G4Media.ro

Viktor Orban: Ungaria nu va sprijini Kievul în nicio problemă internațională până…

sursa foto: Facebook/ Orban Viktor

Viktor Orban: Ungaria nu va sprijini Kievul în nicio problemă internațională până când nu va restabili drepturile etnicilor maghiari

Ungaria nu va sprijini Kievul în nicio problemă în afacerile internaționale până când „Ucraina nu va restabili drepturile anterioare ale etnicilor maghiari de pe teritoriul său”, a declarat luni premierul ungar Viktor Orban, în fața parlamentului de la Budapesta, scrie The Guardian.

Ungaria a intrat în conflict cu Ucraina din cauza a ceea ce consideră a fi restricții asupra drepturilor celor aproximativ 150.000 de etnici maghiari de a-și folosi limba maternă, în special în educație, relatează Reuters, după ce Ucraina a adoptat în 2017 o lege care restricționează utilizarea limbilor minorităților în școli.

AFP a relatat anterior că reformele au forțat magazinele, restaurantele și industria serviciilor să se adreseze clienților în ucraineană, cu excepția cazului în care clienții cer în mod expres altceva.

De asemenea, a reglementat utilizarea limbii naționale în cultura ucraineană, ceea ce înseamnă că alte limbi pot fi folosite în teatre doar în cazuri de „necesitate artistică”.

Un articol din Open Democracy a afirmat că este vorba de „o altă încercare de a diviza cetățenii ucraineni” și că, deși „ar fi posibil să se schimbe unele dintre problemele legii prin amendamente ulterioare… este imposibil să se schimbe mesajul pe care autoritățile ucrainene l-au transmis”.

Oficialii de la Kiev au declarat că inițiativa vizează revitalizarea unei limbi naționale care a fost subjugată mai întâi în timpul Imperiului Rus și apoi în perioada sovietică.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

3 comentarii

  1. Orice pasăre, pe limba ei moare! Iar přostul ăsta, e cel mai bun exemplu!

  2. A invatat Orban numa’ de-ale bune de la patronul sau. Visul lui e sa creeze niste republici separatiste prin Romania,Ucraina ,Slovacia sau Serbia.
    Nici acum cand e saracia cat casa pe supusii lui,nu se potoleste.