifre puţine, prezentate într-o manieră neintuitivă. În lipsa informaţiilor coerente şi accesibil prezentate, în rândul populaţiei s-a instalat confuzia, au înflorit teoriile conspiraţioniste şi a scăzut încrederea în autorităţi”, afirmă semnatarii scrisorii.

Reprezentanţii organizaţiilor au solicitat printre altele să se comunice numărul de persoane externate vindecate/judeţ/zi, numărul de persoane decedate/judeţ/zi, numărul de persoane COVID-19 spitalizate în secţiile ATI/judeţ/zi şi numărul total de pacienţi ATI/judeţ/zi, numărul de cazuri active/judeţ/zi, numărul de persoane testate/judeţ/zi, tipul de teste utilizate (RT-PCR, teste rapide) – proporţie din pacienţii testaţi judeţ/zi, provenienţa persoanelor testate (autoizolare, carantină, testare voluntară, testare la prezentarea la spital pentru acordarea de îngrijiri medicale, testare de rutină la locul de muncă) – exprimată în numere absolute, defalcate pe judeţ, dar şi raportul dintre numărul de persoane testate pozitiv/numărul de persoane testate/zi şi numărul de pacienţi confirmaţi, dar asimptomatici sau cu forme foarte uşoare.

Totodată, organizaţiile semnatare mai cereau şi transparenţă privind vaccinarea, precum numărul total de reacţii adverse înregistrate la nivelul centrelor de vaccinare/judeţ/zi, defalcate pe reacţii comune/minore şi reacţii majore, numărul de doze de vaccinuri livrate/judeţ, defalcate pe tip de vaccin, procentul de vaccinare în rândul personalului sanitar/judeţ/zi, numărul de doze disponibile zilnic la nivelul fiecărui centru de vaccinare.

sursa foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

9 comentarii

 1. Ar fi foarte necesar si nr zilnic al persoanelor infectste pe fiecare localitate, ptr ca noi traim in localitati. Mai putin imi sunt de folos datele la nivel de judet.

 2. Ziceți bă, de Firea și de Trump.
  Nu vedeți ca nu comentează nimeni și vă citesc din ce în ce mai puțini haștagi?

  PS: De valiza lui Dragnia, ce mai știți?

  • Valiza e in magazia de probe a EPPO, dar nu cred că se va așeza prea mult praf de Luxemburg pe ea, așa că nea Alifie o să aibă parte de distracție mult timp de acum inainte…

  • de „masacrul de la 10 august” cum mai comenteaza?

 3. Bine era daca ne spuneati si care sunt cele 21 de ONG-uri. Pentru ca daca sunt doar niste grupari oarecare, bagatoare de seama, nu foloseste nimanui sa fie suprainformate pe acest subiect. Astfel de date detaliate pot fi de folos unor grupuri de lucru academice sau de specialisti care pot interpreta corect ceea ce primesc. Altfel, niste nestiutori vor citi gresit si vor interpreta aiurea. Comenteaza cineva ca i-ar folosi sa stie numarul de infectati pe localitate. Nu cred ca e asa. Daca ar sti, de exemplu, un cetatean ca in localitatea lui ieri nu a fost niciun infectat ce ar face, ar trage o petrecere cu lautari?

  • Acele organizații și ONG sunt grupurile de lucru ale marilor companii farmaceutice care au nevoie de date și informații pentru a ști unde trebuie sa acționeze. Dictatura medicală care ne așteaptă e mai grava decât cea ideologică.

 4. Ce pretentii au si ONG-urile astea si chiar si Vlad!
  Pai voi vreti sa inceapa sa lucreze cumnatul lui X, amanta lu y, voi chiar vreti sa puneti autoritatile judetene sa lucreze pt cetatean???
  Pai asa la general pe tara mai acoperim si noi din lenea lor ca nu se vad lenesii si incompetentii asa tare.

 5. Sper ca promisiunile domnului ministru sa se concretizeze.
  Sugerez ca in comunicatele destinate opiniei publice sa fie publicati indicatori generali iar in comunicate distincte, saptamanale, sa fie publicati toti indicatorii mentionati in declaratiile domnului ministru si solicitate de cele 21 de organizatii. Sugerez publicarea in aceste din urma comunicate a datelor asupra NUMARULUI de decese prin Covid-19 saptamanal, pe sexe si grupe CINCINALE de varsta, pentru a putea determina indicatorii mortalitatii pe grupe cincinale de varsta si compara apoi cu indicatorii mortalitatii generale de la INS. Ar fi un real castig pentru cunoasterea fenomenului. Publicarea doar a structurii deceselor pe grupe de 10 ani de varsta (in rapoartele INSP/CNSCBT) nu poate oferi posibilitatea determinarii indicatorilor la care m-am referit. INS a inceput sa publice datele respective pe grupe cincinale de varsta pentru toate decesele, pe luni.

  Cu stima,

  Prof. Vasile Ghetau

 6. Date transparente si despre efectele adverse ale vaccinurilor, numarul de bolnavi si decedati cu covid vaccinati!

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.