G4Media.ro

Viitorul ambasador american la Beijing consideră că „nu putem avea încredere în…

Viitorul ambasador american la Beijing consideră că „nu putem avea încredere în chinezi”: „Responsabilitatea noastră este de a face din Taiwan un adversar puternic”

Diplomatul de carieră Nicholas Burns, desemnat de preşedintele Joe Biden ambasador al SUA în China, a declarat miercuri – la audierea sa în Comisia de afaceri externe din Senat, care trebuie să confirme numirea sa la post – că ‘nu se poate avea încredere’ în Beijing în privinţa Taiwanului, şi a recomandat suplimentarea vânzărilor de arme insulei pentru ca aceasta să-şi poată consolida capacităţile de apărare, relatează France Presse, citată de Agerpres.

El a denunţat recentele incursiuni chineze în zona de identificare a apărării aeriene taiwaneze (ADIZ), calificându-le drept „reprobabile”.

Evocând situaţia Taiwanului, Burns a afirmat: „Este cert că nu putem avea încredere în chinezi în această problemă”. „Responsabilitatea noastră este de a face din Taiwan un adversar puternic”, furnizându-i în continuare armament pentru a-şi consolida capacităţile de apărare, a adăugat el.

SUA recunosc din 1979 Republica Populară Chineză, dar Congresul american autorizează în paralel furnizarea de arme către Taiwan în scop de autoapărare.

Insula are propriul guvern de la victoria comuniştilor în partea continentală a Chinei în 1949, dar Beijingul consideră acest teritoriu drept una din provinciile sale şi ameninţă cu recurgerea la forţă în cazul în care insula şi-ar proclama oficial independenţa, notează AFP.

Preşedintele chinez Xi Jinping şi-a reafirmat totuşi recent dorinţa de a realiza o reunificare „paşnică”, aminteşte agenţia de presă citată.

Nicholas Burns, diplomat experimentat, a ocupat funcţii de responsabilitate sub mai multe administraţii, atât republicane, cât şi democrate.

Audiat în Comisia pentru afaceri externe din Senat, el a rostit cuvinte dure la adresa regimului chinez, pe care l-a acuzat de „agresiune împotriva Indiei, de-a lungul frontierei himalayene, împotriva Vietnamului, Filipinelor şi altor state riverane mării Chinei de Sud, împotriva Japoniei în Marea Chinei de Est”.

„Beijingul a lansat o campanie de intimidare împotriva Australiei şi chiar recent împotriva Lituaniei”, care a acceptat deschiderea pe teritoriul său a unui birou de reprezentare a autorităţilor taiwaneze, a adăugat el.

„Genocidul Republicii Populare Chineze în Xinjiang, violenţele sale în Tibet, reprimarea autonomiei şi a libertăţilor în Hong Kong şi hărţuirea Taiwanului sunt nedrepte şi trebuie să înceteze”, a pledat Nicholas Burns, subliniind că puterea Chinei nu trebuie supraestimată.

„Nu trebuie să exagerăm atuurile lor şi nici să le subestimăm pe cele ale Statelor Unite”, a afirmat diplomatul american, menţionând că ‘ceea ce ne trebuie este să avem încredere în noi înşine’.

China are „foarte puţini prieteni” şi nu are „aliaţi adevăraţi”, a concluzionat Nicholas Burns în timpul audierii sale, potrivit AFP.

Sursa foto: Wikipedia/ Tech. Sgt. Andy Dunaway, U.S. Air Force

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

2 comentarii

  1. De ce nu poate si ea adopta un discurs diplomatic, gen „chinezii sunt niste duplicitari in care nu poti avea incredere”.

    Iuliu Maniu si Ashraf Ghani v-ar putea povesti in detaliu cum au fos tradati de chinezi.

  2. Asta-i cam prea putin potrivit pentru postul de ambasador in China.
    O sa il respinga chinezii cu un sut in spate.
    China este o putere militara care are in spate o economie puternica spre deosebire de Rusia.
    Americanii se joaca cu focul , isi inchipuie ca toata lumea este la piciorele lor si ca lumea este obligata sa le linga.