G4Media.ro

Viena – placă turnantă a jihadismului în Balcani?

Viena – placă turnantă a jihadismului în Balcani?

În atacul terorist islamist petrecut luni seară la Viena, patru persoane au fost ucise, iar un suspect a fost împușcat de polițiști. Atacatorul ucis era un susținător (condamnat) al așa-numitului Stat Islamic.

Hotărât să omoare oameni, atentatorul din centrul vechi al Vienei s-a înarmat până în dinți cu pușcă de asalt, pistol, cuțit, ba chiar și cu o centură cu explozibil, aceasta din urmă dovedindu-se până la urmă falsă.

Tulburător este că individul, un tânăr de 20 de ani, Kujtim F., era bine cunoscut de autoritățile de securitate din Austria.

Nu mai departe de anul trecut, austriacul cu rădăcini albano-macedonene a dorit să se alăture autointitulatului Stat Islamic în Siria. Prin urmare, a fost condamnat la 22 de luni de închisoare. Pe 5 decembrie 2019, individul, care avea deja cazier, a fost eliberat condiționat, fiind considerat ”tânăr adult”. Or, aceștia se bucură de privilegiile Legii privind Tribunalele pentru Minori (JGG) în Austria.

Kujtim F. era îngrijit de asociația DERAD, specializată în combaterea inclinațiilor radicale ale tinerilor musulmani și care colaborează cu Ministerul Justiției de la Viena. ”Nu aș fi crezut niciodată că este posibil ca el să devină un criminal”, a declarat fostul avocat al tânărului, Nikolaus Rast, pentru Austria Presse Agentur (APA).

Potrivit avocatului, Kujtim F. provine dintr-o ”familie normală” și este posibil să fi fost influențat de un anturaj nefast. ”Dacă nu s-ar fi dus la o moschee, ci la box, ar fi devenit boxer”, crede Rast. În urmă cu doi ani, mama atentatorului a venit disperată la biroul avocatului, spunându-i că fiul ei a dispărut. Tânărul s-a radicalizat pe Internet, gloanțele poliției având să-i curme viața luni seară, în apropierea Bisericii Rupert din centrul capitalei austriece.

Au existat indicii că individul urma să comită un atac, a recunoscut ministrul austriac de interne Karl Nehammer, la o zi după atentat. Kujtim F. postase pe contul său de Instagram o fotografie în care apar două dintre armele ce ar fi putut fi utilizate în timpul atacului. Nehammer a aruncat mingea în terenul partenerului ecologist de coaliție, respectiv al ministrul justiției Alma Zadic. Asasinul în vârstă de 20 de ani a reușit să ”păcălească programul justiției vizând de-radicalizarea”, a spus oficialul austriac.

”Este nevoie de o evaluare a sistemului și de o optimizare a sistemului judiciar”, a cerut, textual, ministrul de interne Nehammer. Însă politicianul Partidului Popular Austriac (ÖVP) nu a precizat din ce motiv serviciile ministerului său nu l-au ținut sub o observație mai atentă pe tânărul de 20 de ani cu un trecut marcat de tendințe radicale. Pe viitor, ofițerii serviciilor de securitate trebuie consultați și în deciziile privind eliberarea din închisoare, solicită ministrul.

Organizațiile musulmane condamnă atacul

Comunitatea religioasă islamică din Austria (IGGÖ) s-a arătat îngrozită de atentat, pe care președintele organizației, Ümit Vural, l-a descris drept ”atac asupra Vienei noastre”. IGGÖ a promis autorităților de securitate o cooperare extinsă. Totodată, există un contact strâns cu celelalte comunități de credință. Vural a subliniat că ”ordinea juridică liberală” este mai puternică ”decât violența și teroarea”. Asociația Moscheilor Turcești ATIB a condamnat de asemenea atacul. ”Teroarea nu are religie și nici patrie”, a spus președintele ATIB, Fatih Yilmaz. Singurul răspuns este ”coeziunea și solidaritatea”.

Președintele ATIB a salutat în mod expres ”prezentarea diferențiată și atentă a cancelarului federal Sebastian Kurz, care nu a învinovățit toți musulmanii pentru cele întâmplate”. Șeful guvernului de la Viena a subliniat că ”inamic nu este comunitatea religioasă musulmană în ansamblu, ci extremismul islamic. Islamiștii au dorit să divizeze societatea, dar ”acestei uri nu i se va acorda niciun spațiu de manifestare”, a declarat cancelarul în ziua următoare atacului din capitală.

De asemenea, atacul a fost condamnat de aleviți și de Asociația Tinerilor Musulmani. La rugăciunile de vineri, musulmanii din Austria vor să comemoreze victimele atacului de la Viena.

Închisorile ca ”focar al radicalizării”

Imamul Ramazan Demir, care într-o vreme oferea consiliere spirituală în închisori, pune degetul pe rană: ”Închisorile sunt terenuri fertile pentru radicalizare”, a declarat clericul musulman agenției de presă APA. Ultimul număr al publicației ”Profil” relatează despre carențele semnificative de securitate din închisorile austriece. Potrivit Ministerului Justiției de la Viena, numărul telefoanelor mobile de contrabandă este în creștere. În ultimul an, peste 1.000 de telefoane mobile ilegale au fost confiscate în închisori – cu 720 mai multe decât în anul precedent.

La Graz, un telefon mobil și patru cartușe au fost găsite în celula unui susținător al Hamas. Se presupune că acesta ar fi instigat la atentat din celulă, acuzație pe care avocatul său o neagă. Aceeași publicație mai relatează despre Lorenz K., susținător al SI, care a comunicat cu susținători ai organizației teroriste din Siria din închisoarea Stein. Acesta nu s-a sfiit să trimită unei femei o fotografie în care apare lângă drapelul negru al autointitulatului Stat Islamic, chiar în celula sa.

”Acest steag a fost întotdeauna în celulă”, a spus condamnatul, potrivit protocolului de interogare al Oficiului Federal pentru Protecția Constituției și Combaterea Terorismului (BVT). ”Toată lumea știa asta și nimeni nu a făcut nimic”. Potrivit raportului, bărbatul a distribuit și conținut SI prin intermediul profilului său de Instagram, inclusiv un jurământ de loialitate față de noul lider al miliției teroriste. Potrivit publicației sus-amintite, avocatul lui K. și-a descris clientul drept ”naiv notoriu”, iar deținutul neagă toate acuzațiile aduse împotriva sa.

”Că se întâmplă ceva” s-a simțit foarte clar în ultimele zile în forumurile relevante, a spus șeful Punctului de Contact pentru Prevenirea Extremismului în Comunitatea de Credință Islamică, Nadim Mazarweh. În viitor, atrage atenția acesta, trebuie îmbunătățită interpretarea retoricii acestor oameni, pentru a preveni atacuri teroriste similare.

Austria, placă turnantă a islamismului

Austria a fost mult timp placă turnantă pentru jihadiștii din Balcani, dar și din Caucaz. ”Cei mai mulți dintre jihadiștii care au părăsit Austria pentru a lupta cu organizații teroriste în străinătate sunt ceceni”, a declarat ministrul de Interne al Austriei, Karl Nehammer după recentul atac de la Paris, guvernul de la Viena anunțând formarea unui ”grup operativ” de contracarare a ”pericolului de formare a societăților paralele”. Asociația vieneză DERAD își propune să descurajeze musulmanii radicalizați de jihadism în închisori și să împiedice tinerii musulmani să adere la islamismul politic.

Acest sistem este în prezent examinat. Pe viitor, în cazul eliberării anticipate din închisoare, în raportul justificativ vor fi incluse și constatările ofițerilor instituțiilor de securitate ale statului, a declarat ministrul de Interne de la Viena. În primăvară, jihadiști notorii au fost condamnați la închisoare la Graz, fiind acuzați că au introdus luptători în Orientul Mijlociu prin intermediul unei asociații religioase din oraș.

Este cunoscut faptul că, de ani de zile, organizația teroristă Stat Islamic recrutează ”războinici ai lui Dumnezeu” în Balcani, punctele fierbinți fiind Bosnia, Serbia și Kosovo, dar și țările vecine.

Filmele de propagandă ale organizației sunt destinate tinerilor din Balcani. Numele de luptă ale acestora indică însăși originea lor: Al-Bosni, Al-Kosovi, Al-Albani. Viziunea radicalilor este integrarea Balcanilor într-un califat ce urmează să fie creat. Nu o dată, urmele acestor indivizi duc la Viena.

Eroi pe Internet

După atacul de la Viena, doi tineri de origine turcă, ași ai luptelor sportive, au devenit eroi pe rețelele sociale. Cei doi au scos luni seara doi răniți din zona de foc, inclusiv un ofițer de poliție rănit. ”Noi, musulmanii de origine turcă, urâm orice fel de teroare”, afirmă unul dintre bărbați într-o înregistrare publicată pe Instagram. ”Am vrut să beau o ultimă cafea înainte de închiderea restaurantelor și barurilor” (la fel ca multe țări europene, Austria a impus un ”lockdown” ce prevede închiderea unităților din domeniul gastronomic, n.r), a spus unul dintre cei doi salvatori.

La Serviciile Psihosociale din Viena (PSD) ”telefoanele s-au înroșit” după atac, declară medicul șef al instituției, Georg Psota. Printre apelanți se numără nu numai persoane care au asistat la atacul terorist, ci și oameni ”care sunt pur și simplu speriați”, mai ales într-o perioadă în care se trăiește și cu amenințarea pandemiei de coronavirus. Filmulețul unui bărbat care a strigat după asasin în ”stil vienez” de la fereastră din centrul orașului a fost distribuit în număr mare în Austria. În filmare, bărbatul este auzind strigând: ”Furișează-te, imbecilule!”

Sursa: Deutsche Welle

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

3 comentarii

 1. acum ala pleca in siria unde cred ca era constient ca nu prea mai avea sanse sa se intoarca in viata si astia au zis ca dupa 10 luni e painea lui dumnezeu(asta european)
  nici nu s-au gandit sa il mai viziteze poate il prindeau cand isi lustruia pmu

 2. In poza este Palatul Imperial (Hofburg, actualmente sediul Presedintelui Austriei; dar si cu spatii cu alte uilitati). La un articol anterior al Iulius despre zona Palatului Culturii, cineva protesta fata de acest proiect si spunea ca „ar fi putut sa se asemene cu Palatul Imperial din Viena).
  Ma folosesc de ocazie pentru a ma lega de acest subiect:
  – Cele doua palate sunt diferite ca geometrie si stil, deci nu vad cum s-ar putea asemana
  – Palatul Culturii din Iasi avea nevoie de reparatii, inclusiv consolidare, iar zona din spatele palatului (acolo unde este zona Palace) era un spatiu ignorat. Palatul Culturii ramane un loc istoric, pus in valoare de modernizare. Unii au impresia ca este mai bine ca palatele Romaniei sa se ruineze iar noi sa admiram ruinele in loc sa gasim o balanta inteligenta intre istoric, modern si placut asa cum este la Palace. Personal nu am niciun interes altul decat dezvoltarea Oraselor istorice din Moldova mai ales (pentru ca sunt ignorate si nedreptatite) si din toata Romania.

 3. Cu regret o spun, insa intr-o Uniune Europeană demnă de mila unii isi merita soarta. Macar murim cu demnitate europeana, fie decapitati, fie împușcați. În Europa se moare demn tovarăși!