G4Media.ro

Viorica Dăncilă, criticată și contrazisă de secția pentru procurori din CSM: Afirmaţie…

Viorica Dăncilă, criticată și contrazisă de secția pentru procurori din CSM: Afirmaţie gravă, nesusţinută factual şi nepermisă într-un stat de drept

Secţia pentru procurori din CSM o critică într-un comunicat adoptat cu majoritate pe Viorica Dăncilă pentru mai multe declarații făcute miercuri în plenul Parlamentului European. Astfel, procurorii din CSM explică de ce e incorectă afirmația potrivit căreia majoritatea magistraților au dosare penale, adăugând că aceasta ”reprezintă o afirmaţie gravă, nesusţinută factual şi nepermisă într-un stat de drept”.

Procurorii inventariază mai multe declarații ale premierului pe care le consideră eronate, precum rata de achitări sau modul de evaluare a probelor de către judecători.

Comunicatul integral:

Secţia pentru procurori, cu majoritate a luat act cu îngrijorare de declaraţiile publice ale prim-ministrului din data de 3 octombrie 2018, din Plenul Parlamentului European, privind funcţionarea sistemului judiciar din România.

Acreditarea ideii că prin îndeplinirea de către procurori a obligaţiei legale de a înregistra orice sesizare adresată de justiţiabili, inclusiv plângerile vizând magistraţii (peste 98% din aceste dosare penale au la bază o astfel de modalitate de sesizare), se creează un sistem de presiune asupra magistraţilor vizaţi de aceste plângeri, reprezintă o afirmaţie gravă, nesusţinută factual şi nepermisă într-un stat de drept.

Atribuirea unor conotaţii negative generale soluţiilor de achitare, care în România se încadrează în limitele normale la nivel european, este un demers de natură a decredibiliza întreaga activitate a Ministerului Public.

Secţia subliniază faptul că toate probele administrate în cursul urmăririi penale sunt supuse evaluării, sub aspectul legalităţii, numai judecătorilor. Afirmaţia că soluţiile pronunţate de magistraţi s-ar dispune dincolo de o astfel de evaluare făcută exclusiv de judecători, în afara cadrului legal ori ca efect al unor presiuni de orice natură, are un real potenţial de afectare a independenţei, prestigiului şi credibilităţii justiţiei.

Secţia asigură că procurorii îşi exercită atribuţiile în conformitate cu rolul lor constituţional de apărare a ordinii de drept şi a drepturilor şi libertăţilor cetăţeneşti, având ca unic temei legea.

Secţia pentru procurori reiterează imperativul unui mesaj public echilibrat şi responsabil care să consolideze încrederea cetăţeanului în actul de justiţie, îndatorire care revine deopotrivă tuturor reprezentanţilor instituţiilor publice.

Context:

G4Media.ro a făcut o trecere în revistă a principalelor teme ale propagandei PSD-ALDE în contextul audierilor din Parlamentul European.

Foto:

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

3 comentarii

 1. Puțin câte puțin vin ,,dezminciunirile” pentru mamiferul ,,proasta supremă” Crede cineva că o să-și piardă pofta de mâncare sau că o n-o să doarmă la noapte ??

  Incredibil !!!
  Proasta supremă veorica se face de rușine în PARLAMENTUL EUROPEAN (unde un sănătos mintal ar vrea să triumfe în aplauze)
  O PRINDE CU MINCIUNA toată Europa și ea pur și simplu stă să-și încaseze flegmele.

  Din când în când își mai aranjează coafura.

 2. Penalilor de magistrati ce sunteti!

 3. SINISTRUL TERICEANU MAI ARE PUTIN SI O IA ACASA PE VASILICA. IA-O TERICENE SI PUNE-O IN DULAP.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.