Vineri încep Jocurile Olimpice de Iarnă de la Beijing / Țările occidentale boicotează diplomatic evenimentul / Tibetanii protestează în faţa sediului Comitetului Olimpic Internaţional
Ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice de Iarnă este programată vineri, de la ora locală 20:00 (14:00 la Bucureşti), pe Stadionul Olimpic ”Cuib de Pasăre”, care a găzduit şi ceremoniile de deschidere şi închidere ale Jocurilor din 2008, informează Agerpres.
Nu mai puţin de 91 de delegaţii sportive vor participa la eveniment, circa 2.900 de sportivi se vor întrece în 109 probe (şapte probe în plus faţă de 2018) în care se vor acorda medalii, la 15 discipline: patinaj artistic, patinaj viteză, patinaj viteză pe pistă scurtă – short-track, schi alpin, schi fond, schi acrobatic, combinată nordică, sărituri cu schiurile, snowboard, bob, skeleton, biatlon, curling, hochei pe gheaţă şi sanie. Haiti şi Arabia Saudită îşi vor face debutul la Olimpiada de iarnă.
Numărul bazelor olimpice care vor găzdui întreceri este de 13, în zonele Beijing, Yanqing şi Zhangjiakou, fiecare având un Sat Olimpic.
Medaliile care le vor fi înmânate sportivilor pe podium la Jocurile Olimpice de iarnă 2022 se inspiră din vechi pandantive chinezeşti de jad, conform comitetului de organizare şi Comitetul Internaţional Olimpic (CIO), citate de AFP. Medaliile de aur, de argint şi de bronz, numite „Tong Xin” („Împreună suntem unul”), sunt alcătuite din cele cinci inele olimpice gravate în centru pe partea din faţă a medaliilor.
Pe 17 ianuarie, pe fondul creşterii infectărilor în China şi al primului caz detectat de varianta Omicron la Beijing, s-a anunţat că vânzările de bilete pentru publicul larg vor fi anulate şi că spectatorii vor fi admişi numai pe bază de invitaţie.
Personalul medical prezent la siturile competiţiilor de la Beijing ajunge la 1.140 persoane, alături de 74 de ambulanţe.
Statele Unite, Marea Britanie şi alte ţări aliate au iniţiat un boicot diplomatic al JO 2022, legat de situaţia drepturilor omului în China. Organizaţiile pentru drepturile omului au criticat mult timp Comitetul Internaţional Olimpice pentru că a atribuit Chinei Jocurile din această iarnă, invocând modul în care este tratată populaţia uigură şi alte grupuri minoritate, pe care Statele Unite l-a calificat drept genocid. China a negat însă acuzaţiile de încălcare a drepturilor omului.
România va participa la Jocurile Olimpice de iarnă 2022 cu 22 de sportivi, la sanie, bob, schi alpin, schi fond, sărituri cu schiurile, biatlon şi patinaj viteză. Cei doi sportivi care vor purta drapelul tricolor la ceremonia de deschidere a Jocurilor sunt Raluca Strămăturaru (sanie) şi Paul Pepene (schi fond).
Cinci sute de tibetani au manifestat joi în faţa sediului Comitetului Olimpic Internaţional (CIO) din Lausanne pentru a protesta împotriva organizării Jocurilor Olimpice de iarnă de la Beijing, care încep vineri, transmite AFP, preluat de Agerpres.
Manifestaţia a fost condusă de un activist cu steagul tibetan pe spate, care s-a deplasat pe schiuri de care era târât drapelul Chinei.
Veniţi din toată Europa, protestatarii au parcurs distanţa de trei kilometri de la sediul CIO până la Muzeul Olimpic în ajunul ceremoniei de deschidere a Jocurilor Olimpice de iarnă de la Beijing.
Artistul tibetan Loten Namling, care locuieşte în Elveţia de 32 de ani, a condus protestul pe schiurile pe care era scris cuvântul „libertate”.”Motivul pentru care trag după mine drapelul chinez este pentru că mi-a distrus ţara China, China mi-a distrus cultura. Să îşi dea seama cât de greu ne este”, a spus el.”Nu ar trebui niciodată ca organizarea Jocurilor Olimpice să fie acordată ucigaşilor în masă şi dictatorilor. Este timpul să spunem stop”.
Tibetanii denunţă cucerirea ţării lor, alipită de facto Chinei în 1951, şi acuză de represiune religioasă şi culturală guvernul central de la Beijing.
Sursa foto: Twitter / Olimpics
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
2 comentarii